AZ ELNÖK NYILATKOZATA AZ UKRÁN PARLAMENTI VÁLASZTÁSOKRÓL

Fehér Ház |Sajtószóvivői Iroda| Washington, DC | 2014. október 27.

Az amerikai nép nevében gratulálok Ukrajna népének az október 26-án tartott sikeres parlamenti választásokhoz.  Az egyes régiókban fennálló biztonsági problémák ellenére ukránok milliói jelentek meg országszerte, hogy rendben és békésen leadják a szavazatukat. Elismerésemet fejezem ki az ukrán kormánynak a kampány és a választás napjának lebonyolításáért, ami a nemzetközi szervezetek felmérései szerint túlnyomórészt megfelelt a nemzetközi normáknak.

Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a Krím-félszigetet megszállás alatt tartó orosz hatóságok, és az oroszok által támogatott szeparatisták Kelet-Ukrajna egyes részein sok ukrán állampolgárt megakadályoztak abban, hogy demokratikus jogukkal élve részt vehessenek az országos választásokon és leadhassák szavazatukat. Felszólítom Oroszországot arra, hogy a különleges jogállású Donyeck és Luhanszk területén december 7-én rendezendő legitim helyi választásokon kelet-ukrajnai meghatalmazottai hagyják, hogy a szavazók megválasszák képviselőiket, összhangban azzal a megállapodással, amelyet Oroszország és a szeparatisták képviselői 2014. szeptember 5-én a fehéroroszországi Minszkben aláírtak. Az Egyesült Államok nem fog elismerni egyetlen szeparatisták uralta területen tartott választást sem, amely nincs összhangban az ukrán törvényekkel és nem az ukrán kormány kifejezett hozzájárulásával és felügyelete alatt történik.

A tegnapi parlamenti választás egyúttal másik fontos mérföldkő is Ukrajna demokratikus fejlődésében. Várjuk az új parlament összehívását, és egy erős, befogadó kormány gyors megalakulását. Az Egyesült Államok készen áll arra, hogy támogassa az ukrán nép és Ukrajna új kormányának döntéseit, amint az érvényesíti és végrehajtja a további demokratikus fejlődés előmozdításához, a jogállamiság megszilárdításához, valamint az ukrán gazdasági stabilitás és növekedés eléréséhez szükséges reformokat. Az Egyesült Államok továbbra is támogatni fogja Ukrajna szuverenitását és területi önállóságát, amint az a válság rendezésének és a Krím-félsziget visszatérítésének békés megoldásán dolgozik, és kiáll az ország népe mellett, akik egy biztonságosabb, virágzóbb és demokratikus jövőt kívánnak építeni.

Forrás: Statement by the President on Parliamentary Elections in Ukraine | The White House | Office of the Press Secretary | Washington, D.C. | October 27, 2014

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.