KERRY KÜLÜGYMINISZTER EURÓPA-NAPI ÜDVÖZLETE

Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériuma | Sajtószóvivői Iroda | Washington, D.C. | 2015. május 7.

Obama elnök és az Egyesült Államok népe nevében gratulálok az Európa-napot ünneplő Európai Uniónak.

Több mint 60 évvel ezelőtt egy maroknyi háború-tépázta ország olyan új útra tért, ami egyesítette a földrészt. Mindezt nem a fegyverek erejével, hanem a kereskedelem, az elképzelések és az emberek szabad mozgásával érték el. Olyan uniót építettek, amely a jogállamiságon, a demokrácián, s valamennyi ember jólétén alapul. Az Európai Uniónak köszönhetően ma minden eddiginél közelebb kerültünk ahhoz, hogy Európa egységes, szabad és békés legyen.

Az Egyesült Államok büszke rá, hogy vállvetve együtt dolgozunk Önökkel. Az orosz agresszióval szemben szilárdan kiállunk az ukrán nép mellett. Közös a nemzetközileg elismert határokkal biztosított, minden szomszédos országgal békés kapcsolatban álló Ukrajnáról alkotott jövőképünk. Elismerésre méltónak tartjuk az Önök vezető szerepét az ISIL elleni közdelemben. Üdvözöljük az Önök életmentő munkáját a mediterrán térségben, s azt, hogy foglalkoznak az okokkal is, amelyek miatt az elkeseredett migránsok és menedékjogot kérők elmenekülnek a hazájukból.

Ezen örömteli alkalomból gratulálok az Európai Unió sikeréhez, és békét és jólétet kívánok Önöknek az előttünk álló évre.

Forrás: Statement by Secretary Kerry on the Occasion of Europe Day

 

This entry was posted in Foreign Policy, Society & Values and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.