FELHATALMAZÁS KATONAI ERŐ BEVETÉSÉRE AZ ISIL TERRORISTÁI ELLEN—AMIT ERRŐL TUDNI KELL

Fehér Ház | Blog | 2015. február 11.

Az amerikai fegyveres erők jelenleg mintegy 60 országgal közösen dolgoznak azon, hogy felmorzsolják és elpusztítsák az ISIL-t, egy számtalan barbár tett végrehajtásáért felelős terrorista csoportot, mely súlyosan veszélyezteti Irak és Szíria népét és területi integritását, a térség stabilitását, továbbá az Egyesült Államoknak, valamint a partnereinek és szövetségeseinek a nemzetbiztonsági érdekeit. A koalíciós légicsapások igen hasznosnak bizonyultak az ISIL vezetési, irányítási és ellátási vonalainak megzavarásában, valamint a parancsnokok és harcosok kiiktatásában.

A feladat igen nehéz, de tévedés ne essék, a koalíciónk támadásban van, az ISIL pedig védekezésben, és veszíteni is fog.

Bár az Elnök már rendelkezik az ISIL-lel szembeni fellépéshez szükséges törvényi felhatalmazással, az mondja, hogy nemzetként akkor vagyunk a legerősebbek, ha együttműködik az Elnök és a Kongresszus. Egy, az ISIL elleni fegyveres erő bevetésére jogosító kétpárti felhatalmazás (authorization of the use of military force/AUMF) egyértelműen és erőteljesen jelezné az amerikaiak, a szövetségeseink és az ellenségeink felé, hogy az Egyesült Államok egységesen támogatja az ISIL felmorzsolására és végső legyőzésére irányuló erőfeszítéseket.

Ezért az Elnök ma törvényjavaslatot terjesztett a Kongresszus elé, amelyben felhatalmazást kér katonai erő folyamatos használatára az ISIL ellen. Pontosan mit is kér ebben? Mennyi időre? Mi lenne fegyveres erőink dolga? Ime, néhány válasz az elnöki AUMF-kéréssel kapcsolatban esetleg felmerülő kérdésekre:

1. Mit jelent az AUMF?

Az AUMF (authorization of use of military force), azaz fegyveres erő bevetésére jogosító felhatalmazás a Kongresszus által elfogadott törvény, amely az Egyesült Államok katonai erejének alkalmazására jogosítja fel az Elnököt.

2. Mit jelent az Elnök ISIL-elleni AUMF javaslata?

Az Elnök olyan AUMF javaslatot terjesztett a Kongresszus elé, amely az ISIL felmorzsolása és legyőzése érdekében katonai erő folyamatos és korlátozott használatára hatalmazza fel. Az elnök javaslatának legfontosabb pontjai:

  • Az AUMF három évre korlátozása, hogy a következő elnök, a kongresszus, és az amerikai nép értékelhesse az ISIL-lel kapcsolatban elért haladást, és felülvizsgálhassa a felhatalmazást;
  • A 2002-es iraki AUMF hatályon kívül helyezése, amely a 2003-as iraki invázióra adott felhatalmazást George W. Bush elnöksége idején.

Fontos megjegyezni, hogy a mostani javaslatban szereplő AUMF nem vonatkozna olyan hosszútávú, nagyszabású szárazföldi hadműveletekre, amilyeneket Irakban és Afganisztánban folytattunk. Az Elnök javaslata másféle, sokkal korlátozottabb körülmények között folytatott szárazföldi műveletekre alkalmas, rugalmas megoldásokat keres, többek között:

  • Az Egyesült Államokhoz vagy a koalíciós országokhoz tartozó személyzet bevonásával folytatott mentési műveleteket;
  • Az ISIL vezetése ellen folytatott speciális missziókat;
  • Hírszerzést és egyéb segítséget a partnerországok csapatai számára.

3. Miért fontos az ISIL elleni AUMF?

Az ISIL súlyos veszélyt jelent Irak és Szíria népére és területi integritására, a térség stabilitására, valamint az Egyesült Államoknak, a szövetségeseinek és a partnereinek a nemzetbiztonságára nézve. Ezek a terroristák a felelősek több ártatlan amerikai állampolgár—James Foley, Steven Sotloff, Abdul-Rahman Peter Kassig és Kayla Jean Mueller—haláláért.

Az ISIL vezetők kinyilvánították, hogy nemzetközi terrorcselekményeket akarnak elkövetni, többek között az Egyesült Államok, annak polgárai és érdekeltségei ellen. Az Elnök feltett szándéka tehát, hogy a Kongresszussal az ISIL elleni törekvéseink folytatásán dolgozzon.

4. Ez lesz az első alkalom, hogy katonai erőt vetünk be az ISIL ellen?

Nem. Az USA jelenleg több mint 60 partnerország élén vezeti az ISIL felmorzsolására és megsemmisítésére irányuló nemzetközi törekvéseket, s a koalíció együttesen 2300-nál több légicsapást hajtott végre eddig ellenük. Azonban, amint az elnök mondta, nemzetként akkor vagyunk a legerősebbek, ha együttműködik az Elnök és a Kongresszus. Egy ISIL-specifikus AUMF egyértelműen és erőteljesen kifejezésre juttatná, hogy mindannyiunk eltökélt szándéka az ISIL felmorzsolása és végleges megsemmisítése.

5. Tehát a katonaságunk olyan szárazföldi hadműveletekben venne részt, mint amilyeneket Irakban és Afganisztánban folytattunk?

Nem. Az Elnök már többször elmondta, hogy az USA nem sodródhat újabb szárazföldi háborúba a Közel-Keleten. Ez nemzetbiztonsági szempontból nem érdekünk—és nincs is rá szükség. Az országukat jól ismerő helyi szárazföldi csapatok—így az iraki, a kurd és a mérsékelt szír ellenzék erői—vannak a legalkalmasabb helyzetben ahhoz, hogy szárazföldi harcot folytassanak az ISIL ellen—s ezt teszik is. A jelenleg Irakban tartózkodó 2600 amerikai katona nagyrészt a támaszpontokon szolgál, s akkora veszélynek van kitéve, mint bárki, aki veszélyes területen szolgál. Harci cselekményekben viszont nem vesznek részt.

6. Mennyiben tér el ez az AUMF George W. Bush elnökétől, amely a 2003. évi iraki inváziót engedélyezte?

Az iraki invázióra felhatalmazó AUMF-tól eltérő módon Obama elnök javaslata nem hatalmaz fel elhúzódó szárazföldi támadó hadműveletekre, a felhatalmazás érvényét három évre korlátozza. Röviden tehát: az Elnök javaslata nem az irakihoz vagy afganisztánihoz hasonló újabb szárazföldi háborúra kér felhatalmazást.

Az Elnök szavaival szólva: itt (angolul)

Forrás: THE AUTHORIZATION OF MILITARY FORCE AGAINST ISIL TERRORISTS: WHAT YOU NEED TO KNOW |White House blog | February 11, 2015


This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.