ÚJ USA HUMANITÁRIUS SEGÍTSÉG VÁLASZUL A SZÍRIAI VÁLSÁGRA

Az Amerikai Külügyminisztérium tájékoztatója | 2015. szeptember 21.

A Fehér Ház ma bejelentette, hogy az Egyesült Államok további közel 419 millió dollár életmentő segítséget nyújt a háború sújtotta embereknek Szíriában. Ezzel az új adománnyal az USA-nak e konfliktusra adott teljes humanitárius válaszának összege a 2015-ös pénzügyi évben több mint 1,6 milliárd dollárra, a válság kezdete óta pedig több mint 4,5 milliárd dollárra emelkedik.

Az összeg támogatja az ENSZ, és annak a Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és Nemzetközi Gyermek Gyorssegély Alapja (UNICEF), a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) és más nemzetközi és civil szervezetek tevékenységét.  Ez biztosít szállást, vizet, orvosi ellátást, élelmet, védelmet és más szükséges dolgokat a Szíriában szenvedő millióknak, s a közel négy millió szíriai menekültnek a régióban.  Segít majd a válság következményeinek enyhítésében a kormányoknak és a közösségeknek is, melyek erejüket megfeszítve próbálnak megbirkózni a Szíriából érkező menekültek áradatával szerte a régióban.

A segély egy része az ENSZ által a Szíria és a régió számára 2015-ben kért 8,4 milliárd dollárhoz járul hozzá. Fontos megjegyeznünk, hogy még ezzel a hozzájárulással is az ENSZ által a szíriai válságra adott humanitárius válaszra kért összegnek csak 38 %-a teljesül, ami azt eredményezi, hogy csökkenteni kell az élelemre és létfontosságú szolgáltatásokra fordított pénzt. Sürgős szükség van más adományozók hozzájárulására is, és az Egyesült Államok a diplomácia és a kommunikáció más eszközeit felhasználva ezután is a hozzájárulások növelésének szószólója lesz.  Az Aszad rezsim továbbra is bombáz városokat és támadásokat intéz civil célpontok, köztük iskolák, mecsetek és városok ellen,  az erőszakos szélsőséges csoportok, mint az IS (ILIÁ) és az Al-Nuszra Front pedig továbbra is minden nap brutálisan bántalmazzák a szíriaiakat. A szíriai háború borzalmai mellett látjuk a régióból az európai országokba menekülők nehéz sorsát is, és ez emlékeztet minket arra, hogy humanitárius segítséget kell nyújtanunk az első menedéket biztosító országokban is.

Az Egyesült Államok felismerte, hogy a vészhelyzetben nyújtott segítségek mellett szükség van a Szíriával szomszédos országok hosszú távú fejlesztésére is; az általunk nyújtott pénzalapok támogatják a szomszédos országok közösségeit, melyek oly nagylelkűen befogadták a menekülteket. Több mint négy millió szíriai menekült van ma a világban, s ezek legnagyobb többsége azokban az országokban kap támogatást, ahová először menekültek. Azt reméljük, hogy Szíriában és a szomszédos országokban a humanitárius segítség és a védelmükre irányuló erőfeszítések eredményeként a szíriaiaknak nem kell majd nagyobb személyes veszélyt vállalva külföldön keresniük segítséget, valamint hogy könnyebben vissza tudnak majd térni otthonaikba, amint a konfliktus véget ér.

Az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett azok támogatása iránt, akiket érint ez a borzalmas háború, és határozottan sürget minden kormányt, szervezetet és egyént, akiket aggaszt ez a helyzet, hogy segítsék az ENSZ és más partnerek életmentő tevékenységeit.

