OBAMA ELNÖK BESZÉDE A G7-CSÚCSTALÁLKOZÓ SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJÁN

Obama elnök és a G7 vezetői a bajorországi Elmau kastély környékén sétálnak (Fotó: Pete Sousa/Fehér Ház)

Obama elnök és a G7 vezetői a bajorországi Elmau kastély környékén sétálnak (Fotó: Pete Sousa/Fehér Ház)

Elmau Sajtóközpont | |Krün, Németország | 2015. június 8.

Obama elnök: Jó napot! Hadd kezdjem azzal, hogy köszönetet mondok Merkel kancellárnak, valamint Bajorország és Németország lakosságának a G7 csúcson tanúsított rendkívüli vendégszeretetükért. Itt tartózkodásom kivételes volt. Bárcsak tovább maradhatnék! Az elnökségben az is élvezetes, hogy felderíthetem mindazokat a helyeket, ahova vissza szeretnék jönni, amikor majd nem kell minden időmet konferenciatermekben töltenem. A körülmények lélegzetelállítóak. Német barátaink minden szempontból a legcsodálatosabbak, és a csúcs sikere az ő kimagasló munkájukat dícséri.

A G7 a világ néhány legnagyobb gazdaságát képviseli. Ugyanakkor G7-es partnereink között van az Egyesült Államok néhány legerősebb szövetségese és legközelebbi barátja is. Így miközben azon dolgozunk, hogy előmozdítsuk a munkahelyeket és lehetőségeket teremtő gazdasági a növekedést, egyúttal saját közös alapelveinkért is kiállunk: a demokráciáért, a békéért, a nemzetek és az emberek azon jogáért, hogy maguk dönthessenek saját sorsuk felől, valamint az egyetemes emberi jogokért és minden emberi lény méltóságáért. Örülök, hogy itt Krünben megmutattuk, hogy a legsürgetőbb globális ügyekben Amerika és szövetségesei egységesek.

Egyetértünk abban, hogy a globális gazdasági fellendüléshez a munkahelyteremtésen és a gazdasági növekedésen keresztül vezet a legjobb út. Az Egyesült Államokban én erre koncentrálok.  Pénteken megtudtuk, hogy gazdaságunk májusban 280.000 új munkahelyet hozott létre, – eddig ez volt az év legerősebb hónapja – az elmúlt egy évben pedig több mint 3 millió munkahely létesült, ami az utóbbi évtized majdnem leggyorsabb ütemű fejlődése. A versenyszektorban immár 5 egymást követő évben láthattunk növekedést – 12,6 millió állás jött létre – ez az eddig ismert leghosszabb töretlen növekedési folyamat.  A munkanélküliség aránya 7 éve most a legalacsonyabb. Az amerikai dolgozók fizetése folyamatosan emelkedik. És amióta hivatalban vagyok, az Egyesült Államok kétharmadával csökkentette deficitjét. Szóval a globális gazdaságban Amerika az erősödés egyik fő forrása.

Ugyanakkor tudjuk, hogy a globális gazdaság ugyan növekszik, de még mindig nem teljesít a képességeinek megfelelően. Ezért megállapodtunk néhány szükséges lépésben. Itt Európában támogatjuk azokat az erőfeszítéseket, melyek lehetővé teszik, hogy Görögország kulcsfontosságú reformokat hajtson végre és visszatérhessen az erős, stabil és növekvő Euró-zónához. Tájékoztattam partnereimet arról, hogy a Kongresszusban mit tettünk a kereskedelem előmozdítását szolgáló felhatalmazás érdekében, hogy az ázsiai és csendes óceáni térségben előre léphessünk a TPP, itt Európában pedig a T-TIP ügyében, amelyek a dolgozókat, a közbiztonságot és a környezet védő, szigorú szabványú megegyezések.

Az idei párizsi konferenciáig továbbra is egy erős, globális éghajlati megállapodáson dolgozunk. Mindegyik G7 ország meghatározta már, hogy 2020 utánra hogyan kívánja csökkenteni a széndioxid-kibocsátását, és a többi jelentős kibocsátó államot is ugyanerre buzdítjuk. Továbbra is eleget teszünk azoknak az éghajlat-finanszírozási vállalásainknak, amelyek a fejlődő országok átállását segítik az alacsonyabb széndioxid- kibocsátásra.

Mint ahogy azt az USA-ban is tettük, a G7 itt is megállapodott abban, hogy az éghajlati kockázatokat minden fórumon be kell építenünk a fejlesztés-támogatási és befektetési programokba, és növelnünk kell a kockázati biztosítások elérhetőségét, hogy a fejlődő országok tudjanak bánni az éghajlati katasztrófákkal, és kilábalhassanak azokból. Az általam két éve elindított Power Africa kezdeményezésre alapozva a G7 azon fog dolgozni, hogy több pénzt mozgósítson az afrikai tiszta energia projektekre.

