A KORRUPCIÓ MEGÁLLÍTÁSA LEHETETLENNEK TŰNHET, DE VANNAK EGYSZERŰ MÓDJAI AZ ELLENE VALÓ KÜZDELEMNEK

A megvesztegetésre költött és a korrupt hivatalnokok által ellopott pénzek mennyisége évi 3,5 billió dollárt tesz ki. Ez annyi, mint a világviszonylatban 1 év alatt megtermelt javak és szolgáltatások 5%-a.

Mi az a korrupció?

Személyes nyereség vágyából elkövetett hivatallal való visszaélés, amely sokféle formában jelenhet meg. Korrupciót követ el a politikus, aki kenőpénzt fogad el, majd az építés jogát a megvesztegetőnek ítéli. Igaz ez a városi képviselőre, aki családi nyaralását közpénzekből finanszírozza, vagy arra a tisztviselőre is, aki a tiszta ivóvízhez való hozzájutásért cserébe kenőpénzt vár el az állampolgároktól.

Kiket érint?

A korrupció mindenkit érint, különösen a kisebbségeket és a népesség legsebezhetőbb rétegeit. A gazdasági és szociális fejlődés legnagyobb akadályaként a következő módokon károsítja a társadalmat:

  • A kormányok gyengitésével aláássa a demokráciát és az emberi jogokat.
  • Jelentős pénzeket von el a közszolgáltatásoktól, mint az egészségügy, az oktatás és a közegészségügy.
  • Elriasztja a külföldi befektetéseket, ami kevesebb munkahelyet jelent.

Te változást hozhatsz!

Gyakran befolyásos emberek fogadnak el kenőpénzt és keverednek kétes ügyletekbe, ami elriasztja a kevés erőforrással bíró, becsületes állampolgárokat.  Ám az új technológiáknak hála, a korrupció elleni küzdelemhez már nincs szükség sok pénzre vagy nagy befolyásra. Egy pár például korrupció ellenes weboldalt hozott létre Indiában, amelyen az emberek jelenthetik azokat az eseteket, amikor kenőpénzt kértek tőlük.

A Transparency International a következő ötleteket ajánlja korrupció ellenes csomagjában:

  • Hozzunk létre egy bizottságot, amely számon tartja és nyomon követi a közbeszerzéseket, mint például iskolai tankönyvekét.
  • Szervezzünk sporteseményt az egész közösség számára, ahol felhívjuk a figyelmet a korrupció elleni küzdelemre is.
  • Írjunk petíciót, s juttassuk el a döntéshozóknak.

A korrupció és megvesztegetés elleni küzdelemre irányuló amerikai tervezet igen átfogó. Ahogyan azt Tom Malinowski, az USA Külügyminisztériumának demokráciával, emberi jogokkal és munkaügyekkel foglalkozó helyettes államtitkára írásában kiemelte, a tervezet magában foglalja a pénzügyi átláthatóság támogatását és a fedőcégek szigorú korlátozását is.

Forrás: Stopping corruption might seem impossible. But there are simple ways to fight it. | Jon Tollestrup | SahreAmerica.gov | November 30, 2016

 

This entry was posted in Economic Issues and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.