VICTORIA NULAND MOSZKVAI SAJTÓBESZÉLGETÉSE

Victoria Nuland, az Egyesült Államok Külügyminisztériumának európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkára | Moszkva | 2015. május 18.

Nuland államtitkár: Köszönöm, hogy eljöttek ma.

Nyolc napig tartó európai utam végén járok. Szocsiban kezdtem, ahol Kerry külügyminiszter Putyin elnökkel és Lavrov külügyminiszterrel tárgyalt. Vele együtt folytattam az utat a törökországi Antáliába, majd Kijevben az ukrán kormánnyal és a civil szervezetekkel folytattam intenzív megbeszéléseket, és most itt vagyok Moszkvában.

A mai kormánytalálkozókon a kétirányú kapcsolatainkért felelős Rjabkov, valamint az ukrajnai ügyek tekintetében illetékes Karasin külügyminiszter-helyettesekkel volt alkalmam találkozni.

A mai megbeszélések nagyon részletesek és nagyon gyakorlatiasak voltak. Mindkét találkozón azt vitattuk meg, hogy miként építhetünk valamennyi kérdésben a Putyin elnök és Kerry külügyminiszter szocsi megbeszélésén elhangzottakra. Leginkább azonban abban mélyedtünk el, hogy az Egyesült Államok hogyan járulhatna hozzá a minszki megállapodásban foglaltak megvalósításához, hogyan támogathatná az érintett feleket—Ukrajnát, az EBESZ-t és Oroszországot—miközben azok a háromoldalú kapcsolattartó csoport munkáját próbálják előmozdítani, és beindul a minszki megállapodás biztonsági, politikai, gazdasági és humanitárius aspektusaival foglalkozó négy munkacsoport.

Igen részletekbe menő megbeszéléseket folytattunk minden kérdésről, amelyeket Kijevben érintettem: egy valódi tűzszünet létrejöttéről—kezdve azzal, hogy az EBESZ-t bejuttassuk Sirokinóba; a politikai munkacsoport működéséről; az ukrán alkotmánynak és az EBESZ normáknak megfelelő, tiszta és szabad választások körülményeinek megteremtéséről; a donbaszi területen élők humanitárius körülményeinek javításáról; a humanitárius segítség lehetővé tételéről, nem csak orosz, de ukrán részről is; arról, hogy az EBESZ jelen lehessen a határok mentén, ahogy a minszki megegyezés megkívánja; valamint az orosz oldalról érkező konvojok átvizsgálásáról.

Amint azt Kijevben is mondtam, az Egyesült Államok célja az, hogy a minszki megegyezés teljes körű végrehajtását támogassa. Ezt a normandiai hatalmakkal, EU-beli kollégáinkkal, Németországgal és Franciaországgal egyetértésben tesszük. Nekik és Ukrajnának is beszámolok majd itteni konzultációimról.

Hadd használjam ki ezt az alkalmat arra, hogy megemlítsem a Jerofejev orosz kapitány és Alekszandrov orosz őrmester scsasztyai elfogásával kapcsolatos legújabb hírt. Annyit mondanék csak, hogy üdvözöljük az ukrán kormány bejelentését, miszerint tisztességesen gondoskodnak róluk, és a genfi egyezmény szellemében a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságát odaengedik hozzájuk. Ez nagyon-nagyon fontos!

Ami ezután jön: a következő lépés nyilvánvalóan az, hogy összeül valamennyi minszki munkacsoport.  Reméljük, hogy haladást ér el mind a négy. Mi az Egyesült Államok részéről természetesen továbbra is fenntartjuk erős bilaterális kapcsolatainkat az ukrán kollégákkal, s ha szükséges, most már az Orosz Föderációhoz is sokkal közvetlenebb csatornán fordulhatunk az ukrán kérdésekkel kapcsolatban. S ahogy mondtam, mindezzel a normandiai hatalmak—Németország, Franciaország és az EBESZ–vezető szerepét támogatjuk.

Egy kérdést talán fogadhatnék.

Kérdés: Nuland Asszony, Ön Kijevből érkezett Moszkvába. Közölte-e Ön Porosenko elnökkel Kerry külügyminiszter aggodalmait a katonai tevékenység kiújulása miatt? Hogyan reagált rá? Hogyan kommentálta a donyecki repülőtér megtámadásával kapcsolatos fenyegetőzését?

A második, és nagyon fontos kérdés: Kijevben Ön azt nyilatkozta, hogy az Egyesült Államok nagyobb szerepet kíván vállalni abban—próbálom pontosan idézni az Ön szavait—hogy erőre kapjon a minszki megegyezésben foglaltak végrehajtása. Erről hogyan vélekedik általában véve, és hogyan vélekedik technikailag, a részletek tekintetében?

Nuland államtitkár: Vegyük először a katonai tevékenység kérdését. Az Egyesült Államok elvi álláspontja az, hogy a konfliktusban érintett valamennyi félnek teljes tűzszünetről, teljes visszavonulásról kell tárgyalnia. Vissza kell vonniuk katonai felszereléseiket, s ebbe beleértendő a keleti területeken működő szeparatistáknak nyújtott orosz támogatás is.

Sem saját hírforrásaink, sem kijevi konzultációim nem utalnak arra, hogy az ukrán oldalon bárkinek, bármelyik vezetőnek—és beszéltem Porosenko elnökkel, Jacenyuk miniszterelnökkel, beszéltem biztonságpolitikai tisztségviselőkkel is—szándékában állna, hogy újabb ellenségeskedést szítson. Ez nyilvánvalóan ellentétes lenne a minszki megegyezéssel. Egyértelművé tettük azt is—Kerry külügyminiszter világosan Putyin elnök és Lavrov külügyminiszter értésére adta, én pedig természetesen ma itt kifejtettem—, hogy ha az orosz támogatással működő szeparatisták bármiféle újabb ellenségeskedést robbantanak ki, az a minszki megállapodás megsértését jelenti.

A minszki vonal nyugati oldalán folyamatosan megsértik a megállapodást, s ez az, aminek véget kell vetnünk. Véget kell vetnünk ezeknek a megállapodást sértő cselekményeknek, s az EBESZ-t el kell juttatnunk minden ilyen feszült helyre.

Arról, hogy hogyan akarunk részt vállalni, szerintem már beszéltem. Azt akarjuk, hogy a munkacsoportok mind a négy résztvevője, valamint a háromoldalú kapcsolattartó csoport minden résztvevője—Oroszország, Ukrajna és az EBESZ—tényleg mélyedjen bele, s kezdjen hozzá a minszki megállapodás tényleges végrehajtásához biztonsági, politikai, gazdasági és humanitárius szempontból egyaránt. Konkrét lépésekről beszéltünk, amelyek mind a négy csoportnak segítenek az előrejutásban. Minden érdekelt féllel tovább folytatjuk jószolgálati tevékenységünket, de jelenleg nem vagyunk közvetlen résztvevők.

Mindenkinek nagyon köszönöm.

Forrás: State’s Nuland at Press Availability in Russia | 18 May 2015 | U.S. Department of State | Moscow, Russia

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.