AZ ILIÁ FELMORZSOLÁSÁRA ÉS LEGYŐZÉSÉRE IRÁNYULÓ LÉPÉSEK

Kerry külügyminiszter elnököl az ILIÁ (ISIL/ Daesh) elleni koalíció ülésén

Kerry külügyminiszter elnököl az ILIÁ (ISIL/ Daesh) elleni koalíció ülésén (® AP fotó)

DipNote Bloggerek | 2014. december 3.

John Kerry külügyminiszter vezette ma Brüsszelben azt az értekezletet, amelyen az ILIÁ elleni koalíció hatvan tagja ismételten elkötelezte magát a mellett, hogy egy közös, sokoldalú és hosszútávú stratégia alapján közösen dolgoznak az ILIÁ/Daesh felmorzsolásán és legyőzésén.

„A nemzetközi közösség nem egészen három hónap alatt koalícióba tömörült, s máris fontos lépéseket tesz az ILIÁ, más néven Daesh felmorzsolására és legyőzésére”—mondta Kerry.

Az értekezlet résztvevői úgy döntöttek, hogy a globális koalíció erőfeszítéseit több területre, így támogató katonai műveletekre, kapacitásépítésre és tréningre, a külföldről beáramló terroristák feltartóztatására, az ILIÁ/Daesh anyagi és egyéb támogató forrásainak hozzáférhetetlenné tételére, a kapcsolódó humanitárius segítségnyújtásra és a válsághelyzetek megoldására, valamint az ILIÁ/Daesh valódi természetének közismertté tételére összpontosítják. A koalíció tagjai egy vagy több területen mind részt vállalnak ebben, és úgy döntöttek, hogy—saját országuk döntését, képességeit és prioritásait figyelembe véve—folytatják, sőt fokozzák a törekvéseket.

„Országaink földrajza, történelme, háttere és kultúrája eltérő, de a közös fenyegetést mindannyian felismerjük, a Daesh pedig fenyegetést és veszélyt jelent mindannyiunk érdekeire és értekeire nézve. Különbözőségünk valójában jelentősen növeli az erőnket e terroristákkal szemben, mivel hitelessé tesz bennünket, s lehetővé teszi, hogy ne csak Irakban és Szíriában lépjünk fel a Daesh ellen, de a világ más részein is akadályozzuk az esetleges támogatásukat”—mondta Kerry.

„A Daesh vezetői mostanában arra kérték követőiket, hogy minden országban engedjék vadul szabadjára a gyűlöletet. A mi jelszavaink nem ilyen drámaiak, de sokkal inkább tekintetbe veszik, hogy mire van szüksége az embereknek bárhol a világon, különösen a Közel-Keleten, ahol túlságosan régóta tart már a szenvedés és az erőszak. Koalíciónk nem a gyűlöletre épít, inkább a közös érdekeinken, közös értékeinken és az egymásba vetett kölcsönös bizalmunkon alapuló jövő megépítése iránti bátorságra. A célok közötti éles eltérés a barbarizmus és a civilizáció közötti választóvonalat jelzi, és egyben megmagyarázza, hogy miért nem tartunk a vereségtől, s miért fogunk nyerni”—folytatta a külügyminiszter.

Forrás: Steps To Degrade and Defeat ISIL| POSTED BY DIPNOTE BLOGGERS | DECEMBER 3, 2014

További információk (angolul):

 

This entry was posted in Foreign Policy, Society & Values and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.