2014. EGY DIPLOMATA SZEMÉVEL

Douglas Frantz, az USA Külügyminisztériumának közkapcsolatokkal foglalkozó helyettes államtitkára | 2014. december 31.

A 2014-es év áttekintése

Hogyan emlékezünk majd 2014-re? Mint a diadalok és tragédiák évére. Szocsiban babérokat arattak az olimpikonok, és megszűnt az Egyesült Államok és Kuba között 50 éve fennálló patthelyzet. Az ebolavírus viszont vadul terjed Nyugat-Afrikában, ártatlan áldozatok ezreit szedi, és veszélybe sodorja az országok gazdaságát. Az ILIÁ másfajta terrorral fenyegeti a Közel-Keletet, ismét más terroristák száznál több iskolást gyilkoltak meg Pesavárban és iskolás lányok százait rabolták el Nigériában. Ugyanakkor—kifejezvén a gyermekek jogaiba vetett globális hitünket—Nobel-békedíjat kapott az oktatáshoz való jog két aktivistája.

Voltak sikeres és sikertelen választások, egyoldalú választások, s sor került egy egész régió illegális elcsatolására. Afganisztánban értem meg az ország első békés hatalomátvételét. Egyenetlen, rögös út vezetett a jobb afgán jövő ígéretéig. A világ más részein a diplomácia gyakran fáradságos mesterségét űzték diplomatáink. Voltak áttörést jelentő tárgyalások, voltak ígéretes előrelépések.

Ismét egy év, amelyben a közösségi média hálózatok biztosította folyamatos kapcsolattartásnak köszönhetően minden kicsit távolabbinak tűnő dolog sokkal közelebb került a mindennapi életünkhöz. A hírek szüntelen áramlása mellett könnyen szem elől veszíthetjük a távlatokat, s nem mindig tudjuk, hogy amit teszünk, cselekvés-e vagy reakció. Szeretnék egy lépéssel hátralépni, s áttekinteni néhány eseményt, amelyeknek az elmúlt évben szerepe volt, s előre láthatóan a most következő évben is szerepe lesz az amerikai külpolitika alakulásában.

Ukrajna

Az év úgy kezdődött, hogy a világ a kijevi Maidan-téren, s más ukrán városokban békésen tüntető ukránok százezreit figyelte. Békés tiltakozás indult az ellen, hogy a kormány „szüneteltetni” akarta az Európai Unióval kötendő kereskedelmi megállapodás érdekében folyó tárgyalásokat, de egy hirtelen éles fordulattal egy mindmáig mélyreható változásokkal gyűrűző forradalom robbant ki.

ILIÁ/Daesh

Obama elnök az ILIÁ elleni lépésekről beszél (WH fotó)

Obama elnök az ILIÁ elleni lépésekről beszél--klikk a videóhoz

Az al-Kaida egy különösen brutális ágából kialakult ILIÁ szélsőségeseket a terror nyomai követték Szíria-szerte és Irak nagy részén. A hidegvérű kivégzések és az eluralkodó barbárság cselekvésre serkentette a nemzetközi közösséget, közöttük prominens iszlám vallási vezetőket is, s a harcoló csapatok 2011. évi kivonása óta bekövetkezett legnagyobb szabású amerikai katonai fellépést váltotta ki Irakban. Bár az ILIÁ elleni fellépés három fázisa közül még csak az elsőnél tartunk, már most is megmutatkozik, hogy az ILIÁ távolról sem legyőzhetetlen, s a civilizált emberek nem fogadják, és nem nézik el a taktikáit. Hosszú az út a legyőzéséig, de a nemzetközi közösség ebbe az irányba halad.

Ebola

Ebola ellen küzdő egészségügyi dolgozót fertőtlenítenek

Az ebolajárvány megmutatta, hogy a betegség által leginkább érintettek érdekében gyors és globális válaszintézkedésekre van sürgős szükség. Egészségügyi dolgozók, emberbarátok és közösségi vezetők tucatjai—élükön az Egyesült Államokkal—indultak harcba a vírus ellen Libériában, Sierra Leonében és Guineában.

