AZ EMBERI JOGOK NAPJA 2014

Kerry külügyminiszter és Shin Dong-Hyuk észak-koreai emberjogi aktivista

Kerry külügyminiszter és Shin Dong-Hyuk észak-koreai emberjogi aktivista

Sajtónyilatkozat | John Kerry külügyminiszter | Washington, DC | 2014. december 10.

Hatvanhat évvel ezelőtt, a 2. világháború romjai közepette a világ minden tájáról összesereglettek a küldöttségek, hogy aláírják az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, mely megfogalmazza a minden embert megillető alapvető polgári és politikai jogokat, és mindannyiunkat arra figyelmeztet, hogy a mi felelősségünk azok tiszteletben tartása.

Most szeptemberben felötlött  bennem az Egyetemes Nyilatkozat ereje és hosszú távra szóló jelentősége, amint az ENSZ-ben egy bátor fiatalember, Shin Dong-Hyuk mellett álltam, aki megszökött egy észak-koreai hadifogolytáborból, és szembeszállt a világ egyik legkirívóbb diktatúrájával. Ő élő, lélegző példa arra, hogy ha bárhol és bármikor megmutatkozik az erőszak, a mi dolgunk, hogy kiálljunk az igazságosságért és leleplezzük az atrocitásokat.

Az, aki eleget tesz e kötelességnek, nem csak helyesen, de okosan is cselekszik. Ahol betartják a nemzetközi emberi jogi normákat, nagyobb a fenntartható fejlődés esélye, a terroristák és bűnözők mozgástere beszűkül, a társadalmak pedig nagyobb hasznát veszik az állampolgárokban lakozó képességeknek és energiának. Ahol viszont figyelmen kívül hagyják az emberi jogokat, gyakran sok szenvedést okozó káosz és viszály tör ki, ami nagy árat követel mind az anyagiak, mind az emberi életek terén. Ezt látjuk most Irakban, ahol egy könyörtelen terrorista csoport gyilkosságokkal, emberrablással és fosztogatással járó hadjáratot indított mindenféle vallási és etnikai csoport ellen. Ezt látjuk Szíriában, ahol az évszázad legnagyobb humanitárius katasztrófáját idézte elő egy diktátor, aki válogatás nélkül kegyetlenkedett saját népével. S ezt láthatjuk sok más helyen is, ahol az emberi jogok be nem tartása más tényezőkkel párosulva olyan ellenségeskedéseket szít, amelyek gyengítik az országot, és súlyos veszélybe sodorják a civileket, köztük a gyerekeket.

Az emberi jogok mostani napján még mindig túl sokan vannak azok, akik a szabadságukért küzdenek, és azok is, akiket megbüntettek ezért a vágyukért. Megemlíthetjük olyan emberek figyelemre méltó, békés törekvéseit, mint a kínai Liu Xiaobo, az egyiptomi Ahmed Maher, az etióp Eskinder Nega, a kirgiz Azimjon Askarov, s az összes kontinens hasonló politikai foglya. Azért emeljük fel a szavunkat, hogy bocsássák szabadon őket, s azt kérjük, hogy addig is a nemzetközi előírásoknak teljes mértékben megfelelő módon kezeljék őket.

Olyan időket élünk, amikor sokkal közelebb kerültünk a demokratikus elvekhez és az emberi jogok tiszteletben tartásához, mint a történelem során eddig bármikor. Ez nem pusztán a kormányok tevékenységének köszönhető, hanem annak is, amit az emberek az emberi jogi normák fejlesztése, érvényesítése és ellenőrzése érdekében tettek szerte a világon. Az eddig elért fejlődés azonban a jövőre nézve nem jelent garanciát. Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata nem egy önbeteljesítő dokumentum, hanem egy betartásra váró ígéret. Ügyeljünk tehát mindannyian a betartására!

Forrás: Human Rights Day 2014 | Press Statement | John Kerry, Secretary of State | Washington, DC | December 10, 2014

This entry was posted in Foreign Policy, Society & Values and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.