EGY ÉVVEL EZELŐTT SZÁLLTA MEG OROSZORSZÁG A KRÍM FÉLSZIGETET

Orosz katonák a Krímben

Jen PSAKI szóvivő nyilatkozata | Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériuma | Sajtószóvivői Iroda | 2015. március 16.

Az ukrán törvényeket és az ukrán alkotmányt egyértelműen sértő krími ál-népszavazás egyéves évfordulóján az Egyesült Államok ismételten elítéli azt, mivel nem volt sem önkéntes, sem átlátható, sem demokratikus. Nem ismerjük el és nem is fogjuk elismerni az orosz annektálási kísérletet, és felszólítjuk Putyin elnököt, hogy vessen véget a Krím orosz megszállásának.

Egy évvel ezelőtt, amikor a leplezett orosz katonai erők magukhoz ragadták a kulcsfontosságú kormányépületek és infrastruktúra ellenőrzését, a Krím-félsziget lakosait álságos szavazásra kényszerítették, amelyen az Oroszországhoz való csatlakozás és a Krím-félsziget függetlensége között választhattak. Két nappal később az Orosz Föderáció megpróbálta elcsatolni a szuverén ukrán területet, megzavarva ezzel a 70 éve tartó nemzetközi rendet, s magára vonva a világ szabad, demokratikus államainak a rosszallását.

A Krímben az elmúlt év során drámaian romlott az emberi jogi helyzet, elnyomott helyzetbe kerültek a kisebbségi közösségek és vallások, különösen a krími tatárok, továbbá szisztematikusan megtagadják az alapvető szabadságjogokat. Őrizetbe vettek, kihallgatásnak vetettek alá helyi lakosokat, sokan eltűntek. Az NGO-kat és a független médiát kiűzték a félszigetről. Ezek a brutális tettek elfogadhatatlanok! Felszólítjuk Oroszországot, hogy hagyjon fel a további visszaélésekkel.

Ezen a héten, amikor Oroszország megpróbálja érvényessé tenni a Krím-félsziget cinikus és számító „felszabadítását”, ismételtem megerősítjük, hogy a Krímmel kapcsolatos szankciók mindaddig érvényben maradnak, amíg fennáll a megszállás. Az Egyesült Államok továbbra is támogatja Ukrajna szuverenitását, területi integritását, és önrendelkezési jogát.

Forrás: One Year Later – Russia’s Occupation of Crimea | U.S. DEPARTMENT OF STATE | Office of the Spokesperson | STATEMENT BY JEN PSAKI, SPOKESPERSON | March 16, 2015

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.