KERRY KÜLÜGYMINISZTER NYILATKOZATA AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG – EURÓPAI UNIÓ NÉPSZAVAZÁSRÓL

USA Külügyminisztériuma | 2016. június 24.

A mai nap folyamán beszéltem Philip Hammond brit külügyminiszterrel az Egyesült Királyságban tegnap lezajlott népszavazásról. Az Egyesült Királyság polgárai meghozták a döntésüket, és mi azt, természetesen, tiszteletben tartjuk.

Szeretném hangsúlyozni, hogy bár az Egyesült Királyság elhagyja az Európai Uniót, a britek semmilyen módon nem távolodnak el azoktól az elvektől és értékektől, amelyek a Transzatlanti Partnerség támaszai, sem pedig attól a fontos szereptől, amelyet az Egyesült Királyság a béke és stabilitás elősegítésében játszik az egész világon.  Az a különleges kapcsolat, amely régóta fennáll az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság között, folytatódik.   Országaink továbbra is erős és éber NATO Szövetségesek, az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai, kereskedelmi partnerek és közeli barátok maradnak.

Szeretném az USA elkötelezettségét is megerősíteni az Európai Unió, valamint az Európával közös napirend iránt olyan ügyeket illetően, mint Ukrajna, a nukleáris fegyverkezés, a klímaváltozás, a kereskedelem, valamint az emberi jogok.

Egy dolog biztosan nem fog változni az elkövetkező évek során: ez pedig az, hogy Amerika hathatósan támogatja mind európai barátait, mind a demokrácia kölcsönös támogatásán, a béke és a jogállamiság iránti elkötelezettségen alapuló euro-atlanti kapcsolatot.

Forrás: On the United Kingdom – European Union Referendum | Press Statement | John Kerry | Secretary of State| Washington, DC | June 24, 2016

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.