EURÓPAI UTAMRÓL: PARTNEREINKKEL A NYUGAT-EURÓPÁBAN JELENTKEZŐ ANTISZEMITIZMUS ELLEN

Emlékmécses ég a párizsi kóser szupermarket előtt (AP fotó)

Emlékmécses ég a párizsi kóser szupermarket előtt (AP fotó)

Ira Foreman | DipNote Blog | 2015. február 24.

Nemrég tértem vissza Párizsból, ahol partnereinkkel a nyugat-európai zsidó közösségekben uralkodó hangulatot, valamint a kormányintézkedések hatékonyságát próbáltuk felmérni a zsidó közösségek elleni erőszakos cselekmények tavalyi elszaporodása nyomán.

A múlt hónapban a világ tanúja volt, hogy négy francia zsidót lemészároltak egy párizsi kóser szupermarketben. Ezt a négy embert csupán azért lőtték le, mert zsidók voltak. A cselekmény sokkolta a francia zsidó közösséget, s Obama elnököt arra késztette, hogy januárban az ENSZ-ben kinyilvánítsa, hogy „az olyan antiszemita támadások, mint a nemrégiben egy párizsi kóser szupermarket ellen végrehajtott terrortámadás, a zsidó közösségen túlmutató veszélyt jelentenek”.

A kóser üzlet elleni támadás csupán egy az elmúlt 12 hónap során bekövetkezett antiszemita cselekmények sorában. Előzményei:

  • Négy ártatlan ember lemészárlása a brüsszeli Zsidó Múzeumban;
  • Zsidóellenes zavargások és zsidókat ért fizikai támadások 2014 nyarán, a gázai konfliktus idején, elsősorban Nyugat-Európában;
  • Lakásbetörés és egy zsidó asszony megerőszakolása Párizs egyik külvárosában–az  elkövetők közölték, hogy „azért, mert zsidó vagy”; valamint
  • Antiszemita feliratok megjelenése Nisman argentin ügyész halálát követően Buenos Aires egyik negyedében. A táblákon ez állt: „Csak a halott zsidó jó zsidó. Nisman jó zsidó.”

A világ harmadik legnagyobb és Európa legnagyobb zsidó közösségének, a francia zsidóságnak a vezetői szorosan együttműködnek a francia kormánnyal. A kormánytisztviselőket a zsidó intézmények biztonságának fenntartására és egyúttal a francia társadalomban jelenlévő antiszemitizmus elleni hosszabb távú stratégiák kialakítására mozgósították. Ez hatalmas feladat, mivel a virulens antiszemitizmus számos formája fertőzi a francia társadalom különféle részeit. Azonban a zsidó közösség vezetői szerint a legnagyobb veszélyt jelenleg a francia muzulmánok egy viszonylag kis csoportjának erőszakos cselekedetei jelentik. Bár a zsidó vezetők elégedettek azzal, ahogyan a kormány a tavalyi antiszemita megnyilvánulásokat kezelte, mégis súlyos aggodalmukat fejezték ki a francia zsidóság jövőjével kapcsolatban.

Nem könnyű megoldást találni e problémákra, de a Külügyminisztérium– Kerry külügyminisztertől kezdve számos osztályán át a követségekig—elkötelezetten részt vállal benne. A zsidó közösségekkel és az európai kormányokkal azon dolgozunk, hogy fokozzuk a biztonságot, hatékony oktatási módszereket találjunk az antiszemitizmus ellen, megfelelő módokat találjunk arra, hogy az antiszemita beszédet pozitív beszéddel ellensúlyozhassuk, s bátorítsuk a vallásközi törekvéseket, beleértve a muzulmán és a zsidó közösségek együttműködését is.

A szerzőről: Ira Forman az amerikai külügyminisztérium antiszemitizmussal foglalkozó különmegbízottja.

Forrás: From My Trip to Europe: Engaging With Our Partners To Address Anti-Semitism in Western Europe | Ira Forman | February 24, 2015


 

This entry was posted in Foreign Policy, Society & Values and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.