Mivel a félelem és a félretájékoztatás a vírusnál is gyorsabban terjeszti a pánikot, a vezetők arra buzdították az embereket, hogy a kór legyőzése érdekében támogassák a fokozottabb mértékű fellépésre, a nem-működő rendszerek életre keltésére, valamint a tudomány, a technika és az innováció legjavának csatasorba állítására irányuló törekvéseket. Egy tárcaközi koalíció vezette lépéseinket hazai és nemzetközi szinten. Most, az év végén még mindig a vírus terjedését láthatjuk, s a hatását mindazokra, akik emiatt elvesztették a családjaikat. Továbbra is szükség van rá, hogy támogassuk a járvány által leginkább sújtott embereket, s proaktív módon enyhítsük a krízis másodlagos hatásait.

Választások

Kerry külügyminiszter Afganisztán két új vezetőjével

Ebben az évben a világ tanúja lehetett, amint Afganisztán beiktatta új elnökét, s kinevezte az ország történetében első (miniszterelnök-jellegű) un. legfőbb tisztségviselőt. Mindez egy vitatott választást követően alakult így, és az afgán történelem első demokratikus hatalomátvételét, és az elmúlt több mint 40 év első békés vezető-váltását jelenti.

Brazília hivatalban lévő elnöke csekély többséggel nyert egy megosztó választáson. Indiában, a világ legnagyobb demokratikus országában több mint 550 millió ember röpítette történelmi győzelemre Narendra Modit és pártját, a BJP-t, ajtót nyitva az Egyesült Államokkal és számos más országgal kialakuló új kapcsolatok előtt.

Az internet

2014-ben egyre nagyobb veszélybe került az internet irányítása és a nyílt internet. Az Egyesült Államok az elmúlt év során aktívan dolgozott partnereivel egy, az internet több-szereplős kormányzására alkalmas közös jövőkép-modell kialakításán, mely egy még nyitottabb, befogadóbb és rugalmasabb rendszer felé keresi az utat. Az év első felében Richard Stengel államtitkár a társadalom érdekeivel foglalkozó New York-i konferencián (Social Good Summit) arra bíztatta a fiatalokat, hogy küzdjenek a térért, on-line ténykedésükkel ellensúlyozzák a negatív narratívákat, s gyakoroljanak nyomást azokra az országokra, amelyek másként elnémítanák az elégedetlenséget és a nyílt vitákat. Voltak kudarcok is, olyan országokban, ahol a tekintélyelvű vezetők kontrollálni akarják a hírek áramlását. Moszkva pedig az ukrajnai szerepével kapcsolatos dezinformáció terjesztésével leckét adott a világnak abból, hogy miként lehet fegyvert kovácsolni a közösségi médiából.

A menekültek

Kislány egy menekülttáborban (AP fotó)

Az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztossága szerint 2014 végén körülbelül 15,4 millió menekült volt a világon. A 2013-as évhez viszonyított mintegy 50 százalékos emelkedés nagyrészt a szíriai válság következménye. Az Egyesült Államok bármely más kormánynál több—összességében a 2,9 milliárd dollár értéket meghaladó—humanitárius segélyt juttatott a válság enyhítésére. Ezek a pénzalapok segítettek az iskolák helyreállításában, a kórházi osztályok bővítésében, és szennyvíztisztító telepek létesítésében, amire mind a befogadó közösségeknek, mind a menekülteknek rendkívül nagy szüksége van. Ennek ellenére még mindig igen sok a tennivaló!

