BAER NAGYKÖVET AZ EMBERI JOGOK HANYATLÁSÁRÓL A KRÍMBEN

Az USA EBESZ képviselete/USOSCE |  Bécs | 2015. február 5.

Daniel Baer nagykövet az Egyesült Államok képviselője az EBESZ Állandó Tanácsában

Nyilatkozat az emberi jogok hanyatlásáról a Krím-félszigeten

Az Egyesült Államok továbbra is mély aggodalommal figyeli az emberi jogok hanyatlását a Krím-félszigeten, amely Ukrajna része maradt, de orosz megszállás alatt áll. Mostanában egy sor olyan incidens történt, amelyek rávilágítanak, hogy Oroszország mennyire figyelmen kívül hagyja a krími emberek, különösen a krími tatárok alapvető szabadságjogait.

Január 26-án fegyveres, álarcos, katonai ruházatot viselő férfiak vették körül a Krím-félsziget egyetlen krími tatár nyelven sugárzó TV-csatornájának, az ATR-nek a székházát. Az orosz megszálló hatóság azokat a 2014 eleji tüntetésekről készült videó-felvételeket kereste, amelyeken a félsziget katonai megszállása ellen tiltakoznak a krími lakosok. A megfigyelők szerint az orosz megszálló hatóságnak azért kellenek a felvételek, hogy azonosítsák és megbüntessék azokat az embereket, akik a békés gyülekezéshez és a véleménynyilvánításhoz való jogukkal élve részt vettek a tiltakozásokon.

Az orosz vizsgálóbizottság „zavargások szervezése és azokban való részvétel” vádjával január 29-én őrizetbe vette a krími tatár parlament, a Mejlis helyettes vezetőjét, Akhtem Ciygozt. A kérdéses „zavargások” a szomszédos ország területének elcsatolására irányuló erőszakos orosz törekvések ellen indult  2014 elejei nyilvános tiltakozások.

Egy másik aggasztó incidens történt január 30-án, amikor az orosz megszálló hatóság őrizetbe vette a Sebat nevű civil szervezet aktivistáját, a krími tatár Seydamet Hemedzhit, nyilvánvalóan azért, mert egy talk shaw-ban kritikus megjegyzéseket tett a Krímet megszálló hatóságokra.

Ezek az események az orosz kormány általános hozzáállására utalnak: zaklatják azokat, akik ellenzik a Krím orosz megszállását. Az Egyesült Államok ismételten felszólítja Oroszországot, hogy azonnali hatállyal vessen véget ennek a megszállásnak, s adja vissza a Krím feletti ellenőrzést az ukránoknak.

Köszönöm, Elnök Úr.

Forrás:  Amb. Baer at OSCE on Worsening Human Rights Situation in Crimea | U.S. Mission to the OSCE | Vienna, Austria | February 5, 2015 | As delivered by Ambassador Daniel B. Baer to the Permanent Council, Vienna

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.