2015 EREDMÉNYEIRE ÉPÍTVE TEKINTÜNK ELŐRE

John Kerry külügyminiszter véleménycikke | The Boston Globe | 2015. december 29.

A New England Patriots rendkívüli sikerességének egyik oka az, hogy a csapat mindig kizárólag a következő meccsre koncentrál. A világ ügyeivel való foglalatosság hasonlóképpen megköveteli, hogy az ember a jövő kihívásaira fókuszáljon, hiszen a múltban elért sikerek nem jelentenek garanciát a jövőre nézve. Arra azonban jók, hogy az ember bizakodjék, hogy a megfelelő felkészültséggel és kellő erőfeszítéssel pozitív eredményeket érhet el.

Most, hogy az óév átadja a helyét az újnak, a nemzetközi vezetőknek lehetősége nyílik arra, hogy építkezzenek az 2015-ös esztendő számos vívmányára.

Ezek közül nincs fontosabb, mint a közelmúltban, Párizsban aláírt globális egyezmény, mely a klímaváltozás legsúlyosabb következményeinek megelőzését célozza. A korábbi tárgyalási erőfeszítések kudarcot vallottak az iparosodott és a fejlődő országok közötti ellentétek miatt. Azzal, hogy komolyan tárgyaltunk Kínával, mely a világ első számú üvegházhatású gáz-kibocsátója, és azzal, hogy erőteljesen hangsúlyoztuk a tiszta energia-technológia hihetetlen gazdasági potenciálját, sikerült tető alá hoznunk egy olyan egyezményt, amely mindenkinek a megfelelő üzenetet küldi. Most közös felelősségünk, hogy fenntartsuk a Párizsban elért lendületet, és az egyezményben kitűzött célokat ne a plafonnak tartsuk az elérhető eredmények tekintetében, hanem egy kiindulópontnak, ahonnan még több megvalósítható.

Júliusban az Egyesült Államok és tárgyalópartnereink megállapodtak Iránnal az átfogó közös cselekvési tervben (JCAP), mely megakadályozza, hogy Irán bármilyen úton nukleáris fegyverhez jusson. A megállapodásban foglaltak szerint, Irán már meg is kezdte lebontani nukleáris létesítményeinek egyes kritikus elemeit, és december 28-án elszállíttatta az országból dúsított urániumkészletének egy jelentős hányadát. Ez a lépés több mint háromszorosára növeli azt az időt, ami becslésünk szerint ahhoz szükséges Iránnak, hogy fegyver előállítására alkalmas urániumot szerezzen be, és fontos darabja annak a technikai egyenletnek, mely szerint legalább egy évre lenne szükség fegyverhez elegendő mennyiségű dúsított uránium előállításához. Folyamatosan és szorosan figyelemmel kell kísérnünk a továbbiakban is a megállapodás végrehajtását, hogy biztosak lehessünk benne, hogy az atomfegyverrel rendelkező Irán kísértete többé ne fenyegesse a Közel-Kelet biztonságát és a globális békét.

Augusztusban abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy Havannába utazhattam, hogy 54 év után először felhúzhassam az amerikai lobogót kubai nagykövetségünk épülete felett. Obama elnök bátor döntése, hogy normalizáljuk diplomáciai kapcsolatainkat Kubával, egyrészt megfelel nemzeti érdekeinknek, másrészt annak a vágyunknak is, hogy segítsünk ennek az országnak az állampolgárainak abban, hogy nyitottabb társadalomban és nagyobb jólétben élhessenek. Miközben a régi Havanna utcáit jártam, minden korábbinál erősebb volt bennem a meggyőződés, hogy nem szabad engednünk, hogy a kubai rendszerrel továbbra is meglévő nézeteltéréseink megakadályozzanak bennünket a kubai emberekkel való szorosabb érintkezésben.