Ami a biztonságot illeti, a G7 továbbra is szoros egységben támogatja Ukrajnát. Folytatjuk a kritikus fontosságú reformokhoz szükséges gazdasági támogatást és technikai segítségnyújtást, hogy Ukrajna átalakíthassa gazdaságát és megerősíthesse demokráciáját. Mint azt az elmúlt napokban is láthattuk, az orosz erők folyamatosan jelen vannak Kelet-Ukrajnában, sértve ezzel Ukrajna szuverenitását és területi függetlenségét. Ez már a második olyan év, amikor a G7 Oroszország nélkül találkozik – még egy példa Oroszország elszigetelődésére –, és az Ukrajna ellen agresszió miatt a G7 valamennyi tagja fenntartja az Oroszország elleni szankciókat.

Fontos tudni, hogy az orosz gazdaság súlyosan gyengül. A rubel és a külföldi befektetések lent vannak; az infláció pedig fent. Az orosz központi bank több mint $150 milliárdot vesztett tartalékaiból.  Az orosz bankok és cégek gyakorlatilag ki vannak zárva a nemzetközi piacról. Az orosz energiacégek azért küzdenek, hogy az összetett energia projektjeikhez szolgáltatásokat és technológiát importáljanak. Az orosz védelmi cégeket elvágták a kulcsfontosságú technológiáktól. Oroszország mély válságban van. Tehát Oroszország ukrajnai cselekedetei károsítják Oroszországot és károsítják az orosz népet.

Itt a G7-en megállapodtunk, hogy bár továbbra is keresni fogjuk a diplomáciai megoldásokat, az Oroszország elleni szankciók mindaddig hatályban maradnak, ameddig Oroszország nem hagy fel a minszki egyezményben vállalt kötelezettségeinek megszegésével.  Európai partnereink biztosítottak minket arról, hogy fenntartják az Oroszország elleni szankciókat, amíg a minszki megállapodás teljesen meg nem valósul, ami azt jelenti, hogy az EU július utánra is kiterjeszti már fennálló ágazati szankcióit.

Az európai ügyeken kívül megvitattuk az Irán nukleáris programjáról szóló tárgyalásokat, és az egyeztetések végső szakasza felé haladva továbbra is azonos véleményen vagyunk. Iránnak történelmi lehetősége adódott arra, hogy nukleáris programjával kapcsolatban eloszlassa a nemzetközi közösség aggodalmait, és mindannyian úgy gondoljuk, hogy élnie kellene a lehetőséggel.

Az iraki Abadi miniszterelnökkel, a tunéziai Caid Essebsi és a nigériai Buhari elnökökkel folytatott tárgyalásokon alkalmunk nyílott rá, hogy az Iszlám Állam és a Boko Haram elleni fellépésről beszéljünk. A G7 országok ennek alapján megállapodtak abban, hogy a tagországok és partnereik még jobban összehangolják a terrorizmus elleni erőfeszítéseiket.

Mi, akik a globális fejlődés terén a világvezető hatalmai között vagyunk, Etiópia, Libéria, Nigéria, Szenegál és az Afrikai Unió vezetőinek csatlakozásával megtárgyaltuk, hogy fejlesztési partnerségeinket hogyan tehetnénk a lehető leghatékonyabbá. Egyetértünk abban, hogy folytatjuk az élelmiszerbiztonság és a táplálékelosztás javítását célzó, mérföldkőnek számító kezdeményezésünket, – erőfeszítéseink egyik célja, hogy 2030-ra a fejlődő országokban 500 millió embert kiemeljünk az éhezésből és az alultápláltságból. Továbbra is együtt fogunk dolgozni partnereinkkel Nyugat-Afrikában, hogy az ebolás eseteket nullára csökkentsük. Örülök annak, hogy a globális egészségügyi biztonsággal kapcsolatos ütemtervünk (Global Health Security Agenda) keretében a G7 jelentős kötelezettséget vállalt arra, hogy több mint 60 országnak segít a következő 5 év során, hogy azok  hatékonyabban megelőzhessék, kimutathassák és kezelhessék a betegség jövőbeni kitöréseit, mielőtt azok járványokká válnának.

Végül pedig Merkel kancellárt szeretném elismeréssel illetni, amiért biztosította, hogy a csúcs egyik központi témája az legyen, hogy az oktatási és gazdasági lehetőségeket hogyan lehet kiterjeszteni a nők és lányok számára. A G7 országai saját hazájukban elkötelezetten támogatják a nők karrier képzését, és a fejlődő országokban is támogatják a nők technikai és szakképzésének a bővítését, amelyek minden országot felvirágoztatnak majd.

Ismételten szeretném megköszönni Angelának és Németország népének a kivételes vendégszeretetet. Abban a biztos tudatban megyek el innen, hogy a jelen legfontosabb kihívásainak tekintetében Amerika és legközelebbi szövetségesei vállvetve állnak.

Forrás: Remarks by President Obama in Press Conference after G7 Summit

 

This entry was posted in Economic Issues, Foreign Policy, Society & Values and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.