KERRY KÜLÜGYMINISZTER NYILATKOZATA A NEMZETKÖZI ROMA NAP ALKALMÁBÓL

Az USA Külügyminisztériuma| Sajtószóvivői Iroda | Azonnali közlésre | 2016. április 7.

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából Obama elnök és az amerikai nép nevében tisztelettel köszöntök minden roma embert.

Április 8-án a roma embereket és gazdag kulturális örökségüket ünnepeljük, valamint hozzájárulásukat társadalmainkhoz, beleértve a több mint egy millió roma származású amerikait.

A mai nap ismét alkalom arra, hogy beszéljünk a kirekesztésről, mellyel sok roma ember szembesül a hétköznapokban, és hogy ismételten elkötelezzük magunkat a diszkrimináció hatékony leküzdése mellett. Sajnálatos módon, a szegregált iskolák, a szélsőséges romaellenes retorika, az erőszak, valamint a marginalizáció a politikai és a gazdasági életben továbbra is sok roma gyermeket megakadályoz abban, hogy teljes mértékben éljenek a bennük rejlő lehetőségekkel.

Meggyőződésünk, hogy a roma gyermekek ugyanolyan oktatási feltételeket érdemelnek, mint társaik, a roma családok pedig megérdemlik, hogy az erőszaktól való félelem nélkül éljék az életük, és minden roma egyén megérdemli a lehetőséget, hogy gondoskodhasson a családjáról, és hogy kormánya meghallja hangját.

Az Egyesült Államok ez alkalomból ismételten kifejezésre juttatja, hogy elkötelezett a minden romát megillető befogadó és egyenlő bánásmód mellett, bárhol is élnek.

Forrás: International Roma Day| Statement by Secretary Kerry|April 7, 2016

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.