AMIKOR EGY NŐ ÁLDOZATTÁ VÁLIK, AZ MINDENKINEK FÁJ

ShareAmerica |  2016. november 22.

Három nőből egy már nézett szembe nemi alapú erőszakkal. Egy világméretű járványról van szó – de te segíthetsz a megállításában.

Kezdésképp segíts a probléma tudatosításában az ez évi „Nemi Alapú Erőszak Elleni Aktivizmus 16 Napja” (16 Days of Activism Against Gender Violence, #16days) kampány során. Ez november 25-től egészen december 10-ig tart.

Azt is mások tudtára adhatod, hogy az mindenki javára válik, ha nők és lányok teljes mértékben és egyenlően részt vállalhatnak a társadalom életéből.

A lányok oktatásába való befektetés a „legmagasabb hozamú befektetés”.

Erre sok bizonyíték van:

  • Lawrende Summers közgazdász szerint „a lányok oktatásába való befektetés valószínűleg a fejlődő világban elérhető legmagasabb hozamú befektetés”.
  • Daniel Epstein vállalkozó elmondása szerint a feltörekvő piacokon az iskolázott lányok jövedelmük 90%-át családjuk jövőjébe fektetik be, míg ez az arány csupán 35% az iskolázott fiúk esetében.
  • Az oktatás egy lány számára nem csupán nagyobb gazdasági befolyás lehetőségével kecsegtet, az anyai halálozások és a csecsemőhalálok kisebb száma, a HIV- és AIDS-fertőzések kisebb aránya és a jobb gyermekélelmezés miatt a lány családjának egészségét is javíthatja. Mikor a lányok iskolázottak, a közösségek felkészültebben birkóznak meg a szerencsétlenségekkel, vészelnek át kríziseket és fektetnek be a jövőbe.

Michelle Obama first lady magára vállalta az ügyet, és azóta is kiáll mellette. „Engedjük a Lányokat Tanulni” kezdeményezése (Let Girls Learn) több száz közösségi projektet támogat. Cél a lányok oktatásban tartása.

A nők jelenléte a kormányokban jó hatással van azok munkájára.

Az Amerikai Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség (U.S. Agency for International Development) rámutatott, hogy azok az országok, ahol a politikai pozíciók legalább 30%-át nők foglalják el, befogadóbbak, egyenlőségre törekvőbbek és demokratikusabbak. A nők politikai szerepvállalása növeli a pártok és etnikai vonalak közötti együttműködést, és fejleszti a kormány érzékenységét az állampolgárok iránt. A gyermekek és helyi közösségek is nagyobb figyelmet kapnak.

A több lehetőséggel bíró vidéki nők élelemmel láthatják el a világot.

Számos fejlődő országban élő nő dolgozik a mezőgazdaságban, de kisebb hozzáférésük van a földekhez, képzésekhez és új technológiákhoz, mint a férfiaknak. így általában kevésbé is produktívak. Az ENSZ szerint a nők egyenjogúsítása a földekhez való hozzáférésben mintegy 30%-kal növelné a terméshozamokat. Ez 150 millióval kevesebb éhező embert jelentene.

A valódi férfiak kiállnak a nemek közötti egyenlőség mellett.

Kiemelten fontos, hogy férfiak és fiúk megmutassák, szembehelyezkednek a nemi alapú megkülönböztetéssel és erőszakkal. Így szolidaritást vállalnak női rokonaikkal és példát mutatnak más férfiaknak. Ha a nőket egyenlő lehetőségek illetik meg, azzal a férfiak is nyernek. Lépj fel és irányíts! Csatlakozz az ENSZ #HeForShe kampányához! Egy nagyszerű társaság része leszel.

Forrás: When she’s a victim, it hurts everyone | ShareAmerica | November 22, 2016

 

This entry was posted in Society & Values and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.