AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK, AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG, FRANCIAORSZÁG, NÉMETORSZÁG ÉS OLASZORSZÁG KORMÁNYAINAK KÖZÖS NYILATKOZATA LÍBIÁRÓL

Sajtóközlemény | USA Külügyminisztérium | Szóvivői Iroda |2014. augusztus 13.

Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Olaszország kormányai határozottan elítélik a Tripoli és Bengázi környékén és Líbia szerte folytatódó harcokat és erőszakot. Különösen súlyos aggodalmunk az erőszak miatt, mely egyre több kárt okoz Líbia civil lakosságának és intézményeinek, s amely Líbia demokratikus átalakulását fenyegeti. Nagyon sajnáljuk, hogy nő a civil áldozatok száma, és súlyos aggodalmunkat fejezzük ki a gyógyszerek hiánya, családok ezreinek áttelepítése, a lakóhelyek és infrastruktúrák lerombolása, valamint a gazdasági tevékenységek leállása miatt. Nagyon aggódunk a Tripoli és Bengázi civil lakossága és a polgári célpontok ellen végrehajtott támadások miatt, mely már elérheti a nemzetközi humanitárius jog megsértésének mértékét.  Ennek az erőszaknak be kell fejeződnie, és felelőseit el kell számoltatni.

Az erőszak nem lehet és nem szabad, hogy eszköze legyen a politikai célok elérésének és az ideológiai különbségek rendezésének. Csak politikai párbeszéddel, befogadó politikával és megegyezéssel lendíthetik át a líbiaiak hazájukat e válságon, és építhetnek egy szabad, virágzó, demokratikus és biztonságos államot, melyért már oly sok áldozatot hoztak.

Ezért most megismételjük a nemzetközi közösség, valamint a líbiai átmeneti kormány és a Képviselőház ismételt felhívásait egy azonnali tűzszünetre, és hogy e konfliktusban részt vevő minden fél kezdjen békés politikai párbeszédet, és ismerje el a líbiai nép választott képviselőinek illetékességét. Továbbra is állandó kapcsolatban maradunk az ENSZ líbiai támogató missziójával és határozottan támogatjuk egy azonnali tűzszünet elérését és a vérontás befejezését célzó tevékenységüket. Sürgetünk minden oldalt, hogy késedelem nélkül adjon pozitív választ e felhívásokra.

Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Olaszország kormányai továbbra is szilárdan a líbiai nép mögött állnak, és Líbia partnerei lesznek mindaddig, amíg a líbiai nép be nem teljesíti reményeit és vágyait.

Forrás: Joint Statement on Libya by the Governments of France, Germany, Italy, the United Kingdom, and the United States | U.S. Department of State | Office of the Spokesperson | August 13, 2014

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.