JANUÁR 27. – EGY NAP, AMIKOR A HOLOKAUSZTRA EMLÉKEZÜNK

ShareAmerica , az USA Külügyminisztériuma által gondozott honlap | 2016. január 26.

Mielőtt a nácik a holokauszt során legalább 6 millió zsidó embert gyilkoltak meg, nem létezett szó emberek szisztematikus megsemmisítésére.

Egy az Egyesült Államokba menekült lengyel férfi, Raphael Lemkin alkotta meg a „genocídium”, vagyis népirtás szót 1944-ben, amikor a náci kegyetlenkedések a tetőpontra hágtak. (A zsidókon kívül mintegy 5 millió romát, homoszexuálist, fogyatékossággal élőt, hadifoglyot és sok más embert öltek meg a nácik.) Samantha Power, az ENSZ-be akkreditált amerikai nagykövet mondta Lemkinről: „szinte egymaga vitte keresztül az 1948-as Népirtásról szóló Egyezmény megszövegezését és elfogadtatását.  Ez az ENSZ legelső emberi jogokat védő egyezménye.”

Az ENSZ Közgyűlés határozata értelmében január 27. lett a Nemzetközi Holokauszt Emléknap, annak emlékére, hogy 1945-ben ezen a napon szabadították fel a szovjet csapatok az Auschwitz-Birkenau munka- és megsemmisítő tábort.

A holokauszt sok borzalmas és tragikus története mögött átsejlett a jóság is. Robert Satloff író dokumentált olyan eseteket, amikor észak-afrikai zsidókat arab szomszédjaik mentettek meg a náci üldöztetéstől.

„A gyűlölet nem örökletes – senki sem születik intoleránsnak” – mondta Daniel Baer, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetbe akkreditált amerikai nagykövet. Megemlítette azt is, hogy Lassana Bathily, egy francia muszlim ember tettében ugyanaz a jóság nyilvánult meg, mint amit Satloff leírt, amikor egy párizsi kóser szupermarket ellen 2015. január 9-én végrehajtott terrorista támadás során elbújtatta a vásárlókat.

„Nem az a kérdés, hogy valaki zsidó, keresztény, vagy muszlim.” – mondta Bathily.  „Mindannyian egy csónakban evezünk.”  Elhárította, hogy hősnek nevezzék, mert, ahogy mondta: „Ez semmiség volt.  Ez az élet.”

Forrás: January 27: A day to remember the Holocaust | ShareAmerica website| Managed by the Bureau of International Information Programs within the U.S. Department of State.| January 26, 2016

This entry was posted in Society & Values and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.