HÁTTÉRTÁJÉKOZTATÓ AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK MENEKÜLTBEFOGADÁSI PROGRAMJÁRÓL

Magas beosztású külügyminisztériumi tisztségviselő

Különleges tájékoztató | Szóvivői Iroda | Telefonos konferencia | 2015. szeptember 9.

MODERÁTOR: Köszönöm, Justin. Köszönet mindenkinek, aki csatlakozott hozzánk ma délután. Az elmúlt hetek híreinek fényében, nyilvánvalóan nagy figyelemmel követtük a migrációs helyzetről Európából érkező híreket, úgy gondoltuk, előnyös lehet, ha megszervezünk az Önök számára egy háttérbeszélgetést egy magas beosztású külügyminisztériumi tisztségviselővel, aki beszél arról, hogy milyen lépéseket tesz ez ügyben az Egyesült Államok, de tágabb értelemben a Menekültbefogadási Programunkról is. Kizárólag az Önök számára, a ma délután hozzánk csatlakozott magas beosztású külügyminisztériumi tisztségviselő [magas beosztású tisztségviselő]. Mint mondtam, kérem, hogy a forrást magas beosztású külügyminisztériumi tisztségviselőként jelöljék meg.

Nos, minden további kommentár nélkül átadom a szót a Magas Beosztású Külügyminisztériumi Tisztségviselőnek, aki tesz néhány rövid megjegyzést, majd pedig áttérünk az Önök kérdéseire. Magas Beosztású Külügyminisztériumi Tisztségviselő!

MAGAS BEOSZTÁSÚ KÜLÜGYMINISZTÉRIUMI TISZTSÉGVISELŐ: Köszönöm szépen. Nagyon köszönöm. Zsúfolt napunk van itt az amerikai Külügyminisztériumban. Kerry külügyminiszter és én délelőtt a Kongresszus és a Szenátus törvényszéki bizottságainak tagjaival találkoztunk, hogy bemutassuk nekik az Elnöknek a 2016-os pénzügyi évre vonatkozó menekültbefogadási javaslatát. Velünk voltak az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma Állampolgársági és Bevándorlási Szolgálatainak – az USCIS-nak -, valamint az Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Minisztériuma Menekült-letelepítő Hivatalának munkatársai is. A bizottsági tagokkal megvitattuk azt a munkát, amelyet a Külügyminisztérium munkatársai végeznek a jelenlegi európai menekültválság kapcsán.

Ezeket a konzultációkat évente ejtjük meg. A törvény előírja, hogy a kormány egyik tagja vezesse le, mégpedig közvetlenül az új pénzügyi év kezdete előtt. Konzultációink során Kerry külügyminiszter javasolta, hogy emeljük meg azoknak a menekülteknek a számát, akiket az Egyesült Államok Menekült-áttelepítő Programja révén befogad. Ez a növekedés a jelenlegi 70 000 fő felett értendő: az elmúlt három év, a 2013-as, 2014-es és a 2015-ös pénzügyi évek mindegyikében ennyi embert fogadtunk be.

A mai konzultációk során az USA Menekültbefogadási Programját vitattuk meg, amely közel 70 országból, köztük Szíriából érkező menekültek áttelepítésének kérdéseivel foglalkozik. A várható igények alapján minden évben meghatározunk felső határokat, de az év során a változó helyzet függvényében ezek a számok fluktuálnak. Az Adminisztráció több megközelítést is aktívan tanulmányoz, amelyek révén jobban tudunk reagálni a globális menekültválságra, beleértve a menekültek befogadását is.  Rendszeres kapcsolatban állunk továbbá azokkal a közel-keleti és európai országokkal is, amelyeket nagyban érintett a menekülők megnövekedett száma.

Fontos megjegyezni, hogy bár ma az Egyesült Államok Menekült-áttelepítési Programjáról beszélünk, a szíriai menekültek vonatkozásában az elsődleges célunk, hogy visszajuttassuk őket Szíriába, hogy Szíriában béke legyen, és hogy békében térhessenek haza. Addig is, mi – Lakossági, Menekültügyi és Migrációs Hivatal – jelentős humanitárius segítséget juttatunk külföldre nemzetközi szervezeteken és a legjobb nem-kormányzati szervezeteken keresztül. Igyekszünk továbbá védelmet nyújtani a menekültek ott, ahová menekültek. De a reményünk és a fő célunk az, hogy a menekültek egy napon, amikor a konfliktus véget ér, hazatérhessenek.

