VÁLASZTÁSI CSALÁS? NEM AZ USA-BAN. MIÉRT NEM? ITT A VÁLASZ.

Mark Tainer, 2016. október 20.

Az amerikaiak már több mint 200 éve tartanak választásokat, és mindezt azzal a meggyőződéssel teszik, hogy szavazataik összeszámlálása becsületesen és pontosan zajlik majd.

Jó okuk van a bizalomra.  Az első ilyen ok a helyi önkéntesekből képzett választási megfigyelők jelenléte, akik a választók személyazonosítását és a szavazócédulák nekik történő átadását felügyelik. Számos szavazóhelyen minden nagyobb politikai pártnak saját megfigyelője van, aki  a szavazatszámlálás felett őrködik.

Választási csalás? Emberek, akik többször szavaznak? „Ilyesmi egyszerűen nem történik” – mondta el a PBS NewsHournak Richard Hasen jogász professzor, aki egyúttal a Választási Jog Blog szerzője is.

Akárki próbált meg eddig „javítani” az amerikai elnökválasztás rendszerén, rá kellett jönnie, hogy egyetlen választás se szorul javításra, és hogy minden egyes szavazóhely nyitva áll, valamint megfelelően ellenőrzött. A szavazók hivatalosan rögzítik választásukat az 50 állam több mint 100.000 választókörzetében. A választásokat a szabadban, művelődési házakban, könyvtárakban, illetve iskolai tornatermekben tartják. A szabálytalanságok kiszűrése céljából a választási megfigyelőket a versengő pártok képzik ki, a választások monitorozására pedig az USA nemzetközi megfigyelőket is meghív.

A rendszerünk decentralizált” – mondta nemrég Thomas Hicks a Választási Támogatás Bizottság (Election Assistance Commission) tagja. „A decentralizált rendszer egyben azt is jelenti, hogy annak feltöréséhez egy seregnyi emberre van szükség.”

Ahogy Chris Ashby kampányfinanszírozási és választási ügyvéd írja: „a mi választási jogszabályaink számolnak az emberi hiba, valamint a csalás lehetőségével, és több szinten védelmet nyújtanak ellenük. Ennek a világ egyik legtisztább és legjobb választási rendszere az eredménye, amelyben minden polgárnak hinnie és bíznia kell.”

Mennyire tiszta ez a választási rendszer? Az elcsalt szavazatok száma kifejezetten alacsony. Vegyük fontolóra:

  • A New Yorki Egyetem Jogi Iskolájának Brennan Igazságügyi Központja (Brennan Center for Justice) a tisztességes választások kérdésében vezető szaktekintélynek számít.  Ez  0,00004 és 0,0009 százalék közé teszi a hamis szavazatok arányát. Ez minden 2,5 millióból egyetlen szavazatot jelent.
  • A Kolumbiai Egyetem egy politológusa két éven keresztül vizsgálta a választási csalásokat, és a kis számú esetet, amelyet talált,  „egy szoros verseny vesztesének valótlan állításaihoz, rossz tréfákhoz, illetve adminisztratív és választói hibákhoz” kötötte.
  • Egy másik jogász professzor a szavazók személyazonosságával kapcsolatos esetleges visszaéléseket vizsgálta. Több mint egymilliárd szavazatból mindössze 31 bizonyosan elcsalt szavazatot talált.
  • Az Arizonai Állami Egyetem két kutatást is végzett, amelyek még kevesebb olyan esetet találtak, ahol a szavazatot nem az adott állampolgár, hanem egy őt megszemélyesitő egyén adta le: öt év alatt öt államban csupán 10 ilyen szavazat volt. Egy ezt követő tanulmány egyáltalán nem talált példát választói csalásra.
  • Egy kansasi államtitkár 22 államban leadott 84 millió szavazatot vizsgált, amelyek közül csalás lehetősége miatt csupán 14 ellen indult büntetőeljárás. Ez az összes szavazat  0,00000017%-a.
  • Mikor a bírósági eljárásért felelős texasi bűnöldözési képviselőt arra kérték, hogy számoljon be azokról az esetekről, ahol választási csalás történt, csupán egy személyazonosság-hamisítás vádjával elítéltről, illetve egy magát bűnösnek vallóról tudott. Mindösszesen e két esetről tudunk 2002 és 2014 között, az összes Texas állambeli választás figyelembe vételével.
  • Végül, az USA Igazságügyi Minisztériuma létrehozott egy olyan egységet is, amelynek feladata a szövetségi választási csalások felkutatása. Ezek 2002 és 2004 között a leadott szavazatok 0,00000013%-át tették ki.

A Brennan Igazságügyi Központ szerint „minden nézőpontból egészen  bizonyos, hogy a választási csalás kellően ritka, és egyszerűen nem lehet, és nem is jellemző még csak megközelítőleg se olyan arányban, amely lehetővé tenné egy választás tényleges »elcsalását«”.

2000-ben Floridában Al Cardenas ügyvéd elnökölte a Republikánus Pártot az elnöki választási szavazatok hosszadalmas újraszámolása során. Hogy meghatározzák, a szavazatok szabályosan lettek-e leadva, elmondása szerint 250 ügyvéd vizsgálta meg a szavazócédulákat. Több ezer óra, mintegy 37 nap után végül arra jutottak, hogy egyetlen leadott szavazat esetében se történt csalás. El Cardenas a PBS NewsHournak úgy nyilatkozott: Amerika mintegy „fénycsóvaként” jelképezi a szabad és tisztességes választásokat.

Forrás: Voter fraud? Not in the U.S. Here’s why.| © AP Images

 

This entry was posted in Elections and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.