MILYEN ÉRZÉS? BOB DYLAN NYERTE AZ IRODALMI NOBEL-DÍJAT.

A legendás amerikai zenész, Bob Dylan nyerte a 2016-os irodalmi Nobel-díjat. Ő az első dalszerző, akit ezzel a rangos díjjal tüntettek ki.

Bob Dylan 1981-ben. (© AP Images)

A díjat odaítélő Svéd Akadémia indoklása szerint Dylan azért kapta az elismerést, mert „egy új költészeti kifejezésmódot teremtett a nagy amerikai dalzenei tradíción belül ”.

A stockholmi bejelentésre összegyűlt emberek sokasága, hangos üdvrivalgásba tört ki, amikor felolvasták Dylan nevét. (A korábbi években már szóba került a neve, mint lehetséges Nobel-díjasé, de sosem tekintették komoly jelöltnek.)

Miért őt választották

Van, ahol Dylan, szokatlan választásnak tűnik a Nobel-díjra, de Sara Danius, a Svéd Akadémia állandó titkára, azzal védte meg a választásukat, hogy „az angol nyelvű hagyomány nagyszerű költőjének” nevezi őt.

„Repertoárja az Appalache-i népdaloktól a déli delta blueson át, egészen a francia modernizmus Rimbaudjáig terjed.” – mondta

Az indiai newKerala honlap szerint sok művész üdvözli az akadémia döntését, beleértve az író Salman Rushdie-t, aki a következőket írta a Twitteren: „Orfeusztól Faizig, dal és költészet közeli kapcsolatban áll. Dylan a kelta/bárd tradíció briliáns örököse. Remek választás, Nobel [Bizottság.].”

Az indiai énekes, Vishal Dadlani posztja: „Nem tudom kifejezni, mennyire örülök! Bob Dylan nyerte az irodalmi Nobel-díjat! Ez fantasztikus! Számomra az ő dalai adtak értelmet a szabadságnak.”

Autodidakta

A 75 éves énekes és dalszerző Duluthban, Minnesota államban született 1941-ben, Robert Allen Zimmerman néven.  Középosztálybeli zsidó családban nevelkedett. Autodidakta módon tanult meg gitározni, harmonikázni és zongorázni.

Blowing in the Wind

Zenei karrierjét 1959-ben kezdte kávézói fellépésekkel. A legismertebb munkái az 1960-as évekből származó dalai, mint például a „Blowing in the Wind”, amely a vietnámi háborúelleni polgárjogi mozgalom himnusza lett.

Az 1965-ös „Like a Rolling Stone” klasszikust a Rolling Stone magazin minden idők legjobb dalának nevezte. „Nincs más popdal, amely egyszer és mindenkorra teljesen megkérdőjelezte és átalakította az akkori kereskedelmi jogot, illetve művészeti hagyományokat,” írta a magazin.

Dylan egyike a 11 Nobel-díjasnak, akiknek december 10-én Stockholmban hivatalos ünnepségen adják majd át a díjakat.

Forrás: How does it feel? Bob Dylan wins Nobel Prize in literature.| Share America

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.