És akkor most térjünk át a kérdésekre.

MODERÁTOR: Remek, köszönöm szépen. Nos, akkor térjünk rá a kérdésekre, Justin.

OPERÁTOR: Rendben. Hölgyeim és uraim, csak emlékeztetni szeretném önöket arra, hogy egyszerűen csak  nyomják meg a *, majd pedig az 1-es gombot. Úgy tűnik, első kérdésünk a New York Times-tól, Michael Gordon vonaláról érkezik.

KÉRDÉS: Meg tudná mondani, milyen nagyságrendű számról beszélünk? Azt mondta, hogy szeretnék, vagyis a Külügyminiszter szeretné a befogadandó menekültek számát növelni, szóval, milyen nagyságrendről beszélünk, és ez mennyibe fog kerülni? Aztán pedig úgy tűnik, hogy az átvilágítás a probléma, amennyiben az ENSZ már átadott egy listát, de hosszú időbe telik ezeknek az embereknek az átvilágítása. Szándékoznak vajon több erőforrást biztosítani annak érdekében, hogy felgyorsítsák ezt az átvilágítási folyamatot? Köszönöm szépen.

MAGAS BEOSZTÁSÚ KÜLÜGYMINISZTÉRIUMI TISZTSÉGVISELŐ: A külügyminiszter különböző számok skálájáról beszélt, de ezeket ma nem fogom Önökkel megosztani. És a Kongresszus és a Szenátus törvényszéki bizottságainak csoportjában különböző nézetek fogalmazódtak meg arról, mennyire befogadóan állnak hozzá az érkező menekültek számának emeléséhez.

A menekültek befogadása alaposan megfontolt és meggondolt folyamat, és ez azt eredményezi – nos, ezért eltart egy darabig. 18 és 24 hónap közöttig tart az idő attól kezdve, hogy egy menekültet hozzánk irányítanak és a között, hogy ha megkapja a jóváhagyást és végül megérkezik az Egyesült Államokba. Ennek pedig az a rendkívüli gondosság az oka, amelyet a biztonsági átvilágításukra fordítunk. Ennek több aspektusa van. Ennek része az, hogy minden menekültnek van egy amolyan aktája, amelyet az általunk finanszírozott szervezetek segítségével állítunk össze, továbbá a menekültet és a menekült családját átnézi valaki a Belbiztonsági Minisztériumtól, illetve annak Állampolgársági és Bevándorlási Hivatalától. Ezután pedig összevetjük a nevét az amerikai kormány különböző adatbázisaival, hogy nincs-e bennük valamilyen ellene szóló információ.

Azt próbáljuk elérni, hogy kiszűrjük azokat, akik hazudnak, akik bűnözők vagy leendő terroristák. Ez bizony lelassítja a folyamatot és mindenki, aki részt vesz benne, nagyon komolyan veszi.

MODERÁTOR: Remek, köszönöm. Jöhet a következő kérdés.

OPERATOR: Elise Labott a CNN-től.

KÉRDÉS: Helló, köszönöm, hogy vállalta a beszélgetést. Pár dolog. Beszéltünk arról. Hogy azt kérik, emeljék meg a számot az egész világból, közte Szíriából érkező menekültek számára. Arra lennék kíváncsi, tekintettel arra, hogy – mint mondta – rendkívül nagy az aktivitás Európában a migránsok, különösen a szíriai menekültek tekintetében, hogy milyen prioritásra gondol az Önök kvótája a szíriai menekültekre vonatkozóan? Szándékozik – szándékozzák-e megemelni a felső határokat a szíriaiak számára? Hogy úgy mondjam, van-e egy speciális kategória az ő számukra?

És aztán Ön azt is mondta, hogy a cél nyilvánvalóan az, hogy visszajuttassák a szíriaiakat a hazájukba, ám a polgárháború már lassan ötödik éve folyik, vagyis úgy értem, nem úgy néz ki, hogy hamarosan vége lesz. Úgy értem, mikor érkezik el az a pont, amikor már nem engedhető meg, hogy a tökéletes a jó ellensége legyen, és tekintettel a megnövekedett hullámra, egyszerűen megpróbálnak némelyeket kihozni onnan?

