AZ ÓCEÁNOK VILÁGNAPJA

Kerry külügyminiszter sajtónyilatkozata | Washington | 2015. június 7.

Óceánok Világnapja 2015.

Június 8-a, az Óceánok Világnapja óceánjaink és azok megőrzésének fontosságára hívja fel figyelmünket.  Miközben a vízen és a víz melletti fejlesztéseken dolgozunk, nem feledkezhetünk meg az óceánra gyakorolt hatásunkról – és éberen kell dolgoznunk, hogy megvédjük.

Az óceánunk egészsége iránti elkötelezettségem részint mély, személyes kapcsolatot, részint az óceán hosszú távú épsége, és a tőle függő emberek iránti szakmai felelősségérzetemet tükröz. Az óceán bolygónk felületének olyan jelentős részét borítja, hogy a belélegzett levegőnk előállításában, éghajlatunk szabályozásában,  élelmiszereink előállításában és ivóvizünk megtisztításában egyaránt érzékelhető szerepet játszik. Nem egy távoli, bizonytalan veszélyről beszélünk: az óceánt most is súlyos hatások érik. A túlhalászat, a szennyezés és az óceánok savasodása pedig a globális életszínvonalat fenyegetik.

Egy éve én voltam a házigazdája a legelső A mi óceánunk konferenciának, melynek következtében sok ígéret született világszerte az óceán megvédésére, megértésére, és a benne és belőle élők támogatására.  Ezeket a kötelezettségvállalásokat nem csak kormányok és nemzetközi szervezetek tették, de vállalkozások, magánszemélyek és civil szervezetek is. És örülök neki, hogy most októberre Chile nagylelkűen felajánlotta, hogy megszervezi a következő A mi óceánunk konferenciát, s így tovább építhetünk arra a jelentős haladásra, amelyet  tavaly nyáron együtt értünk el.

Az óceán védelme túl nagy feladat ahhoz, hogy bármely kormány vagy intézmény egyedül vállalkozhasson rá.  Mindannyian kivehetjük – és muszáj is kivennünk – a részünket. Fenntartható tengeri ételeket, tele kocsit, tömegközlekedést, vagy a termékek újrafelhasználását választani – mind egy kis lépés közös óceánunk segítésében.

Ha olyan tengeri ételeket választunk, amelyek nem veszélyeztetett fajtákból származnak, ha több utast is szállítunk az autónkban vagy tömegközlekedést használunk, felszedjük a szemetet, és újrahasznosítjuk a termékeket, már tettünk néhány apró lépést közös óceánunk védelmében.

Ha mindannyian nap nap után megtesszük mindazokat a lépéseket, amelyekre képesek vagyunk, akkor máris közösen tettünk valamit az óceán tisztántartásáért, és a bolygónkhoz fűződő fenntartható, felelősségteljes kapcsolat előmozdításáért.

Forrás: World Oceans Day | Press Statement | John Kerry, Secretary of State | Washington, DC | June 7, 2015

 

This entry was posted in Environment & Energy and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.