Főbb pontok

UNHCR [ENSZ Menekültügyi Főbiztossága] több mint 76 millió dollár

Az UNHCR vezeti a régióban a menekültek segélyezését – mely a legnagyobb menekülteket segítő program a világon – mind az új menekültek azonnali megsegítésével, mind a sebezhető menekültek folyamatos támogatásával. Az UNHCR, más ENSZ szervezetekkel együttműködve, a Szírián belül szükséget szenvedőket is segíti. A pénzalap lehetővé teszi az UNHCR számára, hogy továbbra is támogassa a menekülteket és az országon belül lakóhelyük elhagyására kényszerült embereket szállás és védelem (beleértve a regisztrációt, a gyermekek védelmét, a nemi alapú erőszak megelőzését és következményeinek kezelését és a pszicho-szociális ellátást) biztosításával, valamint napi szükségleteik kielégítésével akár tárgyi eszközök – mint pl. takarók, ágyak, főzőedények -, akár készpénz biztosításával. A menekülttáborokban élők segítése mellett az UNHCR egyre inkább a nem táborokban élő menekültek és a befogadó közösségek megsegítésére összpontosít. A fentiek mellett az UNHCR az oktatás, az egészségügyi ellátás és a munkavállalás területén is számos helyen dolgozik a régióban.

UNICEF: több mint 38 millió dollár

A szíriai gyermekek fizetik meg a legnagyobb árat ebben a konfliktusban. A szíriai menekültek és az országon belül lakóhelyük elhagyására kényszerült emberek felét ők teszik ki. Szíriában két millió gyermek nem jár iskolába, és minden ötödik iskola megsérült. Ennek eredményeként az országban sok szíriai gyermek kevéssé, vagy egyáltalán nem jut oktatási lehetőségekhez, a környező országokban menekültekként élők pedig lemaradnak a tanulmányaikkal.  A mai bejelentés lehetővé teszi, hogy az UNICEF folytassa a gyermekek védelmét, oktatását, víz- és közegészségügyi ellátását célzó programjait szerte a régióban, amely mutatja, hogy a „Nincs elveszett nemzedék” kezdeményezésen (No Lost Generation Initiative) keresztül az Egyesült Államok határozottan támogatja a régió jövőjébe történő befektetést.

Pénzügyi támogatás szervezetek szerint

Szervezet Jelen bejelentés A 2012-es pénzügyi év óta összesen
UNHCR 76 millió dollár 1,1 milliárd dollár
WFP 2 millió dollár 1,2 milliárd dollár
NGOs 236.5 millió dollár 1,2 milliárd dollár
UNICEF 38 millió dollár 392 millió dollár
UNRWA 21 millió dollár 281 millió dollár
ICRC 10 millió dollár 148 millió dollár
WHO 15 millió dollár 43 millió dollár
IOM 14 millió dollár 45 millió dollár
UNFPA 4 millió dollár 32 millió dollár
UNDP 1 millió dollár 13 millió dollár
ILO 5 millió dollár 5 millió dollár
Más nemzetközi szervezetek   21 millió dollár
Más (adminisztráció) 1 millió dollár 7 millió dollár
ÖSSZESEN 419 millió dollár 4,5 milliárd dollár

*Az egyes támogatások összege a kerekítések miatt eltérhet a végösszegtől.

Az USA humanitárius segítségnyújtása a szíriai konfliktusban, országokra lebontva

SZĺRIÁBAN: Több mint 242 millió dollár.  Összesen a 2012-es pénzügyi év óta: közel 2,3 milliárd dollár.

Az amerikai humanitárius segítség létfontosságú, életmentő támogatást jelentett több mint 5 millió embernek Szíriában.  A legújabb amerikai hozzájárulás segítségével életmentő, sürgősségi orvosi beavatkozásokat, menekültszállásokat, víz- és csatornarendszerekre irányuló valamint higiénés projekteket lehet végrehajtani a krízisben érintettek javára.  A támogatással ezen felül alapvető élelmiszereket is be lehet szerezni, valamint kritikus jelentőségű tanácsadói és védelmi programokat lehet finanszírozni a legsérülékenyebb csoportok, köztük a gyermekek, a nők, a sérült és az idős emberek részére.

LIBANONBAN: Több mint 75,5 millió dollár. Összesen a 2012-es pénzügyi év óta: közel 965 millió dollár.