MAGAS BEOSZTÁSÚ KÜLÜGYMINISZTÉRIUMI TISZTSÉGVISELŐ: Nos, lássuk csak. Már négy, négy és fél éve, jövő tavasszal öt éve lesz, hogy ez az egész tart.  És a válság során emelkedtek a számok. Számomra az a meglepő, hogy Szíriában milyen sok ember, akiket negatívan érintett a háború, akik humanitárius segélyektől függenek, vagy akik az országon belül hagyták el otthonukat – ezek több mint 7 millióan vannak – döntött úgy, hogy nem hagyja el Szíriát, hanem otthon marad. Ez egy hatalmas népesség. Az egyik ok, ami miatt próbálunk a lehető legtöbb segélyt bejuttatni Szíriába, hogy ők képesek legyenek ezt túlélni – ha már úgy döntöttek, hogy ott maradnak, éljék is túl és ne kelljen menekülniük. Aztán ott vannak a segélyek, amiket – ezen túl – a szomszédoknak juttatunk, akik rengeteg menekültet látnak el a Szíriát közvetlenül környező térségben. Ha összeszámoljuk azt a segélyt, amit Szíria belsejébe és a szomszédainak, kizárólag humanitárius célra juttatunk, vagyis azért, hogy életben tartsuk és megvédjük az ártatlan civileket, a válság kezdete óta mintegy 4 milliárd dollárról van szó.

Most pedig a – közben pedig működött a világ más részeire vonatkozó Menekülteket Áttelepítő Programunk – csak körülbelül az elmúlt évben kaptunk javasolt személyeket az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságától. Mi – nagy számban. Most 17 ezren vannak nálunk olyanok, akiket az ENSZ javasolt. Vagyis – habár végig több embert terveztünk behozni az Egyesült Államokba, de ennek a programnak a menekültszámaival, hogy úgy mondjam, óvatosan bánunk, és megtervezzük őket. Európában pedig az történik, hogy az emberek felkerekednek és elgyalogolnak Európába, a saját energiájuk révén jutnak el oda és bukkannak ott fel.

Szóval korábban, ez előtt a tájékoztató előtt arról a különbségről tárgyaltunk, ami aközött van, hogy valaki felbukkan egy országban és ott menedéket kér, illetve, hogy az említett program keretében, a menekült-áttelepítő éves program keretében telepítünk le valakit. Vagyis az USA világelső menekültek áttelepítése tekintetében. Évente 70 ezer embert fogadunk be, és ez az összes áttelepített menekült 70 százaléka, vagyis többet fogadunk be, mint az összes többi ország együttvéve. Ami pedig most a szemünk láttára történik, az az, hogy jönnek az emberek és menedéket kérnek, mondván, hogy nem mehetnek vissza a hazájukba. És ez, ahogy Önök is megmondhatják, nem egy – nincs benne semmi – nincs gondosan megtervezve; ez egy spontán áradat.

Namármost, migránsok és menekültek hosszú ideje érkeznek Európába Afrika szubszaharai régiójából, Dél-Ázsiából és a Közel-Keletről.  És a Földközi-tengeren is voltak válságos helyzetek. Két évvel ezelőtt láttuk, hogy mennyien vesztek oda Lampedusánál. Szerintem most az a különbség, hogy a számok annyira megnőttek, és hogy ez olyan sok európai országot érint, mert olyan sokan érkeznek egy időben.

MODERÁTOR: Kérem a következő kérdést.

OPERÁTOR: Amely Margaret Brennan vonaláról érkezik a CBS-től. Tessék, él a vonala.

KÉRDÉS: Helló, köszönjük a lehetőséget.

MAGAS BEOSZTÁSÚ KÜLÜGYMINISZTÉRIUMI TISZTSÉGVISELŐ: Nagyon szívesen.

KÉRDÉS: El tudná magyarázni, milyen képlet alapján jön ki a bűvös hetvenezres szám? Ha e fölé emelkedik, segítene megértenünk, mi ez a képlet, és hogyan matekozzák ki a dolgot?

MAGAS BEOSZTÁSÚ KÜLÜGYMINISZTÉRIUMI TISZTSÉGVISELŐ: Nincs képlet. Az történt, hogy a program – menekültek és migránsok mindig is érkeztek az Egyesült Államokba. Már a zarándokok óta, nyilvánvalóan érkeztek olyan menekültek, akiket vallási okokból üldöztek. A program igazából a hetvenes években, Vietnám idején indult be. A csúcs akkoriban – 15 ezerről 200 ezerre ment fel, sokkal magasabb volt, mint ma. De az idők során a szám felment, majd lejjebb ment, és 2001. szeptember 11. után a mélybe zuhant és leállt.

