AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK EBESZ KÉPVISELETE: AZ OROSZOK SZAKADATLAN ERŐSZAKOS CSELEKMÉNYEI UKRAJNÁBAN

Kate Byrnes, az EBESZ Állandó Tanácsába delegált ideiglenes ügyvivő beszéde | 2015. február 26.

Ukrajnában az Orosz Föderáció folyamatosan sérti a nemzetközi jogot és dacol az EBESZ alapelveivel

Egy évvel ezelőtt az egykori korrupt ukrán elnök elhagyta hivatalát, az ukrán nép pedig élt a demokrácián, szabad kereskedelmen és jogállamiságon alapuló jövő választásának lehetőségével. Válaszul Oroszország elfoglalta és megpróbálta elcsatolni Ukrajna szuverén területének egy részét, ahol azóta szisztematikusan üldözi az etnikai kisebbségeket és a megszállás ellenzőit. Kirobbantott egy olyan konfliktust is, amelyben 5700-nál többen meghaltak és közel másfélmillióan elhagyták a lakóhelyüket. A konfliktus során Ukrajna—a nemzetközi közösség támogatásával— Genfben, Normandiában, Berlinben, Moszkvában és Minszkben számos esetben igyekezett diplomáciai megoldást találni. Egy nagyon egyértelmű és kijózanító séma alakult ki. Intenzív diplomácia törekvések nyomán megegyezés születik. Minden fél ígéreteket tesz, de csak az egyik tartja be őket. Az oroszok és az általuk támogatott szeparatisták újra és újra elmulasztják, hogy eleget tegyenek a kötelezettségeiknek.

Mi üdvözöltük a válság tartós és békés megoldására irányuló intenzív diplomáciai tevékenységet, ami a február 12-i minszki végrehajtási intézkedéscsomagban csúcsosodott ki. Ebben teljes tűzszünet, a nehézfegyverek kivonása, a Speciális Megfigyelő Misszió (SMM) számára biztosított korlátlan hozzáférés, valamint a 2014 szeptemberében kötött minszki megállapodás teljes körű végrehajtása szerepel.

Sajnos az elmúlt két hét ismét a már túl sokszor tapasztalt sémát mutatja: Oroszország és az oroszbarát szeparatisták ismételten megsértik a tűzszünetet, s megtagadják az SMM-től a korlátozatlan és akadálytalan bejutást a szeparatisták ellenőrzése alatt álló területekre.

Az Oroszország által támogatott szeparatista erők február 20-án, öt nappal a tűzszünet február 15-i életbe lépése előtt elfoglalták Debalcevet. Orosz katonák is részt vettek a Debalcev és egy közeli város, Vuhlehirsk ellen intézett legutóbbi támadásokban. A szeparatisták nem engedték be Debalcevbe a Speciális Megfigyelő Missziót, annak a 30 perces látogatásnak a kivételével, amikor február 24-én az SMM kísérte a Nemzetközi Vöröskereszt segélyszállító konvoját. Említésre érdemes, hogy február 21-én egy Debalcev felett repülő SMM UAV (Unmanned Aerial Vehicle/pilóta nélküli repülőgép) jelentős katonai jelenlétet–páncélozott szállítójárműveket, egy esetleg rakétákat hordozó teherautót, és három tüzérségi állást—rögzített.

A normandiai forma miniszterei február 24-én találkoztak, s közös nyilatkozatukban ismételten átfogó tűzszünetre, a nehézfegyverek kivonására, s az EBESZ megfigyelői számára biztosított teljes hozzáférésre szólítottak fel. Ukrajna, Franciaország és Németország e legutóbbi, a válság békés megoldását célzó jóhiszemű törekvését követően ismételten azt várjuk, hogy Oroszország és a szeparatisták eleget tegyenek a kötelezettségeiknek.

Oroszország és a szeparatisták cselekedetei ehelyett inkább arra utalnak, hogy igyekeznek megtartani a szeparatisták által az utóbbi hetekben megszerzett területeket, és újabb katonai akciókra készülnek. Az orosz hadsereg továbbra is berendezésekkel, így tankokkal és nehéztüzérséggel látja el az Ukrajnán belüli szeparatista erőket. A szeparatistákhoz kapcsolódó nehéztüzérség és harceszközök továbbra is Debalcev környékén maradnak. Mariupol külvárosaiban szeparatista vagy orosz katonai elemek, többek között teherautók és tüzérségi ütegek vannak. Az SMM a tűzszünet számos megsértéséről tett jelentést az utóbbi napok során, és attól tartunk, hogy az oroszok és a szeparatisták egy támadás előkészítéseképpen megpróbálják majd lefaragni a Mariupol körüli ukrán védelmet. Ha Oroszország meg akarja mutatni a nemzetközi közösségnek, hogy nem erről van szó, neki és a szeparatistáknak ténylegesen be kell tartaniuk a tűzszünetet, s engedniük kell, hogy az SMM monitorozza a nehézfegyverek kivonását.

