LORETTA E. LYNCH FŐÜGYÉSZ A FIFA-VEZETŐK ELLENI VÁDEMELÉSRŐL

Loretta E. Lynch főügyész beszéde a FIFA kilenc tisztviselője és öt vezetője elleni vádemelés bejelentésével kapcsolatos sajtókonferencián | Brooklyn, New York | 2015. május 27.

Jó reggelt, s köszönöm mindannyiuknak, hogy eljöttek. Mielőtt elkezdenénk, szeretném gyorsan kommentálni a FIFA-val kapcsolatos helyzetet. Főügyészként mélységesen elkötelezett vagyok az iránt, hogy ez az ország védje minden amerikai polgári szabadságjogait, s egyúttal őrizze is meg a nemzet biztonságát. Sajnos a terrorizmus és bűnözés elleni harcban használt néhány létfontosságú és vitathatatlan eszközünk használata a tervek szerint vasárnap megszűnik. A képviselőház elfogadta az USA Freedom Act elnevezésű kétpárti törvényjavaslatot, amely meghosszabbítaná ezen eszközök használatát, ugyanakkor figyelembe venné a kormány adatvédelmi képességeivel kapcsolatos fontos és megalapozott aggályokat is, azonban, ha a szenátus tétlen marad, súlyos hiányosságok keletkeznek az amerikai nép védelmét szolgáló képességeinkben. Csatlakozom az Elnökhöz, s sürgetően arra kérem a szenátust, hogy dolgozzon a jelenlegi ülésszaki szünet alatt is, hogy továbbra képesek legyünk az ország őrzésére és állampolgáraink védelmére.

Kelly Currie megbízott államügyész New York keleti kerületéből, James Corney FBI igazgató, és Richard Weber, az IRS bűnügyek kivizsgálásával foglalkozó osztályának a vezetője is csatlakozott ma hozzám.  Azért vagyunk itt, hogy a szervezett futball világában jelentkező korrupcióval és vesztegetéssel kapcsolatban hosszú ideje folytatott nyomozásunk eredményeképpen vádemelést és letartóztatást jelentsünk be egyes személyek ellen.

Sok olyan személyről és szervezetről fogunk ma beszélni, akiket azzal bíztak meg, hogy őrizzék meg a futball nyitottságát, s bárki számára hozzáférhető voltát. Felelősségteljes megbízatásaik voltak a fejlődő országok gyerekei számára végzett futballpálya-építésektől a Világkupa megrendezéséig. A futball tisztaságát őrző szabályok fenntartását és a játék integritásának a védelmét várták el tőlük. Ehelyett azonban saját érdekeik, önmaguk gazdagodása érdekében világszerte korrumpálták a futballt. Az igazságügyi minisztérium eltökélt szándéka, hogy véget vessen ezeknek a gyakorlatoknak, kiirtsa a korrupciót, s az igazságszolgáltatás elé juttassa az elkövetőket.

A ma nyilvánosságra hozott vádiratban szereplő 14 személy között vannak a futball ügyének előmozdításáért és a futball szabályozásáért felelős nemzetközi szervezet, a FIFA magas rangú tisztségviselői, a FIFA égisze alatt működő helyi és más irányító szervek vezetői, valamint olyan sportmarketing vezetők, akik a vádirat szerint dollármilliós kenőpénzeket fizettek és csúszópénzeket fogadtak el a nemzetközi futballbajnokságok jövedelmező média- és marketing jogainak a megszerzéséért. A személyek elleni negyvenhét pontos vádiratban két évtizeden át húzódó zsarolás, illegális elektronikus banki átutalások és pénzmosási konspirációk is szerepelnek.

A FIFA és az égisze alatt működő regionális szervezetek részben azzal szereznek pénzt, hogy sportmarketing cégeknek gyakran több évre szóló szerződéssel eladják a futballversenyek többszörös közvetítésére szolgáló kereskedelmi jogokat. A sportmarketing cégek viszont jelentős összegekért TV és rádiótársaságoknak, jelentős vállalati szponzoroknak és egyéb szervezeteknek adják tovább a jogokat.

1991-től kezdve a futballtisztviselők két generációja, többek között a FIFA égisze alatt működő két helyi labdarúgó szövetség – az Észak- és Közép-amerikai és Karibi Labdarúgó Szövetség, az úgynevezett CONCACAF (Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football), ahová az Egyesült Államok is tartozik, valamint a dél-amerikai labdarúgó szövetség, a CONMEBOL, amely Dél-Amerikában képviseli a szervezett futballt – akkori elnökei is arra használták fel az adott szövetségben betöltött bizalmi pozíciójukat, hogy a futballversenyek kereskedelmi jogaiért cserébe kenőpénzt kérjenek a sportmarketing cégektől. Ez így ment újból és újból, évről évre, versenyről versenyre.

2016-ban például az Egyesült Államok lesz a Copa America centenáriumi rendezvényének a házigazdája. Először fordul majd elő, hogy nem dél-amerikai városban kerül sor a kupára. Mindennek a sportszerűség nemzetközi voltát kellene kifejeznie, ehelyett azonban – vizsgálatunk szerint – a vezetők zsebének kitömésére szolgáló, kiterjedt rendszer eszközé vált. Az összességében mintegy 110 millió dollárra rúgó kenőpénz a bajnokságok jogaival kapcsolatos legális költségek közel egyharmadát teszi ki.