Az UNHCR szerint a lakhelyük elhagyására kényszerült emberek száma világviszonylatban első ízben 2014-ben haladta meg az 50 milliót. Ebbe a kategóriába tartoznak a menekültek, az országon belül máshová kerülők és a menedékjogért folyamodók. Ha ezek az emberek saját országot alapítanának, a világ 24. legnépesebb országa jönne létre. A Külügyminisztériumban és a Belbiztonsági Minisztériumban dolgozó kollégáim az együttérzésre, nagylelkűségre és vezetésre irányuló, legbecsesebb amerikai értékeket és aspirációkat tükröző menekült-áttelepítési programot folytatnak. 1975 óta 3 milliónál több menekültet fogadtunk be a világ minden tájáról, s a továbbiakban is szívesen látjuk őket. Új életet és új otthonokat építenek, új közösségeket hoznak létre mind az 50 államban—s végső soron az Egyesült Államokat is erősebbé teszik.

Klímaváltozás

A klímaváltozás jelei (AP fotó)

Az Egyesült Államok és Kína partnerekként történelmi haladást értek el ez évben a károsanyag-kibocsátás terén, amikor Obama elnök és Xi Jinping kínai elnök közösen bejelentették a kibocsátás csökkentésére irányuló célkitűzéseiket. Azzal, hogy így—azaz közösen és a jóval a nemzetközi közösség által megszabott határidő előtt—tették, arra ösztönzik a többi országot, hogy hamarosan azok is terjesszék elő a károsanyag-kibocsátás csökkentésére vonatkozó saját ambiciózus célkitűzéseiket, s lépjenek túl a hagyományos véleménykülönbségeken, hogy a világ 2015-ben egy erőteljes, globális klíma-megállapodásra juthasson. John Kerry külügyminiszter, aki aktívan közreműködött az USA-Kína megállapodás létrehozatalában, megígérte, hogy amikor 2015 végén Párizsban, a klímaváltozással kapcsolatos ENSZ konferencián összegyűlnek a világ vezetői, tovább dolgozik majd egy nemzetközi egyezmény létrehozásán is.

A vállalkozók

2014. a vállalkozók és az induló „start-up” vállalkozások éve volt. A követségeinken és konzulátusainkon dolgozó diplomatáink világszerte napi szinten találkoznak olyanokkal, akik a jelen legégetőbb kérdéseire próbálnak választ találni. Joe Biden alelnök vezette a marokkói Marrakeshben rendezett 5. Globális Vállalkozói Csúcstalálkozón (Global Entrepreneurship Summit/GES) részt vevő amerikai delegációt.

A Fehér Ház és a Külügyminisztérium mindig kulcsfontosságú kérdésként kezelte és kezeli a fiatal vállalkozók támogatását. A vállalkozói szellem alapja a jobb világ megteremtésében hívő optimizmus, és az a szándék, hogy a fásultságon áttörve azonosítsuk a kihívásokat, s konkrét, kreatív megoldásokkal válaszoljunk rájuk. Szerintünk a vállalkozói tevékenység útján nem csak a fiatalok kreativitása, innovatív képessége és energiája folyhat be érdemben a munkahelyteremtésbe és a gazdaság növekedésébe, de maga a fiatal generáció is megerősödhet.

Kuba

Fiatal kubai fiú régi nyitott amerikai kocsit vezet (AP fotó)

Amint végéhez közeledett az év, Obama elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok történelmi lépést tesz, új fejezetet nyit a Kubával való viszonyunkban, jobb kapcsolatot épít az ottani emberekkel és erősíti a kubai népet. 2015-ben elszigetelés helyett inkább a közös érdekeink mentén alakul majd a Kubával való kapcsolatunk. Obama elnököt idézve: „Ötven évig próbálkoztunk az elszigeteléssel. Ideje valami mással próbálkoznunk.”

Forrás: #DiplomacyMoment: 2014 in Review | Posted by Douglas Frantz | December 31, 2014

 

This entry was posted in Economic Issues, Environment & Energy, Foreign Policy, Society & Values and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.