A VILÁG SEGÍTSÉGÉRE IS SZÜKSÉGÜNK VAN A TERROR LEGYŐZÉSÉHEZ—Kerry Külügyminiszter véleménycikke

The New York Times | 2014. augusztus 29.

E polarizált térségben s bonyolult világban az Iraki Iszlám Állam és Szíria közös fenyegetést jelent számos és sokféle ország, közöttük az Egyesült Államok számára is. Nihilista látásmódjukkal és népirtó terveikkel szemben globális koalícióra van szükség, amely politikai, humanitárius, gazdasági, bűnüldöző és hírszerző eszközökkel támogatja a katonai erőt.

A keresztre feszítéseken s más hasonló gonosztetteken túl, amelyekkel ártatlanok ezreit pusztítják el Szíriában, Irakban ás Libanonban, közöttük szunnita muzulmánokat is, akinek a hitét állítólag képviselik, az ILIÁ (az Egyesült Államok kormányának szóhasználatában Iraki és Levantei Iszlám Állam, röviden ISIL vagy IS) jóval a térség határain túl is veszélyt képvisel .

Az ILIÁ az egykori iraki al-Kaidából ered, amely több mint egy évtizedes tapasztalatot szerzett a szélsőséges erőszak terén. A csoport a szíriai válsághelyzet és az iraki felekezeti feszültségek kiaknázása útján globális ambíciókkal rendelkező, elkötelezett dzsihádistákból álló harci erőre tett szert. Vezetői többször megfenyegették az Egyesült Államokat, májusban pedig a brüsszeli Zsidó Múzeumban három embert lelőttek és megöltek az ILIÁ-hoz kapcsolódó terroristák. (A negyedik áldozat 13 nap múlva halt meg.) Az ILIÁ külföldi harcosai nem csak a régióban jelentenek egyre nagyobb veszélyt, de minden olyan helyen – Amerikában is -, ahová észrevétlenül beutazhatnak.

Nyilvánvaló, hogy amennyiben nem avatkozunk be, ezek a szélsőségesek nem elégszenek meg Szíriával és Irakkal. Ez az új életre támadt csoport nagyobb és jobban finanszírozott, kalózkodással szerzett olaj, emberrablások és kínzások útján szerez pénzt a szíriai és iraki műveleteihez. A hadakozások során rablott, kifinomult nehézfegyverekkel vannak felszerelve. A Jordániával, Libanonnal és Törökországgal határos, Izraelhez veszélyesen közel fekvő stratégiai térségben bebizonyították, hogy nagyobb területek elfoglalására és megtartására képesek, mint bármely más terrorszervezet.

Az ILIÁ harcosok visszataszító vadságot és kegyetlenséget tanúsítanak. Miközben egy kiterjedtebb etnikai és felekezeti konfliktus kirobbantására törekedve síita muzulmánokat és keresztényeket mészárolnak le, a terület megszerzése s megtartása érdekében kiszámított stratégiával gyilkolják szunnita muzulmán társaikat is. Az egész világot megdöbbentette James Foley amerikai újságíró lefejezése.

Az Egyesült Államok vezetésével és más nemzetek lehető legszélesebb körű koalíciójával meg fogjuk akadályozni, hogy az ILIÁ rákos daganata más országokra is átterjedjen. A világ szembe tud szállni ezzel a veszedelemmel, s végül képes lesz legyőzni azt. Az ILIÁ gyűlöletes, de nem mindenható. Bizonyíték erre Észak-Irak, ahol az Egyesült Államok légicsapásai megtörték a harci lendületet, teret biztosítva  az iraki és kurd erőknek az offenzíva folytatására. Támogatásunkkal az iraki vezetők találkoztak egy új, befogadó kormány alakítása érdekében, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy elszigeteljék az ILIÁ-t, s elnyerjék minden iraki közösség támogatását.

Pusztán légicsapásokkal nem fogjuk legyőzni ezt az ellenséget. Ez sokkal teljesebb válaszlépéseket követel az egész világtól! Támogatnunk  kell az ILIÁ-val közvetlen harcban álló iraki erőket és a mérsékelt szír ellenzéket. Szét kell zúznunk és le kell építenünk az ILIÁ képességeit, s ellensúlyoznunk kell a médián át küldött szélsőséges üzeneteit. Továbbá népeink védelmében meg kell erősítenünk saját védelmünket és együttműködésünket is.

A jövő heti walesi NATO csúcstalálkozóhoz kapcsolódóan Chuck Hagel védelmi miniszter s én találkozni fogunk a szövetséges európai országokban lévő kollégáinkkal. Célunk az, hogy maximálisan széleskörű támogatást szerezzünk. Hagel úrral a találkozó után a Közel-Keletre szándékozunk utazni, hogy a legközvetlenebb veszélyben álló országok körében is további támogatást szerezzünk a koalíciónak.

Szeptemberben az Egyesült Államok lesz az ENSZ Biztonsági Tanácsának soros elnöke. Ezt az alkalmat arra használjuk majd, hogy tovább szélesítsük a koalíciót és kihangsúlyozzuk a külföldi terrorista harcosok jelentette veszélyeket, tekintettel azokra is, akik csatlakoztak az ILIÁ-hoz. Az ENSZ általános közgyűlésén Obama elnök fogja vezetni a Biztonsági Tanács egyik ülését, hogy előterjesszen egy, e közös fenyegetés kezelésére szolgáló tervet.

Ebben a csatában csaknem minden országnak jut szerep. Lesznek, akik közvetett és közvetlen katonai segítséget nyújtanak. Lesznek, akik a régió-szerte lakóhelyük elhagyására kényszerített és áldozattá vált milliók számára biztosítják az égetően szükséges humanitárius segítséget.  Ismét mások a szétzúzott gazdaságok és a szomszédok közötti megrendült bizalom helyreállításában segédkeznek. Irakban már folynak ilyen erőfeszítések: más országok már velünk együtt biztosítanak humanitárius segítséget, s katonai segítséget és támogatást nyújtanak a befogadó kormány megalakításához.

Igyekezeteink más országok tucatjait nyerték meg az ügynek. Az érdekek természetesen sokfélék. De egyetlen tisztességes ország sem támogathatja az ILIÁ rémtetteit, s egyetlen civilizált ország sem bújhat ki e kór kiirtásának a felelőssége alól.

Az ILIÁ visszataszító taktikái hagyományosan ellentétes érdekű országokat egyesítenek és mozgósítanak az új iraki kormány támogatásában. E koalíció idővel fellép majd a mögöttes tényezők ellen is, amelyek az ILIÁ-t, és a hasonlóan gondolkodó terrorista szervezeteket táplálják.

A koalícióépítés nehéz munka, de a közös ellenséggel így lehet a legjobban elbánni. Amikor Szaddám Huszein 1990-ben lerohanta Kuwaitot, az első George Bush elnök és James A. Baker III külügyminiszter nem tettek önálló és elsietett lépéseket. Módszeresen összehoztak egy koalíciót, s az országok összehangolt fellépése gyors győzelemre vezetett.

A szélsőségeseket csak akkor lehet legyőzni, ha a felelősségteljes országok és polgáraik egységesen lépnek fel ellenük.

Forrás: To Defeat Terror, We Need the World’s Help | Op-Ed | John Kerry,  Secretary of State | The New York Times | August 29, 2014

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.