MÉRFÖLDKŐ SZÍRIA VEGYI FEGYVER PROGRAMJÁNAK FELSZÁMOLÁSÁBAN

John Kerry külügyminiszter sajtónyilatkozata
2014. augusztus 18.

Ma mérföldkőhöz érkeztünk az Asszad rezsim halálos vegyi fegyvertárának felszámolását célzó elszánt munkánkban: az Egyesült Államok a Cape Ray fedélzetén befejezte a rezsim legpusztítóbb vegyi fegyvereinek semlegesítését.

Tettük ezt azzal a tudattal, hogy gyorsan közeledik a csütörtöki tragikus mérföldkő: egyéves évfordulója lesz Asszad kegyetlen és  halálos vegyi fegyver támadásának, mely több mint 1000 ártatlan szíriait, köztük oly sok gyermeket ölt meg Damaszkusz külvárosában. Soha senki nem tudja, és nem fogja kitörölni ezt az emléket. Egy szörnyeteg törvénytelen fegyvertárától szenvedő gyermekek képe emlékeztette az egész világot arra, miért kerüli a civilizált világ már rég e fegyverek használatát, és megmutatta Asszad igazi arcát azoknak, akiknek még kétségeik voltak.

E két mérföldkő, egyik következik a másikból, többek, mint pusztán dátumok a naptárban. Olyan pillanatok ezek, amikor át kell tekintenünk az előttünk álló utat. Rekordidő alatt, a civil háború közepette kihoztuk, és most már meg is semmisítettük a rezsim bevallott készleteiben lévő legveszélyesebb vegyi anyagokat.  De sok még a tennivaló.

Először, a nemzetközi közösségnek fontos kérdései vannak Szíria vegyi fegyvereinek bevallásában meglévő ellentmondásokat és hiányosságokat illetően. Másodszor, Szíriának be kell fejeznie a vegyi fegyvereket előállító még meglevő létesítményeinek lerombolását az előírt ütemtervnek megfelelően.  Harmadszor, továbbra is nagyon aggódunk a jelentések miatt miszerint az ellenzéki területeken szisztematikusan használják a klórgázt, ahogyan azt a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (Organization for the Prohibition of Chemical Weapons) tényfeltáró missziója leírta. E kérdések mindegyikét maradéktalanul meg kell oldani.

Végül,  a legfontosabb, hogy az Asszad rezsim brutalitásának véget kell vetni. Asszad elveszítette bármiféle jogát Szíria vezetésére jóval az előtt, hogy saját embereit gázzal halálra mérgezte. Az Egyesült Államok továbbra is politikai, pénzügyi és más segítséget nyújt a mérsékelt ellenzéknek, mert elkötelezetten segítjük azokat, akik jogot akarnak biztosítani minden szíriai számára, hogy egy békés jövőt válasszon, valamint hogy szembe szállhasson az erőszakos szélsőségesekkel, akik kihasználják a káoszt és rombolást, amit Asszad hozott Szíriára.  Egy szabad Szíria, ahol az emberek félelem nélkül élhetnek az a mérföldkő, amit együttes elkötelezettséggel kell elérnünk.

Forrás: Milestone in Eliminating Syria’s Chemical Weapons Program | Press Statement | John Kerry | Secretary of State |August 18, 2014

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.