DIGITÁLIS ÁTÁLLÁS: HOGYAN MŰKÖDIK AZ ELNÖKVÁLTÁS A KÖZÖSSÉGI MÉDIA KORÁBAN

Kori Schulman írása a Fehér Ház blogján |2016. október 31.

Összefoglaló: nézzük meg, hogyan tervezzük megőrizni és továbbadni az Obama adminisztráció digitális történetét.

Obama elnök az első „közösségi média elnök”: neki volt először @POTUS fiókja a Twitteren, ő jelentkezett be először Facebookon élő adásban az Ovális Irodából, ő válaszolt először állampolgárok kérdéseire Youtube-on, illetve ő az első, aki valamilyen filtert használt a Snapchaten. Az elmúlt nyolc év során az elnök, az alelnök, a first lady, valamint a Fehér Ház a közösségi médiát arra használták, hogy korszakunk legfontosabb kérdéseivel kapcsolatban az ország és a világ népeivel kapcsolatba lépjenek (miközben azért néha jól is szórakoztak).

Visszatekintve az elmúlt nyolc évre, digitális lábnyomunk jó néhány olyan nagyobb változást tükröz, amely az emberek hír- és információfogyasztási szokásaiban és a világgal való kapcsolatfelvételében következett be.  2009-ben azon túl, hogy elindítottuk a WhiteHouse.gov megújult oldalát bloggal, e-mail listával, valamint RSS-sel, csatlakoztunk a Facebookhoz, a Twitterhez, a Flickr-höz, a Vimeóhoz, az iTunes-hoz, sőt a MySpace-hez is. 2011-ben elindítottuk az ún. „Mi, a nép” (We the People) kezdeményezést, amely platformot szolgáltatott arra, hogy az állampolgárok petíciókat nyújtsanak be a Fehér Háznak. A first lady 2013-ban posztolta első Instagram-fotóját. 2015-ben Obama elnök elküldte első tweetjét a  @POTUS fiókból. 2016-ban a Fehér Ház a State of the Union alkalmából a Snapchat használatával a nyilvánosság elé tárt egy „hivatalos történetet”. E digitális infrastruktúra nem csupán a következő elnök számára nagy kincs. Az összes jövőbeli elnök számára az, akik majd továbbépíthetik azt. Az adattár az amerikai nép tulajdonát képezi.

Missziónk egészen a kezdetektől fogva az volt, hogy az amerikai állampolgárokat és a világ népeit olyan csatornákon és platformokon érjük el, amelyeket azok már egy ideje használnak. A munka 2008-ban, Obama elnök kampánya alatt kezdődött meg, és az Obama adminisztráció évei alatt egyre inkább az emberekkel való online kapcsolattartást, a régi formátumok a technológia segítségével való újragondolását, és az állampolgárok számára azon egyedülálló lehetőségek biztosítását jelentette, hogy kormányukkal aktív párbeszédet indíthassanak.

Az elmúlt nyolc év optimizmussal tölt el bennünket, tudván, hogy a jövőbeli kormányok ezeket az új eszközöket arra használhatják majd, hogy még több csatornát építsenek ki a valódi, jelentőségteljes állampolgári részvétel megteremtése érdekében.

Tehát mindezek után – közel nyolc év digitális „áttörései”, több mint 470.000 „Mi, a nép” petíció, majdnem 30.000 @Whitehouse tweet és több ezer órányi videofelvétel után – mi történik majd, mikor a következő adminisztráció hivatalba lép?

Az Elnök Úr világossá tette, hogy a kormányok közötti gördülékeny átmenet fő prioritásai között foglal helyet, hozzátéve, hogy ennek a fontos törekvésnek a digitális platform is szerves részét képezi. Bár ilyesfajta digitális átállás az USA-ban példa nélküli, a békés hatalomátvétel nem az. Van néhány fontos elv, amelyek alapján munkálkodnunk kell. Ezeknek megfelelően azon dolgozunk, hogy digitális átállásunk megfeleljen három fő célnak. Először is: megőrizzük azokat az anyagokat, amelyeket a Nemzeti Levéltárral (National Archives and Records Administration, a továbbiakban NARA) együttműködésben hoztunk létre. A tweetektől a snapekig minden online közzétett anyagunkat megőrizzük, épp úgy, mint az előző adminisztrációk tették a kézzel írt megjegyzésektől a fax-dokumentumokig és e-mailekig terjedő anyagokkal. Másodszor: ahol csak lehetséges, igyekszünk ezeket az anyagokat elérhetővé tenni és akként megőrizni azokon a platformokon, amelyeken eredetileg is megosztottuk őket. Ezzel valós idejű hozzáférést hozzunk létre eddigi tartalmainkhoz. Végül azon munkálkodunk, hogy – pártoktól függetlenül – biztosítsuk a következő adminisztráció számára, hogy továbbfejleszthesse az általunk létrehozott és az állampolgárokkal való közvetlen kapcsolatfelvételt elősegítő digitális állományt.

Itt egy összefoglaló arról, terveink szerint hogyan fog ez lezajlani:

Közösségi média:

A Twitteren például a @POTUS fiók kezelése 2017. január 20-án válik elérhetővé a 45. amerikai elnök számára. A felhasználó megtartja majd több mint 11 millió követőjét, de idővonala teljesen üres lesz. A NARA által fenntartott, újonnan létrehozott @POTUS44 fiók tartalmazza majd Obama elnök összes tweetjét, és a nagyközönség számára mint Obama elnök fiókhasználatának archívuma lesz elérhető a Twitteren. Emellett Obama elnök tweetjeit a NARA-nál is archiválni fogják, ahol az összes többi elnök anyagaihoz hasonló módon kerülnek az adatok megőrzésre, és válnak majd elérhetővé. Hasonlóképp járunk majd el egyéb Twitter-nevek esetében, ideértve a @WhiteHouse-t, a @FLOTUS-t, a @PressSec-et és a @VP-t. Egyéni hivatalos fiókok, mint a @KS44 átkerülnek a NARA-hoz, és a Fehér Ház-stáb összes tweetjének archívumaként az érdeklődők számára továbbra is elérhetők maradnak.

