A MENEKÜLTEK ÁTTELEPÍTÉSE AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBA

Tájékoztató | Az USA Külügyminisztériuma |Közkapcsolati Osztály |2015. október 21.

Tartozunk azzal az otthonuktól távolra szakadt millióknak, hogy nem csak az életüket óvjuk meg, de a reményt is fenntartjuk bennük.

– John Kerry külügyminiszter

A veszélyeztetett népességcsoportokat szolgáló amerikai Menekültbefogadási Program (U.S. Refugee Admissions Program) az amerikai értékek–az együttérzés, a nagylelkűség, s a vezetői hajlam–megtestesülése. Az Egyesült Államok 1975 óta több mint három millió menekültet fogadott szívesen, és segített nekik új életet kezdeni az 50 állam valamelyikében.

A menekültek azonosítása

A menekültek szörnyű megpróbáltatásokat élnek át: kínzásokat, zűrzavarokat, kockázatos utazásokat és óriási veszteségeket. Üldözik őket faji, vallási, nemzetiségi hovatartozásukért, politikai véleményükért, vagy azért, mert egy bizonyos társadalmi csoporthoz tartoznak. A világon jelenleg közel 20 millió menekült van, s ezek túlnyomó többsége abban az országban kap támogatást, ahová menekült. Egy kis részüket, elsősorban a leginkább veszélyeztetetteket egy harmadik országba, például az Egyesült Államokba telepítik át.

Mi az áttelepítés?

Az áttelepítés annyit jelent, hogy a menekülteket kiválasztják, és egy harmadik országba szállítják abból az országból, ahol védelmet kerestek. Ez nem azonos a menekültügyi eljárással, amelynek során olyan személyek kapnak védelmet, akik már az Egyesült Államokba jutottak. Az áttelepítés során 18-24 hónap, vagy annál is hosszabb idő telhet el az ajánlás és az Egyesült Államokba való érkezés között.

Kiket telepítünk át?

Az Egyesült Államok a 2016-os pénzügyi évben 85.000 menekültet fogad be a világ minden tájáról:
• Nagyjából 34.000 személy a Közel-Keletről és Dél-Ázsiából érkezik (közülük legalább 10.000 Szíriából);
• 25.000 Afrikából;
• 13.000 Kelet-Ázsiából;
• 4000 Európából;
• 3000 Latin-Amerikából és a Karib-térségből; és
• Egy 6000-es létszámú allokálatlan tartalék biztosítja az esetleges kialakuló helyzetek kezeléséhez szükséges rugalmasságot.

Honnan származnak a menekültek?

Hogyan kerülnek be a menekültek az USA áttelepítési rendszerébe?

A menekültek általában az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága ajánlása alapján kerülnek be az Egyesült Államokba irányuló áttelepítési programba. Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma Lakossági, Menekültügyi és Migrációs osztályának (Bureau of Population, Refugees, and Migration) irányítása alatt kilenc áttelepítési ügyeket segítő központ (Resettlement Support Center/RSC) készíti elő a menekültek kérelmeit arra, hogy mérlegelni lehessen az USA-ba való áttelepülésüket. Az elbírálási interjú és a biztonsági átvilágítás előkészítése érdekében az RSC-k életrajzi adatokat és egyéb információkat gyűjtenek a jelentkezőktől.

A menekültek biztonsági szűrése

A fokozott biztonsági átvilágítás a Külügyminisztérium és a Belbiztonsági Minisztérium (Department of Homeland Security/DHS) közös felelőssége, és részt vesz benne a Nemzeti Terrorelhárítási Központ (National Counterterrorism Center) és a Hadügyminisztérium is.

A DHS-en belül az USA Állampolgársági és Bevándorlási Ügyek Hivatala (U.S. Citizenship and Immigration Services/USCIS) minden kérelmet megvizsgál és személyes interjút folytat le minden egyes jelentkezővel. Az USCIS által jóváhagyott menekülteknek egészségügyi szűrésen is át kell esniük, hogy megakadályozzuk az esetleges fertőző betegségek bejutását az országba. Az RSC ezután „szponzori ígéretet” kér egy amerikai székhelyű áttelepítési hivataltól, amelynek tapasztalata van az újonnan érkezett menekültek megsegítésében. Végül a Nemzetközi Migrációs Szervezet segít az USA-ba szállítani őket. Indulás előtt a legtöbb menekült részt vesz egy rövid kulturális orientáción is.

Az új élet kezdete

Az USA-ba érve a menekültek megragadják a lehetőséget arra, hogy itt új életet kezdjenek. A több mint 300 helyi áttelepítési ügynökség támogatásával gyökeret eresztenek, iskolába járnak, munkába állnak, adókat fizetnek, és közösségük hasznos tagjaivá válnak. Vállalkozásokat indítanak, közösségeiket pedig élénkítik és színesítik. A menekültek számos téren osztják az amerikai értékeket, mint például a bátorságot, a rugalmasságot, az új élmények iránti nyitottságot, és az eltökéltséget, amellyel új életet építenek egy új hazában.

Táblázat az egyes államokba érkezőkről

Az Egyesült Államok mely részére mennek? Az egyes államokba érkezők a 2006-2015-ös pénzügyi évek között

További források (angol nyelven):

State Department Refugee Admissions Program:  http://www.state.gov/j/prm/ra/

U.S. Citizenship and Immigration Services:  http://www.uscis.gov/humanitarian/refugees-asylum/refugees

Refugee Processing Center:  http://www.wrapsnet.org

Forrás: Refugee Resettlement In The United States | Fact Sheet | Bureau of Public Affairs |October 21, 2015

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.