JOHN KERRY KÜLÜGYMINISZTER SAJTÓNYILATKOZATA A NATO KÜLÜGYMINISZTERI ÉRTEKEZLETÉN

Antalya, Törökország | 2015. május 13.

Köszönöm. Nagyon röviden (nem hallható). Hadd mondjak gyorsan annyit, hogy nagyon hálás vagyok a kollégáimnak, amiért tekintettel vannak rá, hogy ma estére már vissza kell érnem Washingtonba a GCC (Gulf Cooperation Council /Öböl-menti Együttműködési Tanács) értekezletre, és hajlandóak felgyorsítani néhány kérdés megbeszélését.

Az én megtisztelő feladatom volt, hogy a többi NATO kollégát tájékoztassam a Putyin elnökkel és Lavrov külügyminiszterrel folytatott tegnapi szocsi találkozókról. Szerintem minden NATO tag egyértelműen úgy látta, hogy ez kritikusan fontos pillanat ahhoz, hogy Oroszország és a szeparatisták megfelelhessenek a minszki megállapodásnak. És rendkívül fontos, hogy az EBESZ-t eljuttathassuk a válságos területekre, és igen fontos, hogy ezeken a területeken vessenek is véget a válságnak, különösen Sirokinóban. Meg kell próbálniuk tűzszüneti megállapodásra jutni. Látnunk kell, hogy maradéktalanul végrehajtják a minszki megállapodásban foglaltakat, és azt hiszem, hogy itt mindannyian egységesen azt preferáljuk, hogy ne legyenek szankciók, de azok érvényben maradnak, hogy megpróbáljuk biztosítani az Ukrajnában mindenki által kívánt békét.

Minden jelenlévő egyhangúan úgy véli, hogy a minszki megállapodás, azaz a reformokat, a választási folyamatot, a munkacsoportokat illető megegyezések teljes körű végrehajtása igen sürgős, s most óriási lehetőség van arra, hogy a konfliktus a bizonyosság és a megoldás irányába terelődhessen. Mi nagyon-nagyon reméljük, hogy Putyin elnök, Oroszország és a szeparatisták egymásal összefogva dolgoznak majd az ukrán kormánnyal azon, hogy teljes mértékben végrehajtsák a megállapodást, és haladást érjenek el.

Ma beszéltünk még Szíriáról, Líbiáról, általában véve a terrorizmusról, s a NATO felelős szerepéről abban, hogy összefogva, közösen foglalkozhassunk minden egyes kihívással. Ezen kívül beszéltünk az iráni nukleáris tárgyalásokról, és a P5+1 tagjainak egyhangú véleményéről, miszerint abban a tudatban indulunk neki a tárgyalások most következő, utolsó hat hetének, hogy nem kilátástalan a megbeszéléseknek megfelelő, jó megállapodás megkötése, aminek értelmében kellő hozzáférésünk lesz, és ténylegesen bezárul a nukleáris fegyver birtoklásához vezető négyféle lehetőség. Itt mi mindannyian nagyon reménykedünk abban, hogy sikeresek lehetnek, és az egész térségben változásokat hozhatnak a tárgyalások.

Természetesen mindannyiunk számára igen fontos a ma este és holnap Camp Davidben sorra kerülő GCC találkozó. Szerintem minden tagország nagyon komolyan úgy látja, hogy a GCC és más baráti országok, valamint az Egyesült Államok közötti kialakuló egyértelműbb védelmi megállapodásnak kritikusan fontos szerepe lenne a terrorizmus és a régióban folyó egyéb, az itteni országokat zavaró cselekmények visszaszorításában. Tehát nagyon reménykedünk—erről is folytattunk egy bár gyors, de igen mélyreható eszmecserét.

Még egy dolog: A NATO tekintetében az Egyesült Államok szilárdan kiáll a walesi kötelezettségvállalások mellett. Szilárdan hiszünk abban, hogy a NATO-nak igen fontos szerepe van, különösen a Líbiával kapcsolatban érintett déli részeken, valamint a migránsokkal kapcsolatos problémák terén. S azt remélem, hogy mindezekből következően a küldetés jövőjét tekintve a következő néhány évre ismételten elkötelezzük magunkat egy új központ kialakítása és az egyértelműbben meghatározott kölcsönös szerepvállalás mellett, s az országok közelíteni fognak a NATO támogatásának megosztott felelősségét tükröző 2 százalékos pénzügyi kötelezettségvállaláshoz.

Elnézést kérek azért, hogy most nem válaszolhatok a kérdéseikre. Részt kell vennem még egy megbeszélésen, de nagyon hálás vagyok mindannyiuknak, és különösen hálás vagyok és köszönöm a kollégáimnak, hogy megértik, hogy ma Washingtonban kell lennem a GCC találkozón. Köszönöm szépen.

Washingtonban a GCC.

Forrás: Statement to Press at NATO Ministerial

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.