Attól a ponttól kezdve apránként, lépésről lépésre építettük vissza a programot. Az elmúlt három évet illetően az a különbség, hogy ekkor kitűztünk egy célt és azt tartottuk is. Tavaly mindössze 13 emberrel tértünk el a 70 000 befogadott menekülttől. És ezt jó dolognak tartottuk, hogy jól működtetjük a programot, és azt tettük, amit mondtunk – hogy az egész év folyamán hoztuk be a menekülteket, vagyis azok nem egyszerre érkeztek szeptemberben, a pénzügyi év végén. Gondoskodtunk róla – a 2008-as gazdasági problémák után Eric Schwartz, az Obama-adminisztráció első államtitkára dolgozott azon, hogy megnöveljük az egy főre eső pénzt, amellyel a menekültek USA-beli beilleszkedését segítjük itt-tartózkodásuk első három hónapjában.

Vagyis egy csomó meglehetősen jó dolog történt annak érdekében, hogy összerántsuk a programot és segítsünk, hogy jobban működjön. Ez egy PPP felállás, amelyben kilenc csoport vesz részt az egész Egyesült Államokból. Ezek közül hat egyházi, vallási csoport, akik segítenek a menekültek áttelepítésében, három pedig nem. És végül 300 helyen sikerült letelepítenünk menekülteket szerte az Egyesült Államokban; ez mintegy 190 város és falu, de mintegy 300 különböző kirakattal, ha úgy tetszik, ahol menekültek lettek letelepítve.

Így haladtunk a 70 000 felé, és három évig ott is voltunk, aztán az lett a vélemény, hogy most lehetne – az idei évben úgy gondoltuk, léphetnénk, hogy növeljük ezt a számot, egy szerény növekedésre gondoltunk. Tekintettel arra, ami mostanában történik a világban, tudom, hogy sokan vannak a kormányon kívül, de a kormányzati körökben is igen magas pozíciókban, akik szeretnék jelentősen megemelni ezt a számot. A kérdés a következő: Fogja-e ezt támogatni a Kongresszus? Mozdíthatjuk-e olyan irányba ezt a nem két fillért jelentő folyamatot, hogy nagyobb számban, hamarabb fogadhassunk be menekülteket? Ez fogós kérdés, de az látszik, hogy éppen ez az, amit némelyek szeretnének.

MODERÁTOR: Oké, köszönjük. Azt hiszem, már csak pár kérdésre van időnk. Kérem a következő kérdést.

OPERÁTOR: Carol Morello vonaláról, a Washington Post-tól. Él a vonala.

KÉRDÉS: Helló, köszönöm a lehetőséget. Mint tudja, a Nemzetközi Mentő Bizottság és egy 14 demokrata szenátorból álló csoport még májusban azt kérte, hogy emeljék meg a keretet mintegy 65 ezerrel a jövő év végére. Létezik olyan forgatókönyv, amely szerint ekkora vagy még magasabb emelésről lehet szó? És egy esetleges emelés kizárólag szíriaiakra vonatkozna, hiszen vannak, akik azt, ami jelenleg Európában folyik, remek lehetőségnek tartják a maguk számára?  A növekedés a szíriaiakra vonatkozna, vagy más országbeliek is lehetnének – őket is megemelt számban fogadnák be? Köszönöm szépen.

MAGAS BEOSZTÁSÚ KÜLÜGYMINISZTÉRIUMI TISZTSÉGVISELŐ: Amikor a keretszámok emeléséről beszélünk, a világ minden tájáról érkezőkre gondolunk. A három fő csoport, ahonnan jelenleg befogadunk embereket, az Burma, Irak és Szomália. Ha megemeljük a keretet, azon túlmenően, hogy több szíriait fogadunk be, ami már a terv része, jövőre több afrikai menekültet szeretnénk befogadni. Mostanában több – lássuk csak, megtalálom-e ezt a számot – a közelmúltban több afrikait fogadtunk be, mint egy ideje. Bocsánat, nem találom a számot. És ez volt az Adminisztráció másik célja, egy olyan dolog, amit szeretnénk folytatni, különösen a Kongóból menekülők érdekében, akik – kínzások áldozatai, vagy olyanokat, akik megsérültek a háborúban vagy nemi erőszak áldozatai, mert ők újra tudnák kezdeni az életüket az Egyesült Államokban. Vagyis növekszik azoknak a száma – szándékunkban áll a szíriaiak és a kongóiak számát növelni, bármi legyen is az összlétszám.