Február 25-én Lavrov külügyminiszter azt állította, hogy folyamatban van a nehézfegyverek kivonása a szeparatisták ellenőrzése alatt álló területekről. Bírálta az SMM-et, amiért nincs jelen, hogy monitorozza az állítólagos visszavonást, holott éppen az oroszbarát szeparatisták tagadják meg tőlük újra és újra a hozzáférést. Ahhoz, hogy hatékonyan nyomon lehessen követni a nehézfegyverek kivonását, Oroszországnak és a szeparatistáknak teljes körű tájékoztatást kell adniuk az SMM-nek arról, hogy milyen nehézfegyvereik vannak Ukrajnában, milyen útvonalon vonják ki őket, s azt követően hová kerülnek.

Elnök Úr, kollégák, bár az Egyesült Államok reméli, hogy Oroszország és a szeparatisták ezúttal eleget tesznek a kötelezettségeiknek, továbbra is helyesen kell látnunk a kelet-ukrajnai eseményeket. Az Oroszország által támogatott szeparatisták harcereje tankok, páncélozott járművek, nehéztüzérségi eszközök, és más katonai járművek százaiban mutatkozik meg. Az oroszbarát szeparatistáknak jelenleg nagyobb és jobban felszerelt hadereje van, mint sok olyan országnak, amit itt az asztal körül ülők képviselnek.

A szeparatista mozgalom e ponton az orosz katonaság de facto kiterjesztése, és az orosz nemzeti hatalom eszköze. Az orosz katonaság robosztus katonai struktúrát épített ki Kelet-Ukrajnában, a hadműveleteket felügyelő orosz tábornokoktól az alacsonyabb rangú tisztekig. Az orosz személyzet hírközlést és hírszerzést folytat, irányítja a katonai műveleteket, és segít a tüzérségi támadások pontos becélzásában. A szeparatista harcosok nyilvánosan elismerik, hogy moszkvai utasítások alapján működnek.

S mindennek a tetejébe még azt is tapasztaljuk, hogy a frontvonaltól távol eső ukrán városokra is megpróbálják kiterjeszteni a konfliktust. Legutóbb Harkivban, a február 22-i Majdan-megemlékezésen robbant egy bomba.  A robbanás, amely egy SMM megfigyelőcsapattól 100 méterre történt, négy embert, közöttük két tizenévest megölt, és sokakat megsebesített. Az ukrán hatóságok közlése szerint aznap számos más sikertelen terrorkísérlet is volt. Bombák robbantak Odesszában, továbbá Kijevben és Lvívben is próbáltak robbantani. Az Egyesült Államok elítéli ezeket a cselekményeket.

Elnök Úr, idézzük fel újra, hogy az Ukrajnához tartozó Krím-fésziget megszállása és az elcsatolására tett kísérlet is része annak, hogy Oroszország megsérti a nemzetközi jogot, s dacol az EBESZ elveivel és a kötelezettségeivel. Az orosz-ukrán válság megoldásához Oroszországnak arra az alapvető elhatározásra kell jutnia, hogy elismeri Ukrajna szuverenitását és területi integritását, és támogatja a békét. Oroszországnak és a szeparatistáknak, akiket támogat, be kell szüntetniük a kelet-ukrajnai agressziót és hozzá kell járulniuk a tényleges tűzszünethez; Oroszországnak és a szeparatistáknak az ellenőrzésük alatt álló összes területen szabad hozzáférést kell biztosítaniuk az SMM számára; Oroszországnak és a szeparatistáknak ellenőrizhető módon vissza kell vonniuk a nehézfegyvereket a válságövezetből. Amennyiben Oroszország nem tesz eleget nemzetközi kötelezettségeinek, további következményekkel kell számolnia!

Köszönöm, Elnök Úr!

Forrás: U.S. Envoy on Ongoing Violations by Russia in Ukraine. | As delivered by Chargé d’Affaires a.i. Kate Byrnes to the Permanent Council, Vienna | U.S. Mission to the OSCE | 26 February 2015

 

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.