KERRY KÜLÜGYMINISZTER ÉS HAGEL VÉDELMI MINISZTER KÖZÖS NYILATKOZATA AZ ILIÁ MEGBESZÉLÉS UTÁN

Sajtószóvivői iroda | Washington | 2014. szeptember 5.

Ma reggel néhány kulcsfontosságú szövetségesünkkel és partnerünkkel találkoztunk, hogy az Irakot, az egész térséget és a nemzetközi közösséget egyaránt fenyegető súlyos veszélyről, az ILIÁ-ról (ISIL) beszéljünk

A miniszterekkel egyetértettünk abban, hogy nincs vesztegetni való időnk, kiterjedt nemzetközi koalíciót kell kiépítenünk ahhoz, hogy csökkenthessük, s végül teljesen megszüntethessük az ILIÁ jelentette veszélyt.

E célból kritikusan fontos, hogy Irakban megalakuljon az új és befogadó kormány. Bízunk benne, hogy az elkövetkező néhány nap során lezárulhat ez a folyamat, s részletesen megbeszéltük, hogy a NATO szövetségesek hogyan támogathatnák késedelem nélkül az új kormányt abban, hogy egyesítse az országot az ILIÁ-val szemben.

Ahhoz, hogy ez hatékony lehessen, az ILIÁ legyőzésére alakuló nemzetközi koalíciónak több síkon kell koordinálnia a törekvéseket. Ezek között van:

  • az iraki partnereinknek nyújtott katonai segítség;
  • a külföldi harcosok beáramlásának leállítása;
  • az ILIÁ finanszírozása és pénzügyi támogatása elleni fellépés;
  • a humanitárius válság kezelése, valamint
  • az ILIÁ ideológiájának hiteltelenítése.

Ma megtárgyaltuk mindezeket a tényezőket, s hogy miként építsünk számos NATO szövetséges és partner már folyamatban lévő iraki támogatására.

Egyetértettünk abban, hogy e törekvések felgyorsítása érdekében azonnali megbeszéléseket kezdünk az új iraki kormánnyal, többek között arról a lehetőségről is, hogy szövetségi, regionális és tartományi szinten egyaránt további képzést és felszerelést biztosítunk az iraki biztonsági erőknek.

További együttműködésről is beszéltünk az iraki humanitárius válság kezelése érdekében, s megemlítettük, hogy az Egyesült Államok, Franciaország, Ausztrália és az Egyesült Királyság közös katonai erőfeszítéssel humanitárius segélyszállítmányokat juttatnak az észak-iraki Amerli lakosságának. Ezt a várost két hónapig körülzárva tartotta az ILIÁ, de ma már egy ENSZ csapat segítségével földi úton humanitárius segítséghez és ellátmányokhoz jut. A továbbiakban igen nagy szükség lesz a hasonló közös erőfeszítésekre.

A többi törekvést illetően az ENSZ Biztonsági Tanácsa múlt hónapban életbe lépett szigorú határozatát érintettük a miniszterekkel. Ez arra szólít fel minden tagországot, hogy határozott lépésekkel akadályozza a külföldi harcosok beáramlását, az ILIÁ finanszírozását és küzdjön az uszításai ellen. Abban is egyetértettünk, hogy elsősorban a NATO szövetségeseknek kell összehangoltan dolgozniuk e célok megvalósításáért.

Pontosabban: multinacionális munkacsapatot alakítunk, hogy megoszthassuk egymással a Szíriába, valamint a Szíriából Irakba áramló külföldi harcosokkal kapcsolatos információkat. Ezek a külföldi harcosok akut veszélyt jelentenek NATO szövetségeseinkre nézve. Abban is megállapodtunk, hogy összehangoltan igyekszünk elzárni az ILIÁ jövedelemforrásait, többek között a kőolajipari termékek kereskedelmét, s felelősségre vonjuk azokat, akik megsértik az ilyen jellegű kereskedelemre vonatkozó nemzetközi tilalmakat.

Amint Obama elnök is mondta, az ILIÁ jelentette veszély csökkentése és kiküszöbölése időt és kitartást igényel. A katonai, igazságszolgáltatási, hírszerzési, gazdasági és diplomáciai eszközök ötvözése is egységes hozzáállást igényel nemzetközi, térségi és helyi szinten egyaránt. NATO szövetségeseink és partnereink ma megerősítették, hogy készek teljes részt vállalni ebben az összehangolt törekvésben. A következő napokban azokkal a régióbeli partnerekkel tárgyalunk majd, akik e téren fontos szerepet játszanak .

A hónap második felében az ENSZ közgyűlés is ezzel az erőfeszítéssel foglalkozik majd, mivel valóban globális koalíció kialakításán dolgozunk. Közös fellépéssel, valamint egyértelműen megfogalmazott célkitűzésekkel, a közös célok mentén csökkentjük, majd megsemmisítjük az ILIÁ képességeit—és biztossá tesszük, hogy többé ne fenyegethesse Irakot, a térséget és a világot.

Forrás:  Joint Statement by Secretary Kerry and Secretary Hagel on the ISIL Meeting |Office of the Spokesperson |Washington, DC | September 5, 2014

További források:

 

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.