Az általunk azonosított bűncselekmények nem kizárólag a sportmarketing terén fordultak elő. 2004 körül kezdődött el a 2010-es világbajnokság megrendezésének lehetőségéért folyó licitálás, melynek során végül Dél-Afrika kapta meg a jogot. Először lesz Afrikában a világbajnokság. A FIFA vezetői és a többiek azonban még e történelmi esemény révén is korrumpálták a folyamatot, s kenőpénzekkel befolyásolták a vendéglátó házigazdára vonatkozó döntést. A vádirat állítása szerint a korrupció és a megvesztegetés a 2011-es FIFA elnökválasztásra, valamint a brazil labdarúgó-válogatott szponzorálásával kapcsolatosan egy nagy amerikai sportruházati céggel kötött megállapodásokra is kiterjedt.

Röviden, ezek a személyek és szervezetek vesztegetéssel döntötték el, ki közvetítheti televízión a meccseket; hol játsszák a meccseket; és ki vezesse a szervezett futball felügyeletét ellátó globális szervezetet. Miközben legalább egy FIFA vezető fizetés nélkül látta el a CONCACAF elnöki tisztét, nem igazán beszélhetünk önzetlenségről, mivel egyedül ő állítólag több mint 10 millió dollárt fogadott el megvesztegetésként 19 év alatt, és az ebül szerzett nyereségeiből építette fel személyes vagyonát. A vádlottak és cinkosaik sok esetben itt, az Egyesült Államokban tartott megbeszéléseik során tervezték meg cselszövésük különböző aspektusait; az Egyesült Államok banki és pénzátutaló intézményeit használták a vesztegetési pénzek eljuttatására; és nagyrészt az európai labdarúgás egyre növekvő amerikai piacát célzó promóciós erőfeszítések révén próbáltak nyereségre szert tenni a mesterkedéseikkel.

A vádemelésen kívül nyilvánosságra hozunk ma négy magánszemély és két jogi személy meggyanúsításának alapját képező tényállásokat is, akik már bűnösnek vallották magukat szervezett zsarolás és egyéb bűncselekmények tekintetében. A vádlottak között szerepel egy amerikai sportmarketing cég, egy brazil marketingvezető, valamint egy amerikai állampolgár, aki azon felül, hogy a CONCACAF volt főtitkára és a FIFA végrehajtó bizottságának a tagja, a 2010-es világbajnoksághoz kötődő vesztegetési cselekmények nyertese is volt.  Mindent összevéve, a vádlottak a fenti bűncselekmények alapján több mint 150 millió dollárnyi, illegális profit eltulajdonításáról egyeztek meg egymás között.

Végül azt is bejelentjük, a CONCACAF floridai központjában, Miamiban az ügynökök ma délelőtt hozzáfogtak a házkutatási parancs foganatosításához. A CONCACAF nyilvánvalóan válságban levő szervezet, és ma reggel már felvettük képviselőivel a kapcsolatot, s tudattuk az ott dolgozó feddhetetlen emberekkel, hogy a mai intézkedések után készek vagyunk arra, hogy velük közösen megreformáljuk a gyakorlataikat.

A svájci hatóságok a mai nap folyamán a vádiratban vádoltak közül Zürichben hét személyt letartóztattak, köztük a CONCACAF jelenlegi elnökét. További vádlottakat még keresünk. Valamennyi vádlott visszaélt az USA pénzügyi rendszerével és megsértette az amerikai törvényeket, és felelősségre szándékozunk vonni őket. Szívesen látunk minden további lehetőséget arra, hogy partnereinkkel közösen világszerte további cinkosokat és egyéb korrupt személyeket juttathassunk az igazságszolgáltatás kezére.

A mai intézkedés a szövetségi ügyészek fáradhatatlan erőfeszítéseinek a bizonyítéka itt New York keleti körzetében, valamint az FBI New York-i Területi Hivatalában és az Adóhivatal Bűnügyi Nyomozati Divíziójának Los Angeles-i Területi Hivatalában. Szeretnék köszönetet mondani minden ügynöknek, ügyésznek, rendőrtisztviselőnek és elemzőnek, akik idejükkel és tehetségükkel hozzájárultak e nagyszabású nyomozáshoz. Szeretném név szerint megemlíteni az Egyesült Államok megbízott ügyészét, Kelly Currie-t is az Egyesült Államok Ügyészségén végzett vezető munkájáért. Elismerésemet szeretném kifejezni azért az együttműködésért és segítségért, amelyet nemzetközi partnereinktől – különösen a svájci hatóságoktól – kaptunk. És szeretném egyértelművé tenni, hogy a Zürichben letartóztatott vádlottaknak joguk van a tisztességes és elfogulatlan kiadatási folyamathoz, és tisztességes tárgyaláson fogják ügyüket tárgyalni, ha kiadják őket ennek az országnak.

Most pedig szeretném bemutatni az Egyesült Államok megbízott ügyészét, [Kelly] Currie-t, aki ismerteti a mai bejelentés további részleteit.

A Főügyészi Hivatal közreműködésével

Forrás: Attorney General Loretta E. Lynch Delivers Remarks at Press Conference Announcing Charges Against Nine FIFA Officials and Five Corporate Executives | Brooklyn, NY | United States | Wednesday, May 27, 2015

 

This entry was posted in Society & Values, Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.