A SPANYOL-AMERIKAI ÖRÖKSÉG ÜNNEPE

ĺrta: Louise Fenner | munkatárs

A Folklorico néptánccsoport

A Folklorico néptánccsoport ifjú tagjai káprázatos népviseletben a Pinatafest felvonulásán az új-mexikói Roswellben.

Washington — A Hispán Örökség Hónapja, mely szeptember 15-től október 15-ig tart, az Egyesült Államokban élő sokféle spanyol ajkú közösség előtt tiszteleg — azok előtt, akik Spanyolországból, Mexikóból, vagy Közép- és Dél-Amerika és a Karib-tenger spanyol ajkú országaiból származnak.

Különleges programok, események, kiállítások és weboldalak ünneplik az USA legnagyobb és a leggyorsabb ütemben növekvő kisebbségét, a csaknem 48 és fél millió spanyol ajkú amerikai kultúráját, hagyományait és nagyszerű hozzájárulásaikat az amerikai társadalomhoz.  Ezenkívül körülbelül 4 millió lakos él Puerto Ricóban, mely amerikai területén van.

A spanyol ajkú népesség az előrejelzések szerint csaknem megháromszorozódik 2050-re, elérve a közel 133 milliót, amivel az USA népességének a 30%-át fogja kitenni, szemben a jelenlegi 16%-kal.  Az Egyesült Államokban élő spanyol ajkú emberek kétharmada mexikói hátterű. Őket követik a Puerto Ricó-i, kubai, salvadori és dominikai származásúak.

EZ MAGA AMERIKA TÖRTÉNETE

Ma, jobban, mint eddig bármikor, a spanyol ajkú amerikaiak integráló szerepet töltenek be az amerikai közéletben. Szolgálnak az USA Legfelsőbb Bíróságában, és két kabineti poszton (munkaügyi és belügyi). A hispán kultúra hatása az amerikai élet minden területén tükröződik, a politikától kezdve, az oktatáson és a zenén át a televízióig.

„A spanyol ajkúak történelme Amerikában, maga Amerika történelme” – mondta Obama elnök. „A spanyol ajkú közösség értékei – a családszeretetet, a mély és maradandó hit, az erős munkaerkölcs –, Amerikai értékei.”

Az elnök szerint a spanyol ajkúak tisztelettel és határozottsággal szolgáltak a fegyveres erőknél, és minden területen gazdagították az amerikai kultúrát, „a sportoktól, a tudományoktól és a művészetektől kezdve a gazdaságig.”

A Népszámlálási Iroda adatai szerint például  több mint 2,3 millió vállalkozás van spanyol ajkúak tulajdonában. Ez a szám 2002 és 2007 között 43,6%-kal nőtt. Az Egyesült Államokban gyorsabban nő a vásárlóerejük, mint a nem spanyol ajkúaknak.

TISZTELGÉS A HISPÁN KULTÚRA ELŐTT

A hispán örökség országos szintű ünnepe 1968-ban, egy egyhetes ünnepségsorozattal kezdődött. Ezt a hetet úgy jelölték ki, hogy beleessen a Függetlenség Napja, melyet Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, és Nicaragua szeptember 15-én, Mexikó szeptember 16-án, Chile pedig szeptember 18-án ünnepel. 1988-ban Reagan elnök hagyta jóvá a törvényt, mely egy hónapra terjesztette ki az ünneplést, így az most szeptember 15-től október 15-ig tart.

A helyi közösségekben tartott rendezvényeken kívül számos amerikai kormányhivatal is tart különleges rendezvényeket és programokat a hónap folyamán.

Az USA Kongresszusi Könyvtára külön honlapot szentel a Hispán Történelmi Hónapnak. A könyvtár támogatja egy amerikai oral history (személyes elbeszélések) gyűjteményének létrehozását is, és egy kezdeményezést – StoryCorps Historias -, mely kifejezetten az Egyesült Államokban élő latinok változatos történeteinek és élettapasztalatainak rögzítésére összpontosít. A Veteránok Történelmi Projektje (Veterans History Project) honlapján pedig külön oldalakat szentelnek a spanyol ajkúak szolgálatának (Hispanics in Service) és a Háborús tapasztalatok (Experiencing War) témáknak.

A Washingtonban székelő Smisthsonian Intézet megalapította a Smithsonian Latino Központot, melynek feladata, hogy latin témájú programokat és kiállításokat hozzon létre a hazai és a nemzetközi közönség számára. A Központ feladatai közé tartozik a Smithsonian hatalmas latin-amerikai tárgyakat tartalmazó gyűjteményének dokumentálása is.

Egy másik kormányhivatal, a Nemzeti Parkok Felügyelete (National Park Service) szintén megünnepli a Hispán Történelmi Hónapot. A mára fontos nemzeti emlékhellyé vált Szabadság-torony (Freedom Tower) volt az a pont, ahol számkivetett kubaiak ezrei léptek be Miamiba.

Forrás: A Celebration of Hispanic-American Heritage |By Louise Fenner | Staff Writer | September 15, 2010 

 

 

This entry was posted in Society & Values and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.