AZ USA A NYUGAT-AFRIKAI EBOLAJÁRVÁNY ELLEN

Obama elnök az ebola megfékezéséről beszél a CDC (Centers for Disease Control and Prevention) atlantai központjában. (AP fotó/2014/09/16.)

Obama elnök az ebola megfékezéséről beszél a CDC (Centers for Disease Control and Prevention) atlantai központjában--KLIKK a videóra (AP fotó/2014/09/16.)

DipNote bloggerek | 2014. szeptember 16.

A nyugat-afrikai ebolajárvány kapcsán az atlantai CDC (Centers for Disease Control and Prevention) járványügyi központba látogató Obama elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok jelentősen megnöveli  a járvány megfékezésére irányuló nemzetközi törekvésekhez nyújtott hozzájárulását.

Obama elnök arról beszélt, hogy a járvány „egyre gyorsabban és exponenciálisan terjed. Nyugat-Afrikában már több ezren megfertőződtek. Ez a szám igen gyorsan tízezrekre nőhet. Ha most nem állítjuk meg a betegség terjedését, százezrekre rúghat a fertőzöttek száma, ami mindannyiunkra nézve súlyos politikai, gazdasági és biztonsági kockázatot jelentene. A járvány tehát nem csak a térség biztonságát fenyegeti, de a globális biztonság szempontjából is veszélyessé válhat, ha ezek az országok összeomlanak, ha összeomlik a gazdaságuk, ha pánikba esnek az emberek. Ez akkor is súlyos hatást gyakorol ránk, ha közvetlenül nem kapjuk meg a betegséget.”

Az Elnök elmondása szerint az Egyesült Államok nemzetbiztonsági prioritásának tekinti a nyugat-afrikai ebolajárványt és a térséget sújtó humanitárius válságot. Visszaszorítása és leküzdése érdekében társulunk az Egyesült Nemzetek Szervezetével és más nemzetközi partnerekkel, hogy segítsünk a guineai, libériai, Sierra Leone-i, nigériai és a szenegáli kormánynak.

Obama elnök részletesen kitért arra, hogy az USA hogyan és milyen mértékben növeli a járvány leküzdéséhez nyújtott segítséget. Többek között az USA Afrikai Parancsnoksága felállít egy Egyesített Parancsnokságot a libériai Monroviában. Ez irányító és ellenőrző támogatást biztosít majd a térségben folyó amerikai katonai tevékenységhez, továbbá segít összehangolni az amerikai kormány és a nemzetközi közösség törekvéseit.

Az Egyesült Államok már márciusban, röviddel az első megbetegedésekről szóló hírek napvilágra kerülése után átfogó, kormányközi programot indított a járvány megfékezésére. Ennek keretében pótforrásokat–eddig több mint 175 millió dollárt–biztosítottunk a szövetségi kormányszerveknek a válság kezelésére. Tovább dolgozunk a Kongresszussal azon, hogy az előirányzatok segítségével és átcsoportosításokkal további pótforrásokat biztosítsunk a területen jelentkező igények kielégítéséhez. Lépést tudunk majd tartani a járvány esetleges súlyosbodásával.

Stratégiánk négy fontos célra összpontosít:

• a járvány megfékezése kitörése helyén, Nyugat-Afrikában;

• a járvány másodlagos hatásainak mérséklése, beleértve a térség gazdasági, társadalmi és politikai életére tett káros hatások enyhítését;

• a nemzetközi közösség szélesebb körű bevonása és a törekvések összehangolása;

• a globális egészségügyi infrastruktúra megerősítése a régióban, s a régión kívül.

Az utóbbi 40 év során minden ebolajárványt megfékeztek, s bízunk benne, hogy a mostanit is meg tudjuk, és meg is fogjuk fékezni.

Forrás: U.S. Response to the Ebola Epidemic in West Africa

POSTED BY DIPNOTE BLOGGERS | SEPTEMBER 16, 2014

További információ:

 

This entry was posted in Environment & Energy, Foreign Policy and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.