TŰZSZÜNETI MEGÁLLAPODÁS UKRAJNÁBAN

John Kerry külügyminiszter | Sajtónyilatkozat | Washington, DC | 2015. február 12

Az Egyesült Államok üdvözli a hírt, miszerint az EBESZ által vezetett háromoldalú kontaktcsoport Merkel kancellár, valamint Hollande, Porosenko és Putyin elnökök támogatásával megegyezett abban, hogy Ukrajnában tűzszünetet vezetnek be, a kelet-ukrajnai részekről visszavonják a nehézfegyvereket, és végrehajtják a szeptemberi minszki megállapodásban foglaltakat. Különösen elismerésre méltónak találjuk európai szövetségeseink, Merkel kancellár és Hollande elnök, valamint munkacsoportjaik erőfeszítéseit, amelyek lehetővé tették e megállapodást. Most a cselekedetek fognak számítani! A jelen megegyezés és egy átfogó rendezés első próbatétele az, hogy minden fél—az ukránok, a szeparatisták és Oroszország–teljes körűen betartja-e a tűzszünetet, és visszavonja-e nehézfegyverzetét. A vasárnapi tűzszünetig tartó időszakban minden félnek teljes önfegyelmet kell tanúsitania, többek között az oroszoknak és a szeparatistáknak haladéktalanul le kell állítania a Debalcev és más ukrán városok elleni támadásokat.

A felek előtt hosszú út áll még a békéig és az ukrán szuverenitás teljes helyreállításáig. Az Egyesült Államok készen áll arra, hogy európai szövetségeseivel és partnereivel összehangoltan segítsen ebben. Oroszország és a szeparatisták elkötelezettségét nem a szavaik, hanem a tetteik alapján fogjuk megítélni. Mint már régóta hangoztatjuk, az Egyesült Államok kész fontolóra venni az Oroszország elleni szankciók visszafordítását, amint teljes körűen megvalósulnak a 2014. szeptemberi minszki megállapodásban—és most a jelen megegyezésben—foglaltak. Ide tartozik a teljes tűzszünet, az idegen csapatok és felszerelések kivonása Ukrajnából, a nemzetközi határ feletti ukrán ellenőrzés maradéktalan helyreállítása, valamint az összes túsz szabadon bocsátása.

Üdvözöljük az ukrán kormány és az IMF közötti megegyezés hírét is, melynek értelmében az IMF 17,5 milliárd dollár értékű pénzügyi segítséget nyújt az ukrán gazdasági reformok támogatására. E megállapodás lehetővé teszi, hogy Ukrajna folytathassa a reformok végrehajtását, s így szilárdabb és virágzóbb, demokratikus jövőt építhessen az ukrán népnek.

Forrás: Ukraine Cease-Fire Agreement | Press Statement | Secretary of State John Kerry |Washington, DC | February 12, 2015

 

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.