KERRY KÜLÜGYMINISZTER KLÍMAVÁLTOZÁSSAL KAPCSOLATOS NYILATKOZATA

USA Külügyminisztériuma | Sajtószóvivői Iroda | Washington, D.C. | 2015. június 9.

Az éghajlatváltozás megkívánta alkalmazkodás és rugalmasság

Az éghajlatváltozás a Föld minden országát fenyegeti, s mindent meg kell tennünk azért, hogy a még rendelkezésünkre álló szűkös lehetőségeket kihasználva elhárítsuk legrosszabb, legpusztítóbb hatásait. A veszélyek csökkentésére irányuló, eddig egyedülálló intézkedések mellett azonban gondoskodnunk kell arról is, hogy közösségeink felkészüljenek a klímaváltozás várható és világszerte máris jelentkező hatásaira, mint —hőhullámok, áradások, sohasem látott mértékű aszályok, óceán-savasodás és sok egyéb.—.

Obama elnök éghajlatváltozási akciótervének (Climate Action Plan) köszönhetően számos fontos lépést tettünk az amerikai közösségek alkalmazkodóképességének fokozásáért. De ahogyan az Elnök mindig mondja, ez globális probléma, s nem sokra megyünk azzal, ha csak a határainkon belül próbáljuk kezelni. Ezért igyekszik az Egyesült Államok eltökélten segíteni a világ többi részének, különösen a legszegényebb és legveszélyeztetettebb országoknak is abban, hogy alkalmazkodhassanak az éghajlatváltozáshoz.

E kötelezettségvállalás keretében Obama elnök tavaly ősszel bejelentette, hogy a rugalmas alkalmazkodás globális előmozdítása érdekében éghajlati adatokat és információkat szolgáltató állami–magán partnerséget kíván létrehozni. Ma az Egyesült Királyság kormányával, valamint az Amerikai Vöröskeresztnél, az Ázsiai Fejlesztési Banknál, az Esrinél, a Google-nál, az Inter-Amerikai Fejlesztési Banknál és a Skoll Globális Veszélyalapnál (Skoll Global Threats Fund) lévő partnereinkkel közösen hivatalosan is elindítottuk a Climate Services for Resilient Development elnevezésű partnerséget. Együttesen 34 millió dollárt adunk az új partnerségbe, s emellett még egy sor egyedi lépést is bejelentettünk, hogy világszerte megkönnyítsük a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást. Többek között ilyen lesz a Békehadtest (Peace Corps) és az AmeriCorps e célt szolgáló, önkéntes testületének (climate resilience corps) beindítása a fejlődő országokban, továbbá a NASA első olyan éghajlat-modellező rendszere, amely az országok szintjéig lebontja az adatokat, így az egyes országok célszerűbben alkalmazkodhatnak a klímaváltozáshoz.

A klímaváltozással kapcsolatban az Egyesült Államokban néhány igen fejlett technikai megoldást fejlesztettünk ki és igen magas szintű szakmai hozzáértésre tettünk szert, s gondoskodni akarunk arról, hogy ezek eljussanak a leginkább rászorulókhoz is. Minden egyes ma bejelentett kötelezettségvállalás hozzájárul majd, hogy az emberek saját kezükbe vehessék a jövőjüket, s aktívan segíthessenek közösségeiket, országukat, s végső soron az egész bolygót felkészíteni a várható változásokra.

Egyetlen országot sem szabad arra kényszeríteni, hogy egyedül szálljon szembe az éghajlatváltozással, mivel feltehetőleg egyetlen ország sem tud egyedül megbirkózni ezzel a veszéllyel. Arra lesz szükség, hogy mindenki—a világ minden országa megtegyen minden tőle telhetőt az ügy érdekében. Ez a felismerés a ma bejelentett intézkedések lényege, ennek szellemében dolgozunk a Párizsban idén tető alá hozandó ambiciózus globális megállapodáson, s ez vezérel majd bennünket az eljövendő hónapok és évek klímaváltozás elleni munkájának irányításában.

Forrás: Kerry on Climate Change Adaptation, Resilience | Statement by Secretary Kerry | U.S. DEPARTMENT OF STATE | Office of the Spokesperson | Washington, D.C. | June 9, 2015

 

This entry was posted in Environment & Energy and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.