OBAMA ELNÖK NYILATKOZATA A MENEKÜLTEK VILÁGNAPJÁN

Fehér Ház | Sajtószóvivői Iroda | 2016. június 20.

Ma, a Menekültek Világnapján elismerjük azokat a kihívásokat és nehézségeket, melyekkel a menekülteknek szembe kell nézniük, tisztelettel adózunk bátorságuknak és kitartásuknak a nyomasztó akadályokkal szemben, és ünnepeljük az értékeket, melyekkel Nemzetünket gazdagították.

Az idei megemlékezések idején az ENSZ menekültügyi főbiztosának jelentése szerint a fokozódó erőszak, bizonytalanság és üldöztetés következtében több ember él otthonán kívül, mint valaha. Világszerte több mint 65 millió ember – több mint Franciaország, vagy Kalifornia és Texas együttes népessége – kényszerült elhagyni otthonát.  Több mint felük gyermek.  Az emberi szenvedésnek ekkora mértéke szinte felfoghatatlan. Nem kérdés, hogy erre a világnak válaszolnia kell.

A nemzetközi közösség, humanitárius szervezetek és civil szervezetek, valamint egyszerű magánszemélyek minden nap azon dolgoznak, hogy segítsék e sérülékeny népességet. Ami minket illet, az Egyesült Államok több humanitárius segítséget nyújt a menekülteknek, mint bármely más ország, és a világ legnagyobb menekült letelepítési programját működteti. Az általunk támogatott programok élelmet, vizet, menedéket és orvosi ellátást biztosítanak a menekülteknek, és harcolnak a biztonsághoz, méltósághoz és hosszú távú megélhetési lehetőségekhez való jogaikért.

De ahhoz, hogy válaszolhassunk a ma példa nélküli kihívására, mindannyiunknak többet kell tennünk. Szeptemberben, amikor a világ vezetői részt vesznek az ENSZ Közgyűlésen, összehívok egy menekültügyi vezetői csúcsértekezletet. E csúcstalálkozó előtt az Egyesült Államok sürget más kormányokat, hogy több pénzzel járuljanak hozzá a humanitárius segélyezés működtetéséhez, több menekültnek adjanak lehetőséget dolgozni és tanulni, és több alkalmat biztosítsanak a letelepedésre azoknak a menekülteknek, akik nem tudnak biztonságban hazatérni, vagy ott maradni, ahol jelenleg vannak.  Arra bíztatjuk nem-kormányzati partnereinket, beleértve a magánszektort, hogy tegyenek ők is többet.

Miközben segélyeinkkel többezer kilométer távolságban levő menekülteket támogatunk, számtalan amerikai nap mint nap kiveszi részét a menekültek fogadásából és támogatásából akkor is, amikor azok az Egyesült Államokban kezdik újra az életüket. Az a sokmillió menekült, aki az évek során letelepedett nálunk, mind-mind egy jobb holnapról álmodott. Mindegyikük gazdagította azt a változatos mozaikot, ami Amerika. Életük és elért eredményeik élő szemrehányásként állnak szemben a vakbuzgósággal és brutalitással, ami elől elmenekültek, és kiváló példái az emberi tűrőképességnek, reménynek és teljesítménynek.

A mai napon az egész világon  a menekültek lelkierejéről és kitartásáról emlékezünk meg, és mindazok elkötelezettségéről, akik segítik őket útjuk során és az után. A menekültek védelmezése és segítése Nemzetünk történelmének részét képezik, és továbbra is enyhíteni fogjuk a menekültek szenvedéseit külföldön és üdvözöljük őket itthon, mert ez a tettünk amerikai értékeinket és Nemzetünk legnemesebb hagyományait tükrözi, gazdagítja társadalmunkat és erősíti kollektív biztonságunkat.

Forrás: Statement by the President on World Refugee Day (2016)

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.