EURÓPA-NAPI KÖSZÖNTÉS

Sajtónyilatkozat | John Kerry külügyminiszter | Washington, DC | 2016. május 6.

Obama elnök és az amerikai nép nevében köszöntöm az Európa-napot ünneplő Európai Uniót.

Több mint 65 évvel ezelőtt, a háború következményeitől még mindig szenvedő földrészen, a Schuman-nyilatkozat megfogalmazta az egységes és békés Európa vízióját.

Ma az Európai Unió maradandó példája a kontinens különböző népeinek és kormányainak közös célkitűzései révén kivívott demokráciának, szabadságnak és jólétnek.

Az Egyesült Államokat azon demokratikus értékekre alapozva hozták létre, melyek a mai napig közösek európai partnereinkkel. Ezek az értékek azok, melyek mentén közösen tudunk szembenézni világszerte egy sor politikai és humanitárius kihívással.

Az Európai Unió nélkülözhetetlen partnerünk a szíriai béke előmozdításában, az Iszlám Állam elleni fellépésben, és a terrorizmus mételye elleni harcban. Közösen támogatjuk Ukrajnát az orosz agresszió ellen. Szorosan együttműködünk, hogy megoldásokat találjunk a globális menekültválságra, mely mindnyájunkat érint. Az Európai Unió lényegi szerepet töltött be a decemberi párizsi klíma megállapodás tető alá hozatalában, és az Iránnal kötött, mérföldkőnek tekinthető egyezség megkötésében, mely csökkenti a nukleáris fegyverek jelentette fenyegetést.

Szorosabbá igyekszünk tenni transzatlanti együttműködésünket és ezzel növelni mindkét kontinens prosperitását a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerségről folytatott tárgyalásokkal is.

Most, amikor Önök, az Európai Unió tagországai megemlékeznek az Európa-napról, az Egyesült Államok népe büszkén áll Önök mellett, mint barátjuk és partnerük.

Együtt tovább dolgozunk egy jobb és reményteli jövő építésén, mind népeink, mind a globális közösség számára.

Forrás: On the Occasion of Europe Day | Press Statement | John Kerry | Secretary of State | Washington, DC | May 6, 2016

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.