MODERÁTOR: Nagyszerű. Azt hiszem, ez lesz az utolsó kérdésünk. Elnézést kérek. Tessék parancsolni.

OPERATOR: Igenis. Utolsó kérdésünk Lesley Wroughton vonaláról érkezik, a Reuters-től.

KÉRDÉS: Köszönöm. Kíváncsi vagyok, voltak-e konkrét kívánságok, vagy jelenleg folynak-e tárgyalások Európával a szíriai hullám enyhítéséről. Az Egyesült Államok még a koszovói háború alatt is befogadott ideiglenesen menekülteket. De most folynak olyan tárgyalások, amelyek során az európaiak kérték az USA-t, hogy fogadjon be több menekültet?

MAGAS BEOSZTÁSÚ KÜLÜGYMINISZTÉRIUMI TISZTSÉGVISELŐ: Nos, a külügyminiszter szüntelenül, mondhatni, napi szinten dolgozik együtt kollégáival a különböző vezető európai országokban, és természetesen szoros kapcsolatban áll kollégáival a Közel-Keleten és a világ más helyein. Így például az elmúlt 24 óra során volt beszélgetése a német külügyminiszterrel, és a téma, természetesen, felmerült. És mi itt, ebben az épületben kérdezzük maguntól, mit kellene az Egyesült Államoknak tennie, hogy válaszoljon erre a krízisre. Jelenleg is mi vagyunk a fő donor az ENSZ menekültügynökségében, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságában. Jelenleg is mi vagyunk a fő donor a Nemzetközi Migrációs Szervezetben. Adományaink egy részét arra fordítják, hogy élelmet, vizet és jogi segítséget biztosítsunk az Európa perifériáján áthaladó menekülteknek – vagyis Görögországban, Macedóniában és Szerbiában. Felállítottunk egy munkacsoportot, hogy koordinálja a Külügyminisztérium válaszait az Európából érkező kérésekre. Érzésem szerint az európaiak most napi szinten annyira ezzel vannak elfoglalva, hogy igazából még nem kértek tőlünk segítséget, de természetesen gondolkodunk azon, mit tehetnénk, hogy a segítségükre legyünk.

Nemsokára több találkozóra – nemzetközi találkozókra – is sor kerül, ahol ezeket az ügyeket fogjuk megtárgyalni. Az első ilyen az ENSZ-közgyűlés lesz. Lesz a Pápa washingtoni látogatása, és utána elutazunk New Yorkba, az ENSZ-közgyűlés találkozóira. Az tökéletes helyszín lesz arra, hogy széles körű nemzetközi tanácskozást folytassunk erről, folynak ennek szervezési munkálatai. Aztán Genfbe utazom, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának éves értekezletére, aztán ott lesz a minden évben megrendezett Nemzetközi Fórum a Migrációról és a Fejlődésről, és idén Törökország a házigazda. Úgy gondolom tehát, ez ott nagyonis napirenden lesz.

Vagyis ezek közül sok helyen folyik majd beszélgetés arról, hogy mit tehetünk, és hogyan segíthetünk. Az egyik fontos elem, hogy emlékeztetni fogjuk az embereket, és megerősítjük elkötelezettségünket, arra, hogy Szíria belsejében, illetve a környező régióban nyújtunk segítséget – humanitárius segítséget -, hogy az embereknek ne kelljen messzebbre menekülniük, hogy a hazájukban vagy egy szomszédos országban legyenek képesek túlélni. Vagyis a következő hetekben többet fognak hallani erről.

MODERÁTOR: Nagyszerű. Nos, Magas Beosztású Külügyminisztériumi Tisztségviselő, mégegyszer köszönöm, hogy időt szánt arra, hogy beszéljen a sok újságíróval, akiknek kéréseit vannak erről az ügyről, és köszönöm minden újságírónak, akik részt vettek ezen a telefonbeszélgetésen. Itt most, sajnos, be kell fejeznünk. De mindenkinek szép napot kívánok, és köszönöm, hogy velünk voltak. Minden jót kívánok.

Forrás: Background Briefing on the United States Refugee Admissions Program | Special Briefing | Office of the Spokesperson | Senior State Department Official | Via Teleconference | September 9, 2015

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.