ELNÖKI NYILATKOZAT A PÁRIZSI KLÍMAMEGÁLLAPODÁSRÓL

A Fehér Ház| Sajtószóvivői Hivatal | Kabinetiroda | Azonnali közlésre |2015. december 12.

AZ ELNÖK: Első beiktatási beszédemben azt ígértem, hogy ez az ország fáradhatatlanul küzdeni fog az éghajlatváltozás ellen és őrizni fogja bolygónkat az eljövendő nemzedékek számára.

Két héttel ezelőtt, Párizsban az egész világ előtt azt mondtam, hogy e cél eléréséhez egy erőteljes, átfogó megállapodásra van szükség, egy tartós megállapodásra, amely csökkenti a globális szén-dioxid-szennyezést, és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövő útjára tereli a világot.

Néhány órával ezelőtt sikerrel jártunk! Egy olyan nagy hatású megállapodás miatt gyűltünk össze, amelyre a világnak szüksége volt. Ez volt a kellő pillanat!

Dicséret illeti Hollande elnököt és Ban főtitkárt azért, hogy vezető szerepet vállaltak mindebben, s otthont adtak e sikeres csúcstalálkozónak, valamint Laurent Fabius francia külügyminisztert, aki türelmesen és határozottan elnökölt. Külön köszönetemet fejezem ki John Kerry külügyminiszternek, Brian Deese főtanácsadómnak, Todd Stern főtárgyalónknak, és stábjuk minden egyes tagjának kiemelkedő munkájukért, amely miatt most büszke lehet Amerika.

Továbbá szeretnék köszönetet közel 200-kicsi és nagy, fejlett és fejlődő-nemzet polgárainak, akik közösen igyekeznek szembeszállni a világ minden országának összes polgárát fenyegető veszélyekkel. Közösen megmutattuk, hogy mire vagyunk képesek, ha a világ egységesen kiáll valamiért.

Az amerikai nép ma büszke lehet, mert ez a történelmi megállapodás az amerikai vezetés érdeme. Az elmúlt hét év során az Egyesült Államokat az éghajlatváltozás elleni küzdelem élére emeltük. 2009-ben segítettünk megmenteni a kaotikus koppenhágai csúcstalálkozót, és tudatosítottuk azt az elvet, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelemben minden országnak meg van a maga szerepe. Ezután jó példával jártunk elől: soha nem látott mértékben fektettünk be olyan növekvő iparágakba, mint a szél- és napenergia, amivel egyúttal folyamatosan egyre több új munkahelyet teremtettünk a középosztály számára. Megalkottuk a legeslegelső országos szabványcsomagot, amely korlátozza az erőműveinkből a levegőbe kerülő szén-szennyezés mértékét, hiszen gyerekeink ezt a levegőt szívják. Alaszkától a Mexikói-öböl partján át a Nagy-síkságig együttműködést alakítottunk ki a helyi vezetőkkel, akik azon munkálkodnak, hogy saját közösségeik hogyan védekezzenek a változó éghajlat közvetlen hatásai ellen.

A szkeptikusok szerint ezen intézkedések munkahelyeket pusztítanának el. Ehelyett viszont azt látjuk, hogy történelmünk során a magánszektorban még sohasem volt példa ilyen tartósan felfutó munkahelyteremtésre. Gazdaságunk teljesítményét minden idők legmagasabb szintjére emeltük, miközben a szén-dioxid-szennyezést csaknem két évtized legalacsonyabb szintjére csökkentettük. Majd amikor Kínával együtt közös történelmi bejelentést tettünk, megmutattuk, hogy át lehet hidalni a fejlett és a fejlődő országok közötti szakadékot, amely oly régóta gátolja a globális haladást. Eredményes lépésünk további országok tucatjait ösztönözte arra, hogy ők is ambiciózus éghajlatvédelmi célokat tűzzenek ki maguknak. Ez alapozta meg a párizsi tárgyalások sikerességét! Mivel egymagában egyetlen ország sem képes megoldani ezt a problémát-még egy olyan erős ország sem, mint a miénk. És egyetlen-bármennyire kicsi-ország sem ülhet tétlenül a partvonalon. A megoldás mindannyiunk közös dolga!