Az ENSZ becslése szerint Libanon fogadja be lakosságának számához viszonyítva a legtöbb menekültet a világon. Több, mint egy millió szír menekült tartózkodik Libanonban, valamint 45.000 szíriai palesztin.  A mai bejelentést követően megnöveljük támogatásunkat mind a menekültek, mind a befogadó közösségek tekintetében.  A további pénzügyi forrásokkal az ENSZ és nemzetközi partnerszervezeteink a továbbiakban is biztosítani tudnak szállást, oktatást, egészségügyi ellátást, sürgősségi esetekben készpénzbeli támogatást, és olyan sürgős és alapvető szükségleteket, mint a takarók, fűtőtestek és higiéniai csomagok.  Az ENSZ ezen kívül hatékony elektronikus kártyákat is használ a segélyek szétosztására annak érdekében, hogy több szükséget szenvedő embernek lehessen segíteni. Nagy szükség van arra a támogatásra is, amit az előzőeken felül az USA az UNRWA-nak (az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező Hivatala) nyújt Libanonban a Szíriából elmenekült és menekülttáborokban vagy más közösségekben élő palesztinoknak; ebben egyaránt szerepel készpénz, élelmiszer és ruhanemű, oktatás és orvosi ellátás.

A kiegészítő USA támogatás a menekülteket befogadó sérülékeny libanoni közösségeket is támogatja a víz- és csatornarendszerek felújításával, a helyi közösségi központok segítésével, valamint klinikák új felszereléssel és egyéb eszközökkel való ellátásával, illetve iskolák korszerűsítésével.

JORDÁNIA: Közel 44 millió dollár.  Összesen a 2012-es pénzügyi év óta: közel 668 millió dollár.

Jordániában a szíriai menekültek több mint 80 százaléka jordániai kis- és nagyvárosokban él és nem menekülttáborokban.  A jordániai szír menekülteknek nyújtott támogatásunk részben készpénztámogatást jelent, a menekültek alapvető szükségleteinek kielégítésére és a nem megfelelő lakóhelyek felújítására, annak érdekében, hogy a menekülteknek ne kelljen kétségbeesett erőfeszítéseket tenniük további jövedelem megszerzéséért, például ne kényszerüljenek kivenni gyermekeiket az iskolából, hogy helyette dolgozzanak.  Ebben a támogatásban iskolák is részesülnek, annak érdekében, hogy minden gyermek részesüljön a szükséges és őt megillető oktatásban, valamint annak a közel 90.000 gyermeknek, akiknek nem jut már hely az állami iskolákban, ez a támogatás lehetővé teszi, hogy informális oktatási lehetőségekben részesüljenek gyermek- és serdülőbarát közegben, valamint hozzásegíti őket a Szíriában elszenvedett traumák feldolgozásához szükséges pszicho-szociális támogatáshoz.

Az amerikai támogatás ezen felül tartalmazza az UNRWA-nak nyújtott hozzájárulást annak a Jordániában élő 15 ezer palesztin menekültnek az ellátásához, akik a szíriai konfliktus elől menekültek el, hozzásegítve őket egészségügyi ellátáshoz, oktatáshoz, valamint készpénztámogatást is magában foglal a legalapvetőbb szükségleteik kielégítésére.

TÖRÖKORSZÁG: Több mint 29 millió dollár. Összesen a 2012-es pénzügyi év óta: több mint 325 millió dollár.

Az USA támogatás segít Törökországnak a török városokban, befogadó közösségekben és menekülttáborokban élő szír menekültek humanitárius és védelmi szükségleteinek kielégítésében.  Az UNHCR (az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága) biztosított pénzügyi támogatás több pszicho-szociális ellátást és a nemi alapú erőszak megelőzésére szolgáló programokat tesz lehetővé; sátrak, takarók, és konyhai felszerelések beszerzését támogatja; célzott támogatást biztosít a menekültek különlegesen sérülékeny csoportjainak; valamint technikai segítségnyújtást is jelent állami intézményeknek.  Az UNICEF-nek (az ENSZ Nemzetközi Gyermek Gyorssegély Alapja) folyósított támogatás segítségével új iskolák épülhetnek, ösztöndíjakat lehet adni tanároknak a minőségi oktatás érdekében, és a gyermekeket praktikus ismeretekre oktató programok indíthatók.  A Világélelmezési Program (WFP) elektronikus élelmiszer kártyákat biztosít a menekülteknek, amelyek lehetővé teszik a menekülttáborokban lakó családoknak, hogy tápláló élelmiszert vegyenek maguknak napi étkezési szükségleteik biztosítására. A Nemzetközi Migrációs Szervezetnek (IMO) nyújtott támogatás segítségével a menekültek alapvető háztartási szükségleteit elégítik ki, valamint megszervezik a gyermekek iskolába történő szállítását, mentálhigiénés ellátását és utógondozását.  Az ENSZ Népesedési Alapja (UN Population Fund) higiéniai csomagokkal, reprodukciós tanácsokkal, a nemi alapú erőszak megelőzésére szolgáló és utógondozási tanácsadással valamint nyelvi képzéssel segíti a nőket.  A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szakképzést biztosít a menekülteknek és a befogadó ország közösségeinek, hogy növeljék a foglalkoztatás és a munkaerő-piaci alkalmazkodás szintjét.   A civil szervezetek Törökországban megszámlálhatatlan módon gondoskodnak a menekültek legkülönfélébb szükségleteiről, beleértve az oktatással kapcsolatosakat (tanárok képzése és támogatása, iskolai felszerelések beszerzése, javítások); támogatják ezen felül a közösségi központokat, a mentálhigiéniás szolgáltatásokat, a rendkívül sérülékeny menekültek részére létrehozott különleges szükségleteket fedező pénzalapot, és még folytathatnánk a sort.

