MI A „SZUPERKEDD” ÉS MIÉRT FONTOS?

Sok amerikai sportrajongó nagyon várja minden évben a Super Bowl vasárnapját.  De azok az amerikaiak, akiket inkább a politika érdekel, a „szuperkeddet” várják. Mi a “szuperkedd” és miért fontos?

A nagy politikai pártok — a Demokrata és a Republikánus Párt — úgynevezett konvención (jelölőgyűlésen) választja meg elnök- és alelnökjelöltjét, ahová minden állam, és az USA ún. területei, delegáltat küld. 2016 februárjában négy állam — Iowa, New Hampshire, Nevada és Dél-Karolina — választja meg a delegáltakat.

Március 1-én, azaz a szuperkedden, azonban 14 USA tagállam és terület tart előválasztást és ún. kaukuszt (jelöltállító gyűlést), melyek során több mint 1000 demokrata és 600 republikánus delegáltak választanak, akik valamelyik elnökjelölt mellett kötelezték el magukat. Mivel egy demokratának 2.382, míg egy republikánusnak 1.237 delegáltra van szüksége ahhoz, hogy megszerezze pártja jelöltségét, a szuperkedd fontos szerepet játszik mindkét pártnál a zászlóvivőjük kiválasztásában.

Az államok összeállnak

Miért döntenek úgy egyes tagállamok, hogy ugyanazon a napon tartják az előválasztásaikat és a kaukuszaikat? Azért, hogy így maximalizálják a befolyásukat. Sok állam és terület ugyanis kis népességgel, ezáltal kevés delegálttal rendelkezik. Azáltal, hogy egy napon tartják ezeket a megmérettetéseket, közösen nagyobb befolyással lehetnek arra, hogy ki legyen a következő amerikai elnök.

Egy másik tényező, hogy sok szuperkeddi tagállamnak hasonló kérdések fontosak, ami a belpolitikát illeti.  Sok szuperkeddi tagállam délen található – olyan sok, hogy a médiában március elsejét a SEC előválasztásnak is szokták nevezni, az USA főiskolai sportok Délkeleti Konferenciája (Southeastern Conference in U.S. ollege athletics) után szabadon.

„Az elgondolás lényege, hogy azok az államok, amelyeknek hasonlók az érdekeik, egyszerre rendezzék meg [az előválasztást.] Ezzel nagyobb hatásuk lehet a jelölési folyamatra,” magyarázta el Andrew Dowdle, az Arkansasi Egyetem tanára a KNWA nevű helyi hírportálnak.

A szuperkedd arra is szolgál, hogy leszűkítse a versenyben lévők mezőnyét. Általában azok a jelöltek, akik gyengén szerepelnek ebben a 14 államban, kiszállnak a versenyből, vagy azért, mert arra a következtetésre jutottak, hogy már nem nyerhetnek, vagy azért, mert innentől kezdve nehezebben tudják magukhoz vonzani az önkénteseket, nehezebben tudnak pénzalapokat gyűjteni a kampányukhoz vagy médiafelülethez jutni.

Forrás: What is ‘Super Tuesday,’ and why is it important? | By ShareAmerica | Feb 29, 2016

 

This entry was posted in Society & Values and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.