Októberben, hét év tárgyalás után, az USA tizenegy másik, a csendes-óceáni térségben található nemzettel együtt, aláírta a Transzpacifikus Partnerség (TPP) egyezményt és elküldte jóváhagyásra a Kongresszusnak.  Ez a kereskedelmi egyezmény a világgazdaság 40%-ában eredményez majd szigorúbb munka- és környezetvédelmi előírásokat. A TPP hozzájárul majd Amerika gazdaságának erősítéséhez azzal, hogy csökkenti az exportunk útjában álló akadályokat, és segíti munkásainkat és vállalkozóinkat az egyenlő versenyfeltételek megteremtésével.

Egy évvel ezelőtt, az egészségügyi szakemberek úgy becsülték, hogy akár egymillió ember is áldozatául eshet az Ebola járványnak. Ehelyett az történt, hogy az USA csatlakozott partnereihez a nemzetközi közösségben, és, szoros együttműködésben nyugat-afrikai partnereivel, felvilágosító kampányt folytattak az emberek körében a vírus terjedéséről és a fertőzés terjedésének megakadályozásáról, s ezáltal százezreket mentett meg a haláltól.

Az elmúlt évben ezen felül komoly demokratikus előrelépést tapasztalhattunk Nigériában, Burmában, Sri Lankán és Venezuelában. Az USA segítségével, Kolumbia közelebb került a világtörténelem leghosszabb ideje tartó polgárháborújának befejezéséhez. Az ENSZ-ben, a világ országai megállapodtak a 2030 Fenntartható Fejlődés Menetrendben, melyben fontos célokat tűztek ki a gyermekétkezés, a nemi egyenlőség, az oktatás, a szegénység és az egészség területén.

Azonban a szíriai konfliktus, az általa generált menekültválság, és az erőszakos szélsőségesség, melynek terjedéséhez hozzájárult, továbbra is az első számú kihívás mindannyiunk számára. Amerika Szíria-stratégiája három pillérre épül. Először, fokoztuk a kampányt, az általunk életre hívott 65-tagú nemzetközi koalíció segítségével, mely arra irányul, hogy legyőzzük az ISIL-ként vagy Daeshként ismert terrorista csoportot. Ezen a héten az iraki erők, a koalíció támogatásával, visszafoglalták Ramadi tartományi székhelyet, tovább csökkentve ezáltal a terroristák által ellenőrzés alatt tartott területet. Erőfeszítéseink mind a Daesh szíriai és iraki központi hálózata ellen, mind az ellen irányulnak, hogy csírájában fojtsuk el a terroristák kísérleteit arra, hogy másutt is sejteket hozzanak létre vagy másutt is, köztük az Egyesült Államokban támadásokat hajtassanak végre. Másodszor, együtt dolgozunk partnereinkkel azon, hogy megakadályozzuk az erőszak továbbterjedését a Közel-Keleten, illetve a menekültek és más áldozatok megsegítésén. Harmadszor, újabb, a szíriai konfliktus eszkalálódásának megfékezésére irányuló diplomáciai kezdeményezést indítottunk, hogy bátorítsuk a politikai átmenetet, és elszigeteljük a terroristákat. A kezdeményezés, a konfliktus kirobbanása óta először, tárgyalóasztalhoz ültette az összes fontos nemzetközi felet, és menetrendet dolgozott ki a felelős ellenzék és a szír kormány közötti tárgyalásokhoz.

A szíriai béke útjában álló akadályok továbbra is hatalmasak, de a rendezés szükségessége parancsoló, és minél közelebb kerülünk ehhez a célhoz, annál könnyebb lesz egy fenntartható és egységes fellépést elérnünk a Daesh ellen, mely a gonosznak generációnk által ismert legkézzelfoghatóbb megtestesülése, egy olyan ellenség, melynek legyőzésében eltökéltek vagyunk.

A zavaros események és tragédiák dacára, az elmúlt év friss reményt is hozott, hogy a világ fel tud lépni egy közösségként és a legnehezebb problémákkal is meg tud birkózni.  Ezt jó tudni, mert a vezetők kötelezettségei sohasem szűnnek meg, és most, amikor kicseréljük a régi naptárat az újra, fel kell készülnünk, és bizony, készülünk is, a ránk váró újabb próbákra.

Forrás: Building on 2015 as We Look Ahead | Op-Ed by Secretary of State John Kerry | The Boston Globe | December 29, 2015

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.