OBAMA ELNÖK BESZÉDET MONDOTT A VILÁG IGAZAI ÜNNEPSÉGEN

Írta: Matt Nosanchuk | a Fehér Ház blogja | 2016. január 28.

Összefoglaló: Obama elnök kitüntetést adott át négy olyan személynek, aki életét kockáztatva mentette meg zsidók életét a holokauszt idején.

A Nemzetközi Holokauszt Emléknapon, egyben Auschwitz felszabadításának 71. évfordulóján Obama elnök beszédet mondott a washingtoni izraeli nagykövetségen a Világ Igazai kitüntetések átadásán.  Az elnököt Steven Spielberg filmrendező mutatta be, aki elkötelezetten gyűjti és veszi filmre holokauszt-túlélők tanúságtételeit és olyanokét is, akik az életüket kockáztatták azért, hogy zsidókat mentsenek.

Barack Obama elnök beszédet mond a a washingtoni izraeli nagykövetségen a Világ Igazai kitüntetések átadásán 2016. január 27-én. Az esemény megrendezését, melyre a nemzetközi holokauszt emléknapon, egyben Auschwitz felszabadításának 71. évfordulóján került sor, az Izraeli Nagykövetség támogatta, együttműködésben a Yad Vashem Izraeli Holokauszt Mártírok és Hősök Emlékezete Intézettel. (fotó: Chuck Kennedy, Fehér Ház)

Barack Obama elnök beszédet mond a a washingtoni izraeli nagykövetségen a Világ Igazai kitüntetések átadásán 2016. január 27-én. Az esemény megrendezését, melyre a nemzetközi holokauszt emléknapon, egyben Auschwitz felszabadításának 71. évfordulóján került sor, az Izraeli Nagykövetség támogatta, együttműködésben a Yad Vashem Izraeli Holokauszt Mártírok és Hősök Emlékezete Intézettel. (fotó: Chuck Kennedy, Fehér Ház)

Beszédében Obama elnök arról beszélt, hogy mindnyájunk felelőssége az antiszemitizmus elleni harc:

“Itt ma szembesülünk azzal a realitással, hogy az antiszemitizmus világszerte előretörőben van. Ez tagadhatatlan.  Amikor azt látjuk, hogy a zsidók sorra elhagyják az európai nagyvárosokat, ahol nemzedékek óta él a családjuk, mivel már nem érzik magukat biztonságban; amikor Mumbaitól a kansasi Overland Parkig támadások érik a zsidó központokat; amikor horogkeresztek jelennek meg a főiskolai kampuszokon; amikor ezeket és még sok hasonlót látunk, nem maradhatunk némák.”

Az antiszemitizmus elleni határozott fellépés továbbra is elsődleges fontosságú az elnök és kormánya számára. Ira Forman, az antiszemitizmus elleni küzdelemmel foglalkozó különmegbízott segít abban, hogy az Egyesült Államok vezető szerepet töltsön be a világban az antiszemitizmus visszaszorításában.

