KERRY KÜLÜGYMINISZTER SAJTÓNYILATKOZATA AZ OROSZBARÁT SZEPARATISTÁK UKRAJNAI TÁMADÁSAIRÓL

Sajtónyilatkozat| John Kerry külügyminiszter | Washington, DC | 2015. január 24.

Európai kollégáimhoz csatlakozva a lehető leghatározottabban elítélem az oroszbarát szeparatisták mai szörnyű támadását, amelyet a minszki megállapodás szerinti tűzszüneti vonaltól 25 kilométerre található békés város, Mariupol lakónegyedére zúdítottak. A legalább negyven hatalmas rakéta becsapódását követően a lakóházakból és a játszóterekről felszálló füstben száznál több sebesültről számolt be a sajtó. Az EBESZ megfigyelői megerősítették, hogy legalább huszan meghaltak, közöttük nők, gyerekek és idősek is. Megvetésre méltó, hogy a szeparatisták nyíltan dicsőitik tettüket, s az általuk is elfogadott minszki megállapodás többi durva megsértését.

A szeparatisták új offenzíváját—nem csak Mariupol és Debalcev ellen, hanem a tűzszüneti vonal mentén végig—Oroszország támogatja és buzdítja, mivel felelőtlen és veszélyes módon úgy határozott, hogy folyamatos operatív irányításán és ellenőrzésén túl az utóbbi hetek során ismét újabb és korszerű fegyverzetet, köztük rakétarendszereket, nehéztüzérséget, harckocsikat, és páncélozott járműveket szállít nekik.

Nem a szavak, hanem a tettek döntik el, hogy Oroszország betartja-e a miniszki egyezményben aláírtakat. Felszólítjuk Oroszországot arra, hogy haladéktalanul hagyjon fel a szeparatisták támogatásával, zárja le Ukrajnával közös nemzetközi határát, továbbá vonjon vissza minden fegyvert, harcost, és pénzügyi támogatást. Ellenkező esetben még súlyosabb nyomás nehezedik majd Oroszországra és az irányítása alatt állókra.

Forrás: Attacks in Ukraine by Russia-Backed Separatists | Press Statement | John Kerry, Secretary of State | Washington, DC | January 24, 2015

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.