Instagramon és Facebookon az újdonsült Fehér Ház a jelenlegi követők megtartásával hozzáférést nyer majd a White House felhasználónévhez és URL-hoz, de idővonalukon nem lesz elérhető bejegyzés. Az Obama White House Instagram és Facebook csatornákra posztolt White House tartalom archívuma továbbra is elérhető marad az Instagram.com/ObamaWhiteHouse és Facebook.com/ObamaWhiteHouse oldalakon. Obama elnök és az alelnök Facebook felhasználója, valamint a first lady és az alelnök Instagram profilja át lesz helyezve az új „44” felhasználónevek körébe, és a NARA is tárolja majd adataikat.

Hasonló elveket követünk majd egyéb hivatalos felhasználók esetében olyan platformokon, mint a Medium, a Tumblr és a Youtube. Ezekhez is hozzá tud majd férni a 45. Fehér Ház, ide értve a „White House” felhasználónevet, a /WhiteHouse URL-t, illetve a követőket, de a fiók teljesen üres lesz. Az Obama White House tartalmak megőrzése és elérhetővé tétele ugyanúgy működik majd, mint más elnöki anyagok esetében, és az adott platformon egy másik URL-c ímen továbbra is elérhetők maradnak.

Mi, a nép:

Ma a Fehér Ház We The People, azaz „Mi, a nép” weboldala több mint 12 millió jóváhagyott felhasználóval bír, akik az általuk legfontosabbnak vélt ügyekben több mint 470.000 petíciót terjesztettek kormányuk elé. A Fehér Ház kormánytisztviselőket mozgósít annak érdekében, hogy válasz szülessen minden olyan petícióra, amely legalább 100.000 aláírást összegyűjtött. Az évek során szemtanúi voltunk annak, ahogy a kezdeményezés egy igen erőteljes platformmá vált. Olyan petíciók születtek, amelyek magas rangú kormányzati alkalmazottakat és az elnök asztalát is elérték, és amelyek sikeresen formálták a kormányzat politikáját olyan kérdésekben, mint a mobiltelefonok feloldása és az internet semlegessége. A Mi, a nép kód nyílt forráskódú, mi pedig megteszünk mindent annak érdekében, hogy az eljövendő adminisztrációk számára megkönnyítsük e tradíció folytatását. A petíciók és válaszaink a NARA segítségével ugyancsak archiválásra kerülnek.

WhiteHouse.gov:

Hasonlóképp a Clinton és Bush White House weboldalakhoz, Obama elnök WhiteHouse.gov oldalát megőrizzük az interneten, és hibernáljuk január 20-a után, majd hozzáférhetővé tesszük az ObamaWhiteHouse.gov webcímen. Az új Fehér Ház megkapja majd a WhiteHouse.gov domaint és a NARA segítségével minden anyag, amelyet az Obama adminisztráció idején posztoltak, archiválásra kerül.

Videók és fotók:

Az elmúlt 8 év során több ezer óra videofelvételt és több millió fényképet halmoztunk fel. Ezek mind átkerülnek a NARA-hoz, ahol a Presidential Record Act alapján megőrzik őket, és hozzáférhetőségüket is biztosítják. Azok a fotók, amelyek a WhiteHouse.gov-on, Flickr-en vagy Instagramon, valamint azok a videók, amelyek Youtube-on, Vimeón vagy a Fehér Ház egyéb csatornáin lettek közzétéve, módosított felhasználónevek alatt és a NARA gondozásában továbbra is hozzáférhetők maradnak e platformokon. Az online közzétett összes fotó és videó teljes felbontású verziói ugyancsak archiválva lesznek a NARA segítségével.

Az adatok hozzáférhetővé tétele az állampolgárok számára:

A Fehér Ház és a NARA által megtett lépéséken túl a folyamat során nyitni kívánunk az amerikai nép felé is. Elhatároztuk, hogy a jelenlegi adminisztráció végéig széles körben és könnyen hozzáférhető módon megosztjuk a publikummal közösségi média anyagainkat (például letölthető zip fájlokban). Időközben felkérjük arra az amerikai polgárokat – diákoktól adatmérnökökig, művészekig és kutatókig –, hogy az anyagok archiválását illetően álljanak elő új, kreatív ötletekkel, és az elkövetkező évekre tegyék azokat mind hasznossá, mind könnyen hozzáférhetővé.  Minden iránt nyitottak vagyunk: legyen szó Twitter botokról, művészeti projektekről, nyomtatott könyvekről, avagy keresőeszközökről.  A Fehér Ház mihamarabb meg fogja osztani közösségi média adatainkat azokkal, akik szívesen hoznának létre valamit közösségünk számára. További információ arról, hogyan adható le ilyesfajta ötlet, itt érhető el.

Tekintve, hogy a digitális átállás példa nélküli és méretű, a folyamat során, úgy gondoljuk, sokat fogunk tanulni – e tervek tehát még fejlődhetnek, módosulhatnak. A @WHWeb segítségével nyomon követhetőek a digitális átállás folyamatának naprakész eseményei, a megjelent új adatok és sok más egyéb.

Forrás: The Digital Transition: How the Presidential Transition Works in the Social Media Age | By Kori Schulman | White House Blog | October 31, 2016

 

This entry was posted in Society & Values and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.