ELNÖKI NYILATKOZAT AZ AFGANISZTÁNI HARCI KÜLDETÉS BEFEJEZTÉRŐL

Fehér Ház | Sajtószóvivői Iroda | 2014. december 18. | Azonnali közlésre

Hazánk életében mérföldkőnek számít a mai kabuli ünnepség. Több mint 13 éve, azóta, hogy szeptember 11-én közel 3000 ártatlan életet vettek el tőlünk, nemzetünk háborút vívott Afganisztánban. A hadseregünkben szolgáló férfiak és nők rendkívüli önfeláldozásának köszönhetően most véget ér afganisztáni harci küldetésünk, és felelősségteljes módon zárul le az amerikai történelem leghosszabb háborúja.

Ezen a napon hálát adunk katonáinknak és hírszerzőinknek, akik engesztelhetetlenek voltak a 9/11-ért felelős terroristákkal szemben, elpusztították az al-Kaida vezetés magját, megadták Oszama bin Ladennak, amit érdemelt, pusztító terrorcselekményeket akadályoztak meg, és számtalan amerikai életet mentettek meg. Nekik köszönhető, hogy nagyobb biztonságban vagyunk, s országunk is biztonságosabb. Egyúttal az Afganisztánban szolgáló bátor katonai és diplomácia személyzetünk—NATO szövetségeseinkkel és koalíciós partnereinkkel együtt—segített az afgánoknak abban, hogy visszaszerezzék a közösségeiket, saját kezükbe vegyék a biztonságukat, történelmi választásokat tartsanak, s az ország történetében először demokratikus hatalomátadásra kerülhessen sor.

Tiszteljük a súlyos áldozatokat, amelyek lehetővé tették e fejlődést. Tisztelettel adózunk azoknak az amerikaiaknak—civileknek és katonáknak, elkötelezett diplomatáinknak és az ország fejlesztésén munkálkodóknak is—akik Afganisztánban szolgáltak, sokan közülük többször is, s ugyanígy a családjaiknak is, akik otthon hoztak áldozatokat. Ígérjük, hogy látható avagy láthatatlan sebet hordozó harcosainkat olyan világszínvonalú ellátásban és kezelésben részesítjük, amilyet érdemelnek. Legfőképpen arra a több mint 2200 amerikai hazafira emlékezünk, akik a végső áldozatot hozták meg Afganisztánban, s ígérjük, hogy Gold Star kitüntetésben részesített családjaik mellett állunk, akiknek nagy szüksége van hálás nemzetünk nem múló szeretetére és támogatására.

Afganisztán továbbra is veszélyes hely, így az afgánok és az afgán biztonsági erők hatalmas áldozatokat hoznak országuk védelmében. Az afgán kormány kérésére, valamint az eddigi közös eredmények védelme érdekében az Egyesült Államok— szövetségeseivel és partnereivel együtt—korlátozott katonai jelenlétet tart fenn Afganisztánban, hogy kiképezzék, tanácsokkal lássák el és segítsék az afgán erőket, valamint terrorelhárító műveleteket folytassanak az al-Kaida maradványai ellen. Embereink továbbra is kockázatokat vállalnak, ami azt mutatja, hogy az Egyesült Államok tartósan elkötelezte magát az afgán nép, valamint egy olyan egységes, biztonságos és szuverén Afganisztán mellett, amelyet már soha sem használhatnak fel arra, hogy onnan indítsanak támadásokat az országunk ellen.

Az elmúlt 13 év próbára tette országunkat és katonaságunkat. De ahhoz képest, hogy hivatalba lépésem idején közel 180.000 amerikai katona szolgált Irakban és Afganisztánban, most 15 ezernél kevesebb katonánk van ezekben az országokban. Katonáink mintegy 90 százaléka otthon van. Továbbra is a mi katonaságunk a legjobb a világon, így a terrortámadásokkal szemben, s becsben tartott szabadságjogaink és értékeink védelme érdekében megőrizzük éberségünket. A növekvő itthoni jólét mellett újult önbizalommal kezdjük az új évet, és hálásak vagyunk egyenruhás amerikai honfitársainknak, akik a szabadságunkat és biztonságunkat őrzik.

Forrás: Statement by the President on the End of the Combat Mission in Afghanistan | The White House | Office of the Press Secretary | For Immediate Release | December 28, 2014

This entry was posted in Foreign Policy, Society & Values and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.