MENEKÜLTEK VILÁGNAPJA

John Kerry külügyminiszter sajtónyilatkozata | Washington, DC |2015. június 18.

Június 20-án, a Menekültek Világnapján tisztelettel adózunk azok előtt, akik elmenekülnek az erőszak és az üldöztetés elől, és azok előtt is, akik segítik őket útjuk során.

Szinte felfoghatatlan, hogy közel 60 millió férfi, nő és gyermek él otthonától távol hazáján belül vagy azon kívül. Ez a legnagyobb szám, amit az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa valaha számlált, és 8 millióval több, mint a csupán egy évvel ezelőtt felállított addigi rekord. Kísértenek minket a válogatás nélkül gyilkoló hordóbombák elől menekülő szíriai családok képei, s a gyermekeké, akiket több napi éhezés után mentettek ki a tengerből. A golyóktól, bombáktól, vagy késektől való menekülés gyakran csak a megpróbáltatásaik kezdete.  A menekültek átlagosan 17 évig vannak száműzetésben.  Néhányan a táborban születnek, ott nőnek fel, és sosem hagyják el azt.

Sosem felejtem el, amikor menekült vezetőkkel találkoztam nemrégiben kenyai utam során, ahol 350.000, főleg szomáliai menekült él egy távoli, poros Dadaab nevű táborkomplexumban. Nairobival való videó-összeköttetésen keresztül beszéltem a tábor legjobb tanulóival. Elmondták álmukat, hogy egyetemen tanulhassanak, és az orvostudomány, a politika és az emberi jogok területén építhessenek karriert. De megosztották velem félelmeiket is, hogy végül elfogva és munka nélkül maradnak, és minden igyekezetük hiábavaló lesz.  Nem hagyhatjuk, hogy így történjen.

Mindazoknak, akiket szétszórt az erőszak és az elnyomás, az Egyesült Államok a legelszántabb védelmezője, most és a jövőben is. Büszke vagyok rá, hogy az USA humanitárius segítsége tavaly meghaladta a 6 milliárd dollárt. Az Egyesült Államok a világ vezető humanitárius segély-adományozója , és több menekült letelepedését segíti, mint bármely más ország. Az Egyesült Államokban letelepedett emberek millióinak rugalmassága, eltökéltsége, és eredményei bizonyítják munkánk értékét és fontosságát.  A gyökereiktől elszakított emberek többet érdemelnek, mint élelmet, menedéket és orvosi ellátást.  Méltóságot és tiszteletet érdemelnek, és lehetőséget egy jobb jövő építésére.

Kötelességgel tartozunk azon millióknak, akik otthonuktól távol kénytelenek élni, nem csak az élet megvédésére, hanem a remény megőrzésére is.

Forrás: World Refugee Day | Secretary of State John Kerry’s Press Statement | Washington, DC | June 18, 2015

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.