IRAK: Közel 22 millió dollár. Összesen a 2012-es pénzügyi év óta: közel 205 millió dollár.

Irakban a szír menekültek 96 százalékáról a Kurdisztáni Regionális Kormány gondoskodik, és több mint 3300 négyzetkilométernyi területet biztosított 11 menekülttábor és tranzitállomás létrehozására. Ez a mostani támogatás azt szolgálja, hogy egészségügyi központok újuljanak meg, iskolákat bővítsenek, valamint modernizálják az országban található víz- és csatornarendszereket.  Más pénzügyi eszközök a nőket és lánygyermekeket célzó, szakképzést és nyelvi képzést nyújtó, írás-olvasást tanító illetve reprodukciós egészséggel foglalkozó programokat finanszírozzák.

EGYIPTOM: Közel 4 millió dollár. Összesen a 2012-es pénzügyi év óta: közel 89 millió dollár.

A megnövelt támogatás továbbra is a szír menekülteket segíti, akik jelentős kihívásokkal néznek szembe városokban lakó menekültekként Egyiptomban.  Az USA segítsége a humanitárius partnereinket támogatja abban, hogy szélesíteni tudják az általuk nyújtott szolgáltatásokat az olyan menekülteket befogadó nagyvárosokban, mint Kairó és Alexandria, a menekülteket és a befogadó családokat együttesen célzó, közösség-központú projekteken keresztül, melyek a védelem szempontjából romló környezet miatti kihívásokat orvosolják.  A segítségnyújtás ezen felül kiterjed a nemi alapú erőszak megelőzésére és következményeinek kezelésére, a gyermekek védelmére és oktatására, az önfenntartás és megélhetés esélyeinek javítására, az élelmiszer-jegyek kiosztására, valamint az egészségügyi szolgáltatásokhoz való jobb hozzáférés biztosítására.

RÉGIÓ: 2,5 millió dollár. Összesen a 2012-es pénzügyi év óta: több mint 10 millió dollár.

A támogatás országokra lebontva

Ország Jelen bejelentés A 2012-es pénzügyi év
óta összesen
Szíriában 242 millió dollár közel 2,3 milliárd dollár
Libanon 75,5 millió dollár közel 965 millió dollár
Jordánia 44 millió dollár közel 668 m millió dollár
Törökország 29 millió dollár több mint 325 millió dollár
Irak 22 millió dollár közel 205 millió dollár
Egyiptom 4 millió dollár több mint 89 millió dollár
A régióban 2,5 millió dollár 10 millió dollár
ÖSSZESEN 419 millió dollár több mint 4,5 milliárd dollár

*Az egyes támogatások összege a kerekítések miatt eltérhet a végösszegtől.

Az USA kormányának a szíriai humanitárius válságra válaszul kidolgozott intézkedéseiről többet megtudhat itt: www.usaid.gov/crisis/syria és itt: www.state.gov/refugeeresponse.

Forrás: New U.S. Humanitarian Assistance to Respond to Syria Crisis | Fact Sheet | Office of the Spokesperson | Washington, DC | September 21, 2015

 


This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.