FOLYTATÓDIK AZ IRAKI HUMANITÁRIUS SEGÉLYAKCIÓ

Claudette Roulo, USA Védelmi Minisztérium, 2014. augusztus 12.

Ez a cikk eredetileg az USA Védelmi Minisztériumának honlapján jelent meg 2014. augusztus 11-én.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia 14 humanitárius segélyszállítmányt dobott le augusztus 7. óta jezidi menekülteknek az iraki Szindzsár-hegyen – közölte a Védelmi Minisztérium egy munkatársa augusztus 11-én.

A jezidik, egy kurd nyelvet beszélő etnikai-vallási kisebbségi csoport, a hegyi területekre menekültek, amikor a levantei Iraki Iszlám Állam terrorista erői előrenyomultak Szíriából Irak északi részébe, s ezzel a kurd régiót fenyegették. Több mint 310 rakomány élelmet, vizet és gyógyszereket – ez körülbelül 16.000 gallon (60.500 l) vizet és 75.000 élelmiszeradagot jelent – szállítottak a menekülteknek, mondta William Mayville, a hadsereg altábornagya és a Vezérkar műveletekért felelős igazgatója a Pentagon tájékoztatóján.

„Katonai partnereinkkel összehangoltan, válaszul az ENSZ-nek a nemzetközi közösséghez intézett biztonsági felhívására, az USA hadserege mindent tőle telhetőt megtesz azért, hogy élelmet, vizet és szükségszállást biztosítson mindazoknak, akiket e humanitárius válság súlyt.” – mondta.

Az USA Légierő és Haditengerészet repülőgépei – F-15E Strike Eagle-ek, F/A-18 Super Hornetek, valamint MQ-1 Predatorok – ezen felül 15 célzott légicsapást hajtottak végre az amerikai állampolgárok és haderők védelmében Erbilben és környékén. – mondta Mayville.

„Ezek a légicsapások segítettek az IS [Iszlám Állam] előnyomulásának megállításában Szindzsár körül és az Erbiltől nyugatra fekvő területen,” – tette hozzá.

A légicsapások okozta károk felmérése kevésbé fontos, mint másodlagos eredményük – mondta Mayville – vagyis a menekültek és az amerikai emberek és létesítmények fenyegetettségének átfogó csökkentése.

A jelenlegi iraki műveletek az amerikai állampolgárok és létesítmények, valamint a humanitárius segítséget végző repülőgépek megvédésére, és a Szindzsár-hegyet ostromló IS erők megtörésének segítésére korlátozódnak – mondta az altábornagy.

„Nincs tervben a jelenlegi légi kampány kiterjesztése a mostani önvédelmi cselekményeken túlra,” – mondta.

„Megtesszük, amit meg kell tennünk, hogy megvédjük a létesítményeinket, a nagykövetségünket, az amerikai állampolgárokat, s hogy mérsékeljük az ostromot, valamint hogy megvédjük azokat a repülőgépeket, amelyek a Szindzsár-hegyen nyújtanak segítséget.” –mondta Mayville.

Több mint 60 hírszerző, megfigyelő és felderítő repülőgép segíti az iraki koalíciós erőfeszítéseket – mondta az altábornagy – és az amerikai légicsapások időt adnak a kurd biztonsági erőknek arra, hogy a központi bagdadi kormánytól kapott ellátmányokkal megerősítsék védelmi pozícióikat. Amerikai repülőgépek körülbelül 50-60 hírszerző, megfigyelő és felderítő repülést hajtanak végre naponta. –mondta Mayville.

„Ennek eredményeként a kurd biztonsági erők tartani tudják az Erbil közelében lévő területeket,” – mondta – „és médiában közölt hírek szerint kulcsfontosságú településeket foglaltak vissza Erbil közelében.”

Bár az amerikai légicsapások észak Irakban lelassították az IS műveletek tempóját, és ideiglenesen megszakították Erbil felé nyomulásukat, – mondta Mayville – „valószínűtlen, hogy a csapások hatással lennének az IS átfogó képességeire, vagy műveleteire Irak más területein és Szíriában.”

Az IS szándéka még mindig az, hogy biztosítsa területszerzését Irak szerte, – mondta – és folytatni fogja támadásait az iraki és kurd biztonsági erők, a jezidik, a keresztények és más kisebbségek ellen.

„Úgy gondolom, nagyon ideiglenes volt a hatásunk közvetlenül azokon a területeken, amelyekre csapásainkat összpontosítottuk.” – mondta az altábornagy. „És talán néhány taktikai döntésünket úgy módosítottuk, hogy abba az irányba mozduljunk és tovább haladjunk Erbiltől keletre.”

„Azt várom az IS-től, hogy más tennivalók után néznek, felpakolnak, és máshová mennek. Szóval semmiképp nem akarom azt mondani, hogy hatásosan visszatartottuk, vagy valahogyan megtörtük az IS jelentette fenyegetés lendületét.” – mondta.

A hétvége folyamán az iraki kormány és az iraki biztonsági erők gondoskodtak az utánpótlásról a kurd erők számára – mondta Mayville –, megjegyezve, hogy a minisztérium fontolgatja a kurdok támogatásának további módjait, és vizsgálja annak lehetőségét is, hogy kiterjesszék a bagdadi értékelő csoport által nyújtott támogatást.

„Jelenleg a közvetlen válság szorításában vagyunk” – mondta az altábornagy – „és most arra összpontosítunk, hogy azonnal segítséget nyújtsunk a szenvedőknek.”

Forrás: Humanitarian Assistance Continues in Iraq | By Claudette Roulo | DOD News | 12 August 2014

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.