  • 2015-ben megszerveztük az első antiszemitizmust tárgyaló ENSZ közgyűlést. A közgyűlésen Samantha Power, az USA ENSZ nagykövete azt mondta: Nagyon messze vagyunk attól, hogy kijelenthessük, az antiszemitizmus nem létezik többé. Sőt, úgy tűnik, inkább növekszik a világ sok részén. Még ĺrországban, a mi ĺrországunkban is, ahol [Chaim] Herzog és én is születtünk, és ahol a gyermekkorunkat töltöttük, a Herzog belfasti szülőházán elhelyezett emléktáblát tavaly levették, miután az épületre több alkalommal Izrael-ellenes graffitikat mázoltak, és rendszeresen megdobálták. Kell-e ennél ékesszólóbb bizonyíték arra, hogy hosszú utat kell még megtennünk? Hozzátenném, hogy itt az ENSZ-ben is ritkán múlik el úgy nap, hogy kétségbe ne vonnák Izrael legitimitását, vagy igaztalanul ki ne zárnák olyan dolgokból, melyek más országok számára a napi ügymenet részei. Mindig ki fogunk állni Izrael mellett, hogy elérjünk egy nagyon egyszerű célt: hogy Izrael ugyanolyan elbánásban részesüljön, mint minden más ország.
  • Tavaly egy magyarországi szervezet állami támogatást kapott ahhoz, hogy szobrot állítson a nácibarát Hóman Bálintnak, aki zsidótörvények benyújtója volt és 1944-ben a zsidók deportálását sürgette. Az Egyesült Államok, sok magyarral és más érdekelt nemzetközi szervezettel együtt, erőteljesen dolgozott azon, hogy megakadályozza a szoborállítást. Mikor kifejtettük aggodalmainkat, világossá tettük, hogy egy ilyen szobor felállítása rossz fényt vetne Magyarországra a nemzetközi közösségben és rossz üzenetet küldene az általa képviselt értékekről.  Az USA antiszemitizmus elleni küzdelemmel foglalkozó különmegbízottja, Ira Forman és Nicholas Dean, az amerikai kormány holokauszt ügyekért felelős különmegbízottja is részesei voltak annak a kollektív erőfeszítésnek, hogy meggyőzzék a szobor támogatóit, hogy ne hajtsák végre tervüket.  Mindkét különmegbízott írásban és személyesen Magyarországon is kifejtette a szoborral kapcsolatos aggodalmait. Végül a szobor támogatói elálltak a tervtől.
  • Az elnök következetesen világossá tette, hogy az amerikai elkötelezettség Izrael biztonsága mellett megingathatatlan, és mindig ott leszünk, ha fel kell szólalni olyankor, amikor Izrael politikájának a kritikája átcsap Izrael létjogosultságának tagadásába. Ez a kormányzat visszautasítja Izrael legitimitásának megkérdőjelezését és az Izraellel szembeni kettős mérce alkalmazását.

Az ünnepségen, melyet első alkalommal tartottak az Egyesült Államokban, a Yad Vashem Izraeli Holokauszt Mártírok és Hősök Emlékezete Intézet poszthumusz elismerést nyújtott át azon négy személynek, kik hősies kiállással zsidókat mentettek meg a náciktól, örök példaként annak illusztrálására, milyen fontos világszerte kiállni az intolerancia és a gyűlölet ellen. Az elnök tisztelgett a díjazottak bátorsága előtt és ezt mondta: “Ha bárhol és bármikor zsidók válnak célponttá, csak azért, mert zsidók, nekünk együtt ugyanazt kell felelnünk, amit egykor Robbie Edmonds — Mind zsidók vagyunk.” Itt olvashat többet a díjazottakról:

Roddie Edmonds zászlós

Roddie Edmonds zászlós részt vett az amerikai csapatok partraszállásában és az ardenneki offenzíva során német fogságba esett. A fogolytáborban a németek elrendelték, hogy a zsidó származású hadifoglyok lépjenek ki. Edwards zászlós, aki a legmagasabb rendfokozatú amerikai tiszthelyettes volt, utasította az amerikai katonákat, hogy senki se mozduljon, majd ezt mondta a német tisztnek: “Mind zsidók vagyunk.” A német tiszt feladta, és a zsidó katonák megmenekültek.

Lois Gunden

Az amerikai Lois Gunden Franciaországban tanított, és segédkezett zsidó gyermekek kiszöktetésében egy internálótáborból, majd az általa alapított gyermekotthonba fogadta be őket.

Walery és Maryla Zbijewski

Walery és Maryla Zbijewski egy lengyel házaspár volt, akik életük kockáztatásával több hónapon át bújtattak egy zsidó gyermeket varsói lakásukban.

Azzal, hogy felelevenítette azok hősiességét, akik meg is élték az általuk vallott értékeket, az elnök hangsúlyozta mindnyájunk felelősségét abban, hogy felemeljük szavunkat az antiszemitizmus, a gyűlölet és az intolerancia minden formája ellen. A beszéd teljes szövege

Forrás: President Obama Speaks at the Righteous Among the Nations Ceremony | By Matt Nosanchuk | White House Blog | January 28, 2016

This entry was posted in Foreign Policy, Society & Values and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.