A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ AMERIKAIAKRA VONATKOZÓ TÖRVÉNY (ADA): HUSZONÖT ÉV, AMELY MEGVÁLTOZTATTA AMERIKÁT ÉS INSPIRÁLTA A VILÁGOT

Az Amerikai Külügyminisztérium tájékoztatója | 2015. június 12.

ADA tájékoztató

Letölthető pdf

„Életem egyik legbüszkébb napja volt, amikor az Egyesült Államok szenátoraként megszavaztam a fogyatékossággal élő amerikaiakra vonatkozó törvényt. Tudtuk, hogy nagy változásokat hoz Amerikában. Csak később érzékeltük, hogy az ADA nemzetközi téren is mennyire fontossá vált.”

John Kerry külügyminiszter

A fogyatékossággal élő amerikaiakra vonatkozó Americans with Disabilities Act (ADA) olyan polgárjogi törvény, amely a közélet minden területén megtiltja a fogyatékossággal élő személyek hátrányos megkülönböztetését, és támogatja, hogy számukra is hozzáférhetőek legyenek a nagyközönség számára elérhető munkahelyek, iskolák és közlekedési lehetőségek. Világviszonylatban az ADA az első olyan átfogó törvény, amely egyenlő jogokat biztosít a fogyatékossággal élő személyeknek.

Küzdelem a fogyatékossággal élők jogaiért

Az ADA bizonyítja, hogy a civil társadalom létfontosságú szerepet játszik az amerikai demokráciában: az állampolgári aktivizmus olyan jogalkotásra serkentett, amely idővel tartós változáshoz vezetett. Az 1960-as évek polgárjogi tapasztalataira alapozva a fogyatékossággal élők jogainak szószólói az 1970-es években hosszú, nehéz harcot indítottak az esélyegyenlőségért, s emlékeztették Amerikát arra, hogy a hagyományaink értelmében mindenkit megillető jogegyenlőség egyúttal azonos hozzáférési lehetőségeket is követel mindenki számára. 1990. július 26-án több mint 3000 ember gyűlt össze a Fehér Ház déli gyepén, hogy tanúi lehessenek, amint George H.W. Bush elnök aláírja az ADA-t. Az Egyesült Államok történelmében még sohasem fordult elő, hogy egy törvényjavaslat ilyen hatalmas közönség szeme láttára vált volna törvénnyé.

„Most felemelem a tollamat, hogy aláírjam ezt a fogyatékossággal élő amerikaiakra vonatkozó törvényt és azt mondjam: hadd omoljon le végre a kirekesztés szégyenletes fala!”

–George H.W. Bush elnök

Nemzetközi hatásai

Az ADA arra inspirálta a világot, hogy az egyenlőség és az esélyek szemszögéből tekintsenek a fogyatékossággal élő személyek ügyére. Röviddel az elfogadása után világszerte más kormányok is hozzáláttak, hogy megfogalmazzák és érvénybe léptessék a fogyatékossággal élő polgáraik jogait és esélyeit biztosító törvényeiket.

Az ADA hatására olyan nemzetközi szervezetek, mint az Amerikai Államok Szervezete (OAS) és az Európai Unió is lépéseket tettek a fogyatékossággal élők hátrányos megkülönböztetése ellen. A fogyatékossággal élők jogaival foglalkozó első nemzetközi egyezmény, a Convention on the Rights of Persons with Disabilities is azon alapul, ahogyan az ADA definiálta a fogyatékosság fogalmát, és ahogyan lefektette a fogyatékossággal élő személyek jogát az oktatáshoz, a foglalkoztatáshoz, az egészségügyi ellátáshoz, a közlekedéshez, valamint a közterületekhez és nyilvános helyekhez való akadálytalan hozzáféréshez. Bár az Egyesült Államok még nem ratifikálta a szerződést, Obama elnök és Kerry külügyminiszter teljes mértékben támogatják a ratifikálását.

„Azonos esélyű hozzáférés – a tanteremhez, a munkahelyhez, és az odajutáshoz szükséges közlekedéshez. Esélyegyenlőség – a választásunk szerinti teljes és független élethez. Másoktól való függés helyett függetlenség. Minderről szól az ADA.”

Barack Obama elnök

Amerikai értékek és a fogyatékosság kérdését is felölelő diplomácia

E téren a fogyatékossággal élők nemzetközi jogaival foglalkozó speciális külügyminiszteri tanácsadó (Secretary’s Special Advisor for International Disability Rights) vezeti a munkánkat világszerte. Többéves projekteket indítottunk idén Örményországban, Kenyában, Mexikóban és Vietnamban. Az Egyesült Államok diplomáciai képviseletei, a legnagyobb követségektől a legkisebb konzulátusokig, igyekeznek bemutatni Amerika élenjáró emberjogi vívmányait, többek között a fogyatékossággal élő személyek jogait. A Külügyminisztérium a világ minden részét felölelő programokkal támogatja ezeket az erőfeszítéseket. Az Americans with Disabilities Act 25. évfordulója egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy világszerte támogassuk a fogyatékossággal élő személyek jogaiért folyó erőfeszítéseket, és e téren megerősítsük Amerika történelmi vezető szerepét.

Forrás: The Americans With Disabilities Act: Twenty-Five Years of Changing America and Inspiring the World | Fact Sheet | BUREAU OF PUBLIC AFFAIRS | June 12, 2015

 

This entry was posted in Society & Values, Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.