MICHAEL FROMAN NAGYKÖVET NYILATKOZATA A TPA, AZ AGOA ÉS A PREFERENCIACSOMAG KONGRESSZUSI ELFOGADÁSÁRÓL

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselője | 2015. június 25.

Ezen a héten mérföldkő-jelentőségű előrelépés történt az Elnök kereskedelmi tervei terén. A Kongresszus kétpárti döntéssel olyan jogszabályokat fogadott el, amelyek magasra teszik a kereskedelmi tárgyalások mércéjét, fenntartható gazdasági fejlődésre serkentenek, képzést biztosítanak az amerikai munkásoknak, és az amerikai gyártók érdekében jobban betartatják a kereskedelmi törvényeinket. E kezdeményezések mindegyike fontos szerepet játszik abban, hogy a kereskedelem révén új lehetőségeket tárhassunk fel az amerikai középosztály előtt, külföldön pedig megszilárdíthassuk vezető szerepünket.

A TPA-val (a kereskedelem ösztönzésére szóló felhatalmazás/Trade Promotion Authority) a Kongresszus világossá tette, hogy a színvonalas kereskedelmi megállapodások terén mit vár el tőlünk. Ezzel az útmutatással a Kongresszus gyakorlatilag tárgyalásaink folytatására utasított minket.

Preferencia-programjaink, az AGOA, a GSP és a HOPE nem csak külföldön segítik a fenntartható és inkluzív fejlődést, de a „Made-in-America” termékek export-piacának serkentésével itthon is jó munkahelyeket támogatnak.

Az afrikai növekedéssel és lehetőségekkel kapcsolatos AGOA (African Growth and Opportunity Act) tizenöt év óta az Afrikával folytatott kereskedelmi kapcsolataink sarokköve. A program fejlesztése és újabb tíz évre–történetének eddigi leghosszabb időszakára– szóló meghosszabbítása jó kormányzásra, valamint a növekedést és fejlesztést serkentő politikára ösztönöz majd–a munka- és emberi jogokat is beleértve; egyúttal pedig az afrikai gyártók, az amerikai vásárlók és a befektetők számára megteremti az igen fontos biztonságot.

A 2013 júliusában lejárt Általános Preferencia Rendszer (Generalized System of Preferences/GSP) program megújítása a fejlődő világ gazdasági növekedését segíti majd azzal, hogy vámmentessé teszi a fejlődő országokból, köztük a világ néhány legszegényebb országából származó termékek széles skáláját. A GSP is támogatja majd az amerikai munkahelyeket, segít megőrizni az amerikai gyártók versenyképességét, s előnyös lesz az amerikai családoknak is, mert sok fogyasztási cikk ára csökkeni fog.

A partnerségi ösztönzésen alapuló haiti esélyprogram (Haitian Hemispheric Opportunity through Partnership Encouragement/HOPE) munkahelyek ezreit támogatja Haiti textil- és ruhaiparában, s egyúttal jelentős védelmet nyújt a munkásoknak. A program minél előbbi kiterjesztése kellő stabilitást és folytonosságot biztosít majd ahhoz, hogy a vállalatok továbbra is invesztáljanak Haiti jövőjébe.

A kereskedelmi kívánalmakhoz való alkalmazkodás terén nyújtott támogatás (Trade Adjustment Assistance) alapvető munkahelyi képzéssel és egyéb, munkával kapcsolatos közreműködéssel biztosítja, hogy a 21. század globális gazdaságában az amerikai munkások rendelkezzenek a sikerességhez szükséges eszközökkel. Arra is számítok, hogy a közeli napokban a Kongresszus olyan kereskedelmi végrehajtási jogszabályokat véglegesít és fogad el, amelyek hatékony lehetőségeket kínálnak az amerikai üzletekre és az amerikai munkásokra nézve káros, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok elleni fellépéshez.

E csomaggal a kezünkben továbbléphetünk a történelem eddigi legambiciózusabb, legszínvonalasabb kereskedelmi tervével, piacokat nyithatunk és kiegyenlíthetjük a játékteret, hogy az amerikai munkások és a kisvállalkozások sikeresen versenyezhessenek, és úgy alakíthatjuk a jövő globális gazdaságát, hogy az egyaránt tükrözze az érdekeinket és értékeinket.

Forrás: Statement by Ambassador Michael Froman on Congressional Passage of  TPA, AGOA, and Preference Package | United States Trade Representative | June 25, 2015 

This entry was posted in Economic Issues, Foreign Policy and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.