Nos, egyetlen megállapodás sem tökéletes-ez sem az. Egy közel kétszáz ország részvételével folyó tárgyalás mindig nehéz. Még a Párizsban kitűzött valamennyi kezdeti cél megvalósítása esetén sem tartanánk még ott, hogy ténylegesen elkezdjük csökkenteni a légkörben található szén-dioxid mennyiségét. A mai megállapodás tehát még nem ok az önelégültségre. Ez az egyezség még nem oldja meg a kérdést. De félreértés ne essék: a párizsi megállapodás egy olyan hosszú távra szóló keretrendszert alapoz meg, amire a világnak szüksége van az éghajlati válság megoldásához. Megteremti számunkra a probléma hatékony és folyamatos kezelésére alkalmas mechanizmust és architektúrát.

Ez a megállapodás az ambíciókra épít, minden ország kitűzi saját céljait, és vállalja, hogy teljesíti azokat, mindamellett figyelembe vesszük az országok között tapasztalható különbségeket is. Az átláthatóság érdekében szilárd rendszert építünk ki, időszakos felülvizsgálatokkal és független értékelésekkel, hogy megbizonyosodhassunk arról, hogy minden ország eleget tesz vállalt kötelezettségeinek. E megállapodás teret hagy arra, hogy idővel, ahogy a technika fejlődik, még ambiciózusabb célokat tűzhessünk magunk elé. Egy több mindenre kiterjedő ígéretet is tettünk arra nézve, hogy támogatjuk a tisztább gazdasági növekedésre törekvő, igen kiszolgáltatott helyzetben lévő országokat.

Ez a megállapodás tehát röviden annyit jelent, hogy csökkenni fog a bolygónkat fenyegető szén-dioxid-szennyezés, az alacsony szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatos beruházások pedig több munkahelyet és fokozottabb gazdasági növekedést hoznak. A jelen megállapodás teljes körű végrehajtása segít abban, hogy késleltessük vagy akár ki is küszöböljük az éghajlatváltozás legsúlyosabb következményeit, és kikövezi az utat ahhoz, hogy az elkövetkező években újabb és újabb fázisok során még további haladást érhessünk el.

Sőt, mi több, ez a megállapodás határozottan jelzi, hogy a világ szilárdan az alacsony széntartalmú jövő híve. Ez pedig eddig soha nem látott mértékű beruházások és újítások előtt nyithat utat a tiszta energia terén. Merész célokat tűztünk ki magunknak. És mivel ez a megállapodás közös platformra hozza a vállalkozásokat, kutatókat, mérnököket, munkásokat, és a magánszektort-a befektetőket-, ez a legjobb esély bolygónk megmentésére.

Hitem szerint ez a pillanat fordulópont lehet a világnak. Megmutattuk, hogy a világ szembe akar, és szembe is tud szállni ezzel a kihívással. Nem lesz könnyű! A haladás nem lesz mindig gyors. Nem lehetünk önelégültek. Bár a mi korosztályunk már érezni fogja a tiszta-energia gazdaság kiépítésének bizonyos előnyeit, így a munkahelyteremtést és a pénzbeli megtakarításokat, a teljes körű megvalósítás gyümölcseit talán már nem érhetjük meg. De ez rendjén is van. A lényeg az, hogy ma biztosabbak lehetünk abban, hogy e bolygó jobb állapotban marad a következő nemzedékre. És ez az, ami nekem számít! Elképzelem, hogy egy napon elviszem az unokáimat a parkba-ha leszek olyan szerencsés, hogy lesz néhány unokám-, fogom a kezüket, hallgatom a nevetésüket, nézem a csendes naplementét, s tudom, hogy mai munkánkkal talán elejét vettük egy másféle, komor jövő bekövetkeztének; hogy az itt és most végzett munkánkkal tisztább levegőt, tisztább vizet, és egy fenntarthatóbb bolygót teremtettünk a következő nemzedékeknek. És mi lehet ennél fontosabb?

Az elvi alapokon álló, szilárd amerikai vezetésnek köszönhetően ilyen biztonságosabb, virágzóbb, és szabadabb világot hagyunk majd a gyerekeinkre. És rövidre szabott földi életünk során ez a legfontosabb feladatunk.

Köszönöm.

Forrás: Statement by the President on the Paris Climate Agreement | The White House|Office of the Press Secretary|For Immediate Release|December 12, 2015 |Cabinet Room |5:30 P.M. EST

 

 

This entry was posted in Environment & Energy and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.