AZ ELNÖK VLAGYIMIR PUTYINNAL, OROSZORSZÁG ELNÖKÉVEL FOLYTATOTT TELEFONBESZÉLGETÉSÉNEK LEIRATA

Fehér Ház | Sajtószóvivői Hivatal | Azonnali közlésre | 2016. február 22.

Obama elnök ma a Kreml kérésére telefonbeszélgetést folytatott Oroszország elnökével, Vlagyimir Putyinnal. A beszélgetés során egyfelől a szíriai rezsim és szövetségesei, másfelől a fegyveres ellenzék közötti, az ellenségeskedés egész országra kiterjedő felfüggesztését vitatták meg. Obama elnök üdvözölte, hogy megegyezés született az Egyesült Államok, Oroszország, és a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport partnerei között az ellenségeskedés ilyetén felfüggesztésének feltételeiről és módozatairól. Obama elnök hangsúlyozta, hogy jelenleg a szíriai rezsim és a fegyveres ellenzék pozitív válaszainak a biztosítása, valamint a megegyezés minden résztvevő általi életbe léptetése a legfontosabb annak érdekében, hogy enyhítsék a szíriai nép szenvedését, felélénkítsék az ENSZ vezette politikai folyamatot és az ISIL legyőzésére összpontosítsanak.

Obama elnök annak fontosságát is hangsúlyozta, hogy a Kelet-Ukrajnában együttműködő orosz és szeparatista erők teljesítsék a minszki egyezményben vállalt kötelezettségeiket, különösen a tűzszünet betartását és azt, hogy teljes körű hozzáférést biztosítsanak az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Különleges Megfigyelő Missziójának a konfliktus által érintett területhez, beleértve a nemzetközi határt is. Az Elnök aláhúzta annak fontosságát is, hogy mielőbb megegyezés szülessen olyan szabad és tisztességes választások megtartásáról Kelet-Ukrajnában, amelyek megfelelnek az EBESZ normáinak.

Forrás: Readout of the President’s Call with President Vladimir Putin of Russia | The White House | Office of the Press Secretary | For Immediate Release | February 22, 2016

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.