ELNÖKI KIÁLTVÁNY A LESZBIKUS, MELEG, BISZEXUÁLIS ÉS TRANSZNEMŰ BÜSZKESÉG HÓNAPJÁRÓL

A Fehér Ház | Sajtószóvivői Iroda | 2015. május 29.

A LESZBIKUS, MELEG, BISZEXUÁLIS ÉS TRANSZNEMŰ BÜSZKESÉG HÓNAPJA 2015.

AZ AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK ELNÖKÉNEK KIÁLTVÁNYA

Attól a pillanattól fogva, hogy nemzetünk először gyűlt egybe azon alapvető igazság kinyilvánítására, hogy minden ember egyenlőnek teremtetett, bátor és elkötelezett hazafiak harcoltak alapító ígéretünk további finomításáért és a demokrácia kiszélesítéséért. Több mint két évszázad küzdelmei és áldozatai során országunk kibővítette a polgárjogokat, és Alkotmányunkba foglalta a mindenkit azonos módon megillető védelem jogát. Harcok és kudarcok árán immár látjuk a szabadabb és igazságosabb társadalom felé vezető közös utat. Ám azt is szem előtt kell tartanunk, hogy addig nem vagyunk igazán egyenlőek, amíg nem kap azonos jogokat és lehetőségeket minden ember,—azaz ha valakit közülünk diszkrimináció ér, az mindannyiunkat érinti—és eddig megtett utunk mindaddig nem teljes, amíg leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) testvéreinkkel nem úgy bánnak, ahogy a törvény szerint mindenkivel kell.

Országunkban mindenhol hatalmas előrelépést értek el azok az elszánt emberek, akik kiálltak, beszéltek, és megosztották a történeteiket. Ez év elején az LMBT-vel kapcsolatos munkahelyi diszkriminációra vonatkozó, mérföldkőnek számító elnöki rendeletem nyomán érvénybe lépett a kormánynak dolgozó vállalkozók védelme a szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló diszkrimináció ellen. A szövetségi kormány így jó példával jár elől abban, hogy alkalmazottait és vállalkozóit a munkájuk minősége alapján ítéljék meg, s nem a miatt, hogy kit szeretnek. Folyamatosan azt szorgalmazom, hogy a Kongresszus fogadja el a törvényt, amelynek alapján minden amerikaira vonatkozna e védelem, függetlenül attól, hogy hol dolgozik.

Országszerte sok közösségben ledöntötték már az LMBT amerikaiak esélyeit érintő korlátokat, de még mindig túl sokan szembesülnek kirekesztéssel és egyenlőtlen bánásmóddal. Kormányom támogatja a kiskorúak átnevelését célzó terápiák betiltását, mivel meggyőzően sok tudományos bizonyíték utal arra, hogy ezek jelentős károkat okozhatnak. Tudjuk, hogy a szexuális és nemi identitási alapú kisebbségek—különösen a transzneműek és a nemi identitásukat idegennek érzők—különleges kihívásokkal szembesülnek, s igyekszünk ezeken változtatni. Azt is tudjuk, hogy a családok igen sokfélék lehetnek. Akár biológiai, akár nevelő- vagy örökbefogadó szülőkről beszélünk, az LMBTQ fiatalok öngyilkossága és sérülései ellen rendkívül fontos védőfaktor a családi elfogadás, a mentálhigiénés szakemberek pedig létrehoztak olyan eszközöket, amelyek segíthetnek a családi kommunikációban és a család bevonásában.

Nem elég csupán annyit mondanunk ennek a számtalan fiatalnak, hogy majd jobb lesz—tennünk is kell érte. Napirenden tartjuk az iskolai zaklatások és bántalmazások ügyét, hogy minden diák kedvező környezetben tanulhasson és fejlődhessen. A szövetségi kormány napi szinten dolgozik azon, hogy az LMBT személyek előtt megnyíljanak a megérdemelt lehetőségek, hozzájussanak a szükséges forrásokhoz és a kellő gondoskodáshoz. Túlságosan sok LMBTQ fiatal válik hajléktalanná, és túl sok idősebb ember küszködik barátságos és megfizethető lakhatási lehetőségért. Kormányom ezért arra törekszik, hogy mindannyian életük során mindvégig azonos eséllyel juthassanak biztonságos és támogató környezetben lévő lakhatási lehetőséghez. Korszerűsítjük a nemzeti HIV/AIDS stratégiánkat, hogy jobban foglalkozhassunk a homoszexuális és biszexuális férfiak, valamint a transznemű nők közösségeire nehezedő, aránytalanul nagy terhekkel. A családi és házastársi juttatásokat kiterjesztjük a törvényesen házas azonos nemű párokra. S mivel tudjuk, hogy az LMBT jogok emberi jogok, síkra szállunk a világszerte élő LMBT személyek védelméért és támogatásáért.

Szexuális irányultságától és nemi identitásától függetlenül minden ember megérdemli, hogy méltósággal és tiszteletben, félelem és erőszak nélkül, a diszkrimináció elleni oltalomban élhessen. A Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Büszkeség Hónapja során azt a büszke örökséget ünnepeljük, amellyel az LMBT személyek nemzetünk összképét gazdagították, tisztelettel emlékezünk azokra, akik Uniónk tökéletesítéséért harcoltak, és tovább dolgozunk egy olyan társadalom építésén, ahol minden gyerek abban a tudatban nőhet fel, hogy az országa támogatja, büszke rá, s pontosan úgy van benne hely a számára, ahogyan van.

Ezért én, Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok elnöke, az Alkotmány és az Egyesült Államok törvényei útján rám ruházott hatalmamnál fogva 2015 júniusát a Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Büszkeség Hónapjává nyilvánítom. Arra kérem az Egyesült Államokban élő embereket, hogy küszöböljék ki a fennálló előítéleteket, és ünnepeljék az amerikai nép színességét és változatosságát.

A fentieket kézjegyemmel hitelesítettem az Úr kétezer-tizenötödik és az Amerikai Egyesült Államok függetlenségének kétszázharminckilencedik évében, május huszonkilencedik napján.

BARACK OBAMA

Forrás: LESBIAN, GAY, BISEXUAL, AND TRANSGENDER PRIDE MONTH, 2015 | The White House | Office of the Press Secretary | For Immediate Release | May 29, 2015

 

This entry was